Medimagazin logo

Alzheimer'ın tedavisinde amiloid plaklarını hedef almanın sonuç vermediği ne zaman anlaşılacak?

Alzheimer hastalığında amiloid beta plaklarını hedef alan önemli ilaç denemelerinin başarısız olması, uzun süredir devam eden amiloid hipotezine şüphe düşürdü. Monoklonal antikor gantenerumab, amiloid betayı azaltmasına rağmen hastalarda bilişsel gerilemeyi yavaşlatmadı ve bu proteinlerin Alzheimer'ın ilerlemesindeki rolü hakkındaki varsayımlara meydan okudu
Kaynak: MEDİMAGAZİN
Alzheimer'ın tedavisinde amiloid plaklarını hedef almanın sonuç vermediği ne zaman anlaşılacak?
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

MEDİMAGAZİN - On yıllardır Alzheimer hastalığı araştırmalarının temel taşı olan amiloid hipotezi, büyük ilaç denemelerinin başarısızlıkla sonuçlanmasının ardından önemli bir meydan okumayla karşı karşıya. 20'nci yüzyılın başında psikiyatrist Alois Alzheimer ilk olarak bir demans hastasının beyninde daha sonra amiloid beta proteinleri olarak tanımlanan garip kümeler ve yumaklar fark etti. O zamandan beri bu proteinlerin Alzheimer hastalığının gelişiminde önemli bir rol oynadığı varsayılıyor.

Ancak yakın zamanda yapılan iki çalışma bu hipoteze şüpheyle yaklaşılmasına neden oldu. Bu denemelerde, 30 ülkeden yaklaşık 1.000 yaşlı bireye monoklonal antikor gantenerumab veya plasebo uygulandı. İlaç beyindeki amiloid betayı azaltmada başarılı oldu, ancak bu bilişsel işlevde iyileşmeye dönüşmedi. Sonuçlar, gantenerumabın amiloid plak yükünü azaltmasına rağmen, erken Alzheimer hastalarında daha yavaş bir klinik gerileme ile ilişkili olmadığını gösterdi.

Bu sonuç, benzer mekanizmalara sahip diğer iki ilaç olan aducanumab ve lecanemab'ın beyinden amiloid betayı temizleme yetenekleri nedeniyle FDA tarafından hızlı bir şekilde izlendiği düşünüldüğünde özellikle şaşırtıcıydı. Bununla birlikte, bu ilaçların hastalar için gerçek faydalarına ilişkin tartışmalar devam ediyor. Aducanumab'ın bilişsel gerilemeyi yavaşlatma üzerindeki etkisi karışık ve lecanemab 18 ay boyunca plasebo grubuna kıyasla bilişsel gerilemede %27'lik bir azalma gösterirken, bu fark hastaların yaşamlarında anlamlı bir fark yaratmak için çok küçük olabilir.

Alzheimer tedavisi yeniden gözden geçirilmeli

Bu gelişmelerin Alzheimer araştırma ve tedavisinin geleceği üzerinde derin etkileri vardır. Amiloid hipotezi, yüzyılı aşkın bir süredir araştırma ve ilaç geliştirmeye rehberlik etmiştir ve potansiyel yetersizliği, gelecekteki Alzheimer araştırma ve tedavi stratejilerinin yönü hakkında önemli soruları gündeme getiriyor. 

The New England Journal of Medicine'de rapor edilen bu çalışmaların sonuçları, Alzheimer hastalığının mevcut anlayışının yeniden değerlendirilmesi ve hastalığın diğer yönlerine odaklanılması ihtiyacını vurguluyor.

Kaynaklar: 

https://www.nejm.org/doi/10.1056/NEJMoa2304430

https://www.nejm.org/doi/10.1056/NEJMe2310903

https://www.science.org/content/article/potential-fabrication-research-images-threatens-key-theory-alzheimers-disease

https://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(22)02480-1/fulltext

alzheimer
amiloid plaklari
alzheimer tedavisi
aducanumab
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir