Medimagazin logo

Akdağ: Sezeryan konusunda bilgi asimetrisi yaşanıyor

Sağlık Liderleri Forumu için ABD'nin Boston kentinde bulunan Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Türkiye'de sezeryan yöntemi konusunda bilgi asimetrisi yaşandığını söyledi.
Akdağ: Sezeryan konusunda bilgi asimetrisi yaşanıyor
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

BOSTON-AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Bakan Akdağ, sezeryan yöntemi ile doğum konusunda Türkiye'de özellikle özel hastanelerde vatandaşın net olarak bilgilendirilmediğini, sezeryanın normal bir doğum yöntemiyimiş gibi seçenek olarak sunulmasından dolayı bu konuda bir bilgi asimetrisi yaşandığını belirterek, ''bu seçenek durumunu ortadan kaldıracağız'' dedi.

-OECD ülkeleri arasında ilk 3'teyiz-

Bakan Akdağ, sezeryan doğum oranında Türkiye'nin kısa adı OECD olan Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü üye ülkeleri içinde Brezilya ve Meksika ile birlikte sezaryen oranının en yüksek olduğu ilk üç ülkeden birisi olduğunun altını çizdi. ''Sezeryan aslında gelişmekte olan ülkelerin ortak bir özelliği, bu konuda tedbir alıyoruz, alacağız'' diyen Akdağ, meselenin kadının kendi bedenine karışmak gibi algılanmaması gerektiğini, bilakis, anneyi korumak için önlem aldıklarını, sezaryenin hem bebeğe hem anneye ciddi zarar verdiğini söyledi.

Amerika'da normal doğumlarda sık kullanılan bir yöntem olan epidural konusunda da açıklama yapan Sağlık Bakanı Akdağ, ''En güzeli doğal olanıdır'' dedi. Ancak Akdağ, doğal yolla mümkün olmadığı durumlarda annenin epidural iğnesi kullanabileceğini, bu uygulamanın Türkiye'de de kısmen uygulandığını söyledi.

akdağ:
sezeryan
konusunda
bilgi
asimetrisi
yaşanıyor
Yorum (6)
Yakup
Bilgi asimetsini boşverin de "Gelir Asimetrisi"ne odaklanın biraz. Performans ve Döner alamayan mazlumların asimetrik gelirlerini düzeltmek için çaba sarfedin lütfen, mesela Denge Tazminatı KHK filan? Siz bizim de Bakanımız değil misiniz?
0
Cevapla
Tahir
Yakup'a, Osman'dan bir alıntı; "Hekimlerin maaşları diğer meslek gruplarına (TSK Adliye Emn.) göre artırılmalı. 20 yıllık kariyerli hekimin yeni mezun bir savcı kadar bile maaş alamaması çok üzücü. Bunun için döner sermaye ödemelerinin "bahane" olarak kullanılması çok saçma? Döner sermaye ödemelerinin düzenli olmaması bir yana birçok yerdeki hekim (3000 civarı)döner alamıyorlar ki zaten? Gelir asimetrisinin düzeltilip eşit işe eşit ücret verilmesi ve hakkaniyetin sağlanması dileği ile..
0
Cevapla
alper
Morfin tüketimi dünyada bir gelişmişlik göstergesidir ancak maalesef ülkemde insanlar bakanımız gibi "en güzeli doğal olanıdır "diyerek insanları acı çekmeye mahkum etmektedir. Oysaki bunun arkasında maliyet, yaptığın işin karşılığını alamama, hastanın beklentisinin olmaması ve hekimin korkmas vb nedenler, kısacası az gelişmişlik vardır. Yapmadığın bir şeyden sorumlu tutulamazsın düşüncesiyle meslektaşlar olabildiğince güncel tabirle "defansif tıp" denilen "doğal "yöntemlere yönelme eğilimindedir.
0
Cevapla
sibel tayga
pardon ama Türkiyede kaç tane anestezi uzmanının yaptığı epidural tutuyor yani bu işi layiği ile yapan kaç anestezi dr var ki,epiduralle vaginal doğum yaptıralım deniliyor.lütfen epiduralle başlayıp genel anestezi ile devam etmesi gereken ameliyat istatistiklerine bir bakın.ben kendi doğumumu çok deneyimli anestezi uzmanı arkadaşım tarafından epiduralle olmak istedim ki izmirde bu işi iyi yaptığı bilinen tek tük isimlerden biriydi.10.dakikada genel anesteziye geçmek zorunda kaldı.bu mudur yani
0
Cevapla
E.G.
epidural iğnesi :)))... hoş, ortaokul terk gebe ağzıyla konuşan bir hekimin doğum analjezisini ehveni şer olarak gösterip "normal yolla olamayan doğum" (ne demekse) endikasyonuyla sunmasına şaşmamak lazım...
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir