İspanya’da yürütülen PREDIMED-Plus çalışmasının yeni sonuçlarına göre, düşük kalorili Akdeniz diyeti ve fiziksel aktiviteyi içeren üç yıllık bir yaşam tarzı müdahalesi, yaşa bağlı kemik mineral yoğunluğu (BMD) kaybını yavaşlatmada etkili oldu. Universitat Rovira i Virgili’den araştırmacıların öncülüğünde yürütülen çalışmada, özellikle kadınlarda omurga bölgesinde kaybın azaltıldığı gözlemlendi.
Kilo verirken kemik sağlığı korunabiliyor mu?
Yaşlanma ve obezitenin artışıyla birlikte, düşük kemik yoğunluğu ve buna bağlı osteoporotik kırık riski küresel bir sağlık sorunu haline geliyor. Genellikle kilo kaybı önerilse de, özellikle ileri yaşlarda bu durum kemik yoğunluğunun azalmasıyla birlikte geliyor. Ancak çalışmanın bulguları, Akdeniz diyetiyle birlikte uygulanan egzersizin bu olumsuz etkiyi dengeleyebileceğini ortaya koyuyor.
Araştırmanın detayları
PREDIMED-Plus adlı üç yıllık randomize klinik çalışmada, 55-75 yaş aralığında ve metabolik sendrom tanısı olan 924 birey değerlendirildi. Katılımcılar, enerji alımını %30 azaltarak Akdeniz diyetine uyan, egzersiz yapan ve davranışsal destek alan bir gruba veya sınırsız Akdeniz diyetiyle yaşayan kontrol grubuna ayrıldı. Kemik ölçümleri ise üç yıl boyunca bel omurgası, kalça kemiği ve femur bölgesinden yapıldı.
Sonuçlara göre, genel kemik mineral içeriğinde anlamlı bir fark gözlenmese de, kadınlarda bel omurgası kemik yoğunluğunda belirgin bir iyileşme saptandı. Müdahale grubundaki kadınlarda bu iyileşme, kontrol grubuna göre 1.8 g/cm2 daha fazla oldu. Erkeklerde ise benzer bir sonuç görülmedi.
Araştırmacılar ne diyor?
Araştırmacılar, yaşlı kadınlarda kilo kaybına bağlı kemik yoğunluğu düşüşünü engellemek için düşük kalorili Akdeniz diyeti ve fiziksel aktiviteye dayalı yaşam tarzı değişikliklerinin uygulanabilir ve etkili bir yöntem olduğunu vurguluyor. Ayrıca kalsiyum veya D vitamini takviyesi almayan kadınlar arasında da benzer olumlu etkilerin gözlenmesi, bulguların sağlamlığını destekliyor.