Medimagazin logo

Araştırma: Abur cubur tüketimi, derin uyku kalitesinin bozulmasıyla bağlantılı

İsveç'te yapılan yeni araştırmaya göre, sağlıksız diyetler derin uykunun onarıcı özelliklerini etkiliyor
Kaynak: MEDİMAGAZİN
Araştırma: Abur cubur tüketimi, derin uyku kalitesinin bozulmasıyla bağlantılı
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

MEDİMAGAZİN -  Uppsala Üniversitesi'nde yapılan yeni bir çalışmada, araştırmacılar abur cubur tüketiminin uyku kalitesi üzerindeki etkisini araştırdı.

Obesity dergisinde yayınlanan çalışma, daha sağlıksız bir diyet uygulayan bireylerin, daha sağlıklı bir diyet uygulayanlara kıyasla derin uykularının kalitesinde bir bozulma yaşadıklarını gösteriyor.

Önceki epidemiyolojik çalışmalar diyet ve uyku değişiklikleri arasında bir bağlantı olduğunu gösterirken, çok az çalışma diyetin uyku üzerindeki etkilerini doğrudan araştırmıştı. Bu boşluğu gidermek için araştırmacılar, sağlıklı katılımcıların rastgele bir sırayla hem daha sağlıksız hem de daha sağlıklı bir diyet tükettikleri bir müdahale çalışması tasarladılar.

Uppsala Üniversitesi'nde Doktor ve Tıbbi Hücre Biyolojisi Doçenti olan Dr. Jonathan Cedernaes, araştırmanın arkasındaki motivasyonu şöyle açıkladı:

"Hem kötü beslenme hem de kötü uyku, çeşitli halk sağlığı koşullarının riskini artırıyor. Yediklerimiz sağlığımız için çok önemli olduğundan, farklı diyetlerin sağlık üzerindeki bazı etkilerinin uykumuzdaki değişiklikleri içerip içermediğini araştırmanın ilginç olacağını düşündük."

 

Uyku kalitesinde önemli farklar gözlendi

Çalışmaya, bir uyku laboratuvarında birkaç gün boyunca gözlem altında tutulan 15 sağlıklı, normal kilolu genç erkek katıldı. Katılımcıların önerilen gece başına yedi ila dokuz saat aralığında normal uyku alışkanlıklarına sahip olmaları gerekiyordu. Her katılımcı bir hafta boyunca her iki diyeti de uyguladı ve öğünler ayrı ayrı ayarlanan saatlerde tüketildi.

Daha sağlıksız diyet daha yüksek şeker ve doymuş yağ içeriğinin yanı sıra daha fazla işlenmiş gıda maddesinden oluşurken, daha sağlıklı diyet bir karşılaştırma görevi gördü. İki diyet de izokalorikti, yani her katılımcının günlük gereksinimlerine göre ayarlanmış aynı sayıda kalori içeriyordu.

Her diyet döneminden sonra katılımcılar laboratuvarda uyku muayenesinden geçirildi. Katılımcılar her iki diyetle de aynı süre uyurken, araştırmacılar derin uyku kalitesinde önemli bir fark buldular. Katılımcılar sağlıklı diyete kıyasla abur cubur diyeti tükettiklerinde derin uyku, onarıcı derin uykunun bir göstergesi olan yavaş dalga aktivitesinde azalma sergiledi. Üstelik bu etki, katılımcılar bir sonraki gece için aynı diyete geçtiklerinde bile devam etti.

Uzun süreli etkiler hala bilinmiyor

Araştırmacılar, sağlıksız beslenmenin uyku üzerindeki uzun süreli etkilerinin bilinmediğini kabul ediyor. Ayrıca, çalışmada gözlemlenen daha sığ derin uykunun, hafıza gibi derin uyku tarafından düzenlenen işlevleri etkileyip etkilemediğinin araştırılmadığını belirtildi.

Diyet ve uyku arasındaki bağlantının anlaşılması gelişmeye devam ederken, bu çalışma sağlıklı beslenmenin optimal uyku kalitesini desteklemedeki öneminin altını çizerek ve bu alanda daha fazla araştırma yapılması gerektiğini vurguluyor.

aburcubur
uppsala universitesi
sagliksiz diyet
derin uyku
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir