Medimagazin logo

Akıl hastaneleri tarih oldu

İZMİR'de, akıl hastalarının toplumdan tecrit edilerek yatılı tedavi edildiği ruh ve sinir hastalıkları hastanelerinin yerini alan, Toplum Ruh Sağlığı Merkezleri (TRSM) açıldı. İzmir Halk Sağlığı Müdürü Doç. Dr. Mustafa Tözün, “Bu merkezlerimizle ağır ruhsal bozukluğu olan hastalarımızın hastaneye yatmadan, yaşadıkları ortamda takiplerinin, tedavilerinin, eğitim ve rehabilitasyon hizmetlerinin yürütülmesine olanak sağlıyoruz” dedi.
Kaynak: HÜRRİYET
Akıl hastaneleri tarih oldu
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

İzmir Halk Sağlığı Müdürü Doç. Dr. Mustafa Tözün, sağlık bakanlığı'nca hayata geçirilen projeyle akıl hastalarının, ruh sağlığı ve hastalıkları hastaneleri yerine Toplum Ruh Sağlığı Merkezleri ile takip edilmeye başladığını belirtti. Akıl hastalarının kendi yaşadıkları ortamdan ayrılmadan düzenli takip, tedavi ve rehabilitasyonlarının sağlanması amacıyla İzmir üç adet TRSM'nin hizmete girdiği bilgisini veren Tözün, TRSM’lerin hastanelere bağlı birimler olarak faaliyet gösterdiğini belirtti.


TRSM’ler ile yataklı hastaneler yerine toplum temelli modele geçildiğini aktaran Tözün, “Bu merkezlerimizle ağır ruhsal bozukluğu olan hastalarımızın hastaneye yatmadan yaşadıkları ortamda bulunmasına, takiplerinin tedavilerinin eğitim ve rehabilitasyon hizmetlerinin yürütülmesine olanak sağlıyoruz. Amacımız, ilimizde açılan merkezlerle, ağır ruhsal bozukluğu olan hastaların tedavi sürecinde yaşanan sıkıntıları en aza indirmek ve yatarak tedaviye gerek kalmaksızın yaşam alanlarında kontrollü tedavilerini sağlamak ve sunulan ruh sağlığı hizmetini yaygın, kolay ulaşabilir hale getirmek” dedi.

Menenen Devlet Hastanesi, Buca Seyfi Demirsoy Devlet Hastanesi ve Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi içinde yer alan TRSM'lerden vatandaşlar sağlık hizmeti alabileceğini dile getiren Tözün, şu bilgileri verdi:


“Merkezlerde hastalık ve tedaviye ilgili bilgiler, hastalık belirtileriyle baş etme yöntemleri, kriz yönetimi gibi konularda hasta ve yakınlarının psikoeğitim, hastalık etkisiyle sosyal hayatın içinde yer alamayan hastaların bakım planları düzenlenerek sosyal hayatta yer almalarını sağlamaya yönelik sosyal beceri eğitimi, hastalık etkisiyle öz bakım ihtiyaçlarını gidermede zorlanan ve mesleki performans gösteremeyen hastalarla öz bakım becerilerinin kazadırılması ve ilgi yeteneklerine göre belirlenecek bir alanda iş yapabilme becerisinin kazandırılması için iş uğraş terapisi rehabilitasyon eğitimleri veriliyor. Böylece hastaların sosyal yaşam becerileri artırılıyor”

akıl
hastaneleri
tarih
oldu
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir