Medimagazin logo

Ali Tezel yazdı, SGK cevap verdi: Tıp öğrencileri ne yapacak?

Ali Tezel yazdı, SGK cevap verdi: Tıp öğrencileri ne yapacak?
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

İşte Ali Tezel'in bugünkü yazısı...:

 

Yüksek lisans ve doktora öğrencilikten sayılmıyor

Sosyal Güvenlik Kurumu, Zorunlu Genel Sağlık Sigortası uygulamasında sadece ön lisans ve lisansa devam edenleri öğrenci sayıyor. Yüksek lisans ve doktora öğrencilerini, öğrenci saymayıp kendilerinden Genel Sağlık Sigortası Primi istemektedir

25 yaşın altındayım ve Ağustos 2011 'den bu yana halen yüksek lisans öğrencisiyim. Haziran 2012'den itibaren yüksek lisans öğrenciliğim devam ediyor. Şu anda sorgulamalarda GSS kapsamında 1000 TL'den fazla borç gözüküyor. 2012 yılının ilk 5 ayındaki yüksek lisans öğrenciliğimi SGK'ya bildirmiştim ve 25 yaşın altında yüksek lisans öğrencisi olduğumdan dolayı herhangi bir prim ödemeyeceğimi düşünüyorum. Sormak istediğim sorgulamalarda görülen GSS prim borcunu sildirebilir miyim?

Metin YURDDAŞKAL

 


5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu gereğince, ana-babalar çocuklarına öncelikle 18 yaşına kadar SGK üzerinden sağlık yardımı aldırabilirler. 18 yaşından sonra ise lise veya dengi okul öğrencisi iseler bu süre 20 yaşına, yüksek öğrenim görmesi halinde ise 25 yaşına kadar evli olmayan çocuklarına baktırabilirler.

TIP ÖĞRENCİLERİNE NE YAPACAKLAR?
25 yaşından sonra ise öğrenci de olsa baktıramazlar. 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu (YÖK) ise ön lisans, lisans, yüksek lisans, doktora öğrencilerinin hepsini yükseköğrenim öğrencisi saymaktadır ve tanımlamaktadır. Ancak, SGK ne hikmetse hangi yasaya veya mevzuata dayandığı belli olmayan bir şekilde sizleri öğrenci saymamaktadır. SGK'nın sizlere yaptığı uygulama tamamen yasadışıdır ve sadece sizlerden para almak içindir.


Tıp fakülteleri 6 yıllık eğitim verirler ve bunun 4 yılı lisans, son iki yılı da yüksek lisans eğitimidir. SGK yaptığı yasadışı uygulama gereğince tıp fakültesinde öğrenci olanları daha öğrenciliği devam ederken son 2 yıllarını SGK kapsamı dışına çıkarması gerekecektir ama ne hikmetse bu tür bir uygulamaya daha gitmedi.


SGK'nın yasadışı bir şekilde sizin gibi yüksek lisans ve doktora öğrencilerini, öğrenci saymayıp sizlere Genel Sağlık Sigortası primi çıkarmasını engellemenin tek yolu dava açmanızdır. SGK'yı dava ederek bu borçtan kurtulabilir hatta siz önderlik ederseniz tüm yüksek lisans ve doktora öğrencilerini de GSS prim borcundan kurtarabilirsiniz.
 

 


Bu da SGK'nın cevabı:

 

22.10.2012 tarihinde bir gazetenin köşe yazarının “Yüksek Lisans ve Doktora Öğrencilikten Sayılmıyor” başlığı ile verilen yazısında; Yüksek Lisans ve Doktora öğrencilerinin Kurumumuz tarafından öğrenci olarak kabul edilmedikleri ve kendilerine Genel Sağlık Sigortası prim borcu çıkarıldığına dair ifadelere yer verilmiştir.

 

Kamuoyunun ayrıntılı olarak bilgilendirilmesi amacıyla aşağıdaki açıklamanın yapılmasına ihtiyaç duyulmuştur.

 

Bilindiği üzere, 5510 sayılı Kanunun 3 üncü maddesinin birinci fıkrasının (10) numaralı bendinde; genel sağlık sigortalısının, sigortalı veya isteğe bağlı sigortalı sayılmayan, kendi sigortalılığı nedeniyle gelir veya aylık bağlanmamış olan erkek çocukları 18 yaşını, lise ve dengi öğrenim veya 5/6/1986 tarihli ve 3308 sayılı Meslekî Eğitim Kanununda belirtilen aday çıraklık ve çıraklık eğitimi ile işletmelerde meslekî eğitim görmesi halinde 20 yaşını, yüksek öğrenim görmesi halinde 25 yaşını doldurdukları tarihe kadar bakmakla yükümlü olunan kişi olarak tanımlanmıştır.

 

Buna göre, 18 yaşını doldurmamış çocuklara hiçbir koşul aramaksızın, 20 yaşını doldurmamış çocuklara lise ve dengi eğitim görmesi koşulu ile, 25 yaşını doldurmamış çocuklara ise yükseköğrenim görmesi koşulu ile Kurumumuzca sağlık yardımı verilmekte ve uygulama bu şekliyle yürütülmektedir.

 

Yükseköğrenim; ön lisans, lisans, yüksek lisans ve doktora öğrenimlerini kapsadığından, Kanunun öngördüğü 25 yaş şartını doldurmayan bir öğrenci, belirtilen durumların öğrenci belgesi ile belgelenmesi ve Kuruma başvurulması halinde sağlık aktivasyonu açılmaktadır.

 

2 yıllık meslek yüksekokulu öğrencisi, 4 yıllık fakülte öğrencisi, 6 yıllık fakülte öğrencisi, lisans öğrenimi üzerine yüksek lisans yapan öğrenci ve yüksek lisans öğrenimi üzerine doktora öğrenimi yapan öğrenci, 25 yaşını doldurduğu tarihe kadar bakmakla yükümlü olunan kapsamında sağlık yardımlarından faydalandırılmaktadır.

 

25 yaşın altındaki öğrencilerin yüksek lisans yaptığı halde sağlık yardımı alamaması, bunların öğrenci belgeleri ile Kuruma başvurmamalarından kaynaklanmaktadır. Öğrenci belgelerini ibraz etmedikleri için aktivasyonları yapılamayan ve Kurumca re’sen Kanunun 60 ıncı maddesinin birinci fıkrasının (g) bendi kapsamında tescil edilip kendilerine borç tahakkuk eden 25 yaşın altındaki öğrencilerin öğrenci belgesi ile Kuruma başvurmaları halinde öğrenci oldukları tarihten itibaren aktivasyonları açılmakta ve kendilerine tahakkuk eden genel sağlık sigortası prim borçları da silinmektedir.

 

 

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.

 

SOSYAL GÜVENLİK KURUMU

BAŞKANLIĞI

ali
tezel
yazdı
sgk
cevap
verdi:
tıp
öğrencileri
ne
yapacak?
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir