Medimagazin logo

Ameliyat öncesi testler azaltılabilir mi? Yeni çalışma

Hastalar ameliyat öncesi gereksiz testlerden nasıl kurtulabilir? Yeni bir araştırma, hastanelerin bu testleri güvenli bir şekilde nasıl azaltabileceğini ortaya koydu.
Kaynak: MEDİMAGAZİN
Ameliyat öncesi testler azaltılabilir mi? Yeni çalışma
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Ameliyat öncesi birçok hasta, kan testleri, elektrokardiyografi (EKG) gibi taramalardan geçiyor. Ancak bu testlerin tümü her hasta için gerekli değil.

Yeni bir araştırmaya göre, hastaneler gereksiz testleri belirleyip yalnızca gerçekten ihtiyaç duyan hastalara uygulayarak sağlık kaynaklarını daha verimli kullanabilir.

Michigan Üniversitesi (U-M) ve Brigham and Women's Hastanesi tarafından yürütülen çalışma, U-M Health’te gereksiz preoperatif testlerin azaltılması için geliştirilen bir programı test etti.

Çalışma sonucunda, düşük riskli hastalarda gereksiz testlerin oranı yüzde 37’den yüzde 14’e düşerken, genel test kullanım oranı yüzde 51’den yüzde 27’ye geriledi.

Buna rağmen hasta güvenliği açısından herhangi bir olumsuz etki gözlenmedi.

Daha az test, daha az maliyet, daha az zaman kaybı

Araştırmada, düşük riskli hastaların meme kitlesi, safra kesesi hastalıkları veya fıtık gibi durumlar nedeniyle ayakta ameliyat geçirdiği görüldü. Program kapsamında, bu hastalarda gereksiz testlerin azaltılması hedeflendi. Uygulamanın sonunda:

  • Test sayısı azaldı, ancak ihtiyacı olan hastalar testlerini almaya devam etti.
  • Ameliyat sonrası acil servis başvuruları veya hastaneye yatış oranlarında değişiklik olmadı.
  • Hastaların gereksiz testler için zaman ve kaynak harcaması önlendi.

U-M Health cerrahlarından ve çalışmanın kıdemli yazarı Dr. Lesly Dossett, "Eğer gerçekten gereksiz testleri azaltmak istiyorsak, sağlık ekiplerine bunun gerekçesini anlatmalı, kalıcı pozitif değişiklikler yaratmak için klinik kararlarını destekleyecek araçlar sunmalıyız" dedi.

Michigan modeli ülke geneline yayılacak

Çalışmaya 2022 Haziran ile 2023 Ağustos ayları arasında U-M Health’in üç farklı preoperatif kliniğinde tedavi gören 1.143 hasta dahil edildi. Program, klinik çalışanlarını eğiterek ve karar destek dokümanları ile hasta bazlı test seçimlerine rehberlik ederek uygulandı.

Başarı sağlanan model, şu anda Michigan genelinde 16 hastanede uygulanmaya başlanmış durumda. Yeni araştırma, bu modelin diğer sağlık merkezlerinde de başarılı olup olmayacağını test edecek. Ayrıca gereksiz testlerden kaçınılmasının finansal etkileri de analiz edilecek.

ameliyat
test
kan testi
ekg
michigan universitesi
Yorum (4)
cengiz denizer
ülkemizde mümkün degil.18 yaş hastaya akciger grafisi istemedin diye,kalibrasyonu hiç yapılmayan bir labaratuarda calcium 9.8 diye,40 yaş hastaya kardiyoloji nöroloji neden görmedi diye vb malprakti̇s cezası verilirse gerçekten gerekli olmasada her testi her konsültasyonu istemek zorundayız...
8
Cevapla
Erkan Karagöz
bizim için tetkik önemli, o yüzden bizde bu geçerli olamaz. sağlık sistemimizde masrafa bakılmaz
5
Cevapla
dr
abartılmış malpraktis cezaları ve kısa sürede muayeneye göre yapılandırılmış bir sistem olduğu sürece, doktor testlere ve konsültasyonlara yüklenecektir.
5
Cevapla
Ömer Hayyam
test istenmemiş diye hastadan önce sizi bedavaya satacak on binlerce doktor var. hiç bir hakim savcı avukat muhasebeci mimar mühendis ... mesleklerinde birbirini satış görmezsiniz. satılmamak için varsın hasta sarı öküzünü satsın ve siz testleri isteyin.
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir