Sağlıkta Dönüşüm Programı uygulandıktan sonra sağlık ocakları kapatılmış, yerine aile sağlığı merkezleri kurulmuştur. Pratisyen hekimler bir anda aile hekimi yapılmış ve birinci basamak temel sağlık hizmetleri aile hekimleri tarafından verilmeye başlanmıştır.
Aile hekimleri, devlet memuru olmaktan çıkarılmış, kendilerine verilen aylık ödentiden bina, personel ve diğer tüm giderleri karşılamak zorunda bırakılarak temel sağlık hizmeti vermek durumunda bırakılmıştır. Aile Hekimliği Sistemine geçildiğinde, her bir hekime 3000-3500 nüfus düşecek şekilde hizmet alanı verildiği açıklanmıştır.
Son zamanlarda kurulması planlanan aile sağlığı merkezlerine hiç nüfus tanımlanmadığı, hekimlerin “sıfır nüfus”la çalışmaya başladıkları görülmektedir. Çalışacak yeri, hemşiresi, ebesi, malzemesi ve belirlenmiş nüfusu olmayan hekimlerin sorunları çığ gibi büyümüş ve halk sağlığını tehdit etmeye başlamıştır.
Sorunlarını dile getiren ve çözüm isteyen hekimlere Sağlık Bakanlığı yetkilileri tarafından bir çözüm bulunmadığı gibi, yeni hekimlerin çeşitli firmalardan destek (sponsor) bulmaları ve kendilerine nüfus oluşturmak üzere o bölgedeki diğer meslektaşlarının hastalarından bir kısmını kendilerine aktarmaları gerektiği söylendiği iddia edilmektedir.
Buna göre:
1. Sağlık Bakanlığı standartlarına uygun şekilde aile sağlığı merkezi binasının düzenlemesi, ilk kirası, tıbbi ve büro malzemelerinin temini ortalama kaç liradır?
2. Sağlık Bakanlığı tarafından aile sağlığı merkezleri açılması planlandığında orada çalışacak hekime bina, tıbbi ve büro malzemesi temini için herhangi bir ödenek verilmekte midir? Verilmiyor ise aile sağlığı merkezinin açılacağı yerlerde hekimler ilk masrafları nasıl karşılamaktadır?
3. Yeni atanan aile hekimine bakması gereken bir nüfus verilmemesinin nedeni nedir?
4. Yeni atanan aile hekimine masraflar için Sağlık Bakanlığı yöneticilerince destekçi firma (sponsor) bulmasının önerilmesi etik midir? Sponsorların ASM’lerden beklentileri ve kötüye kullanım konusunda herhangi bir çalışmanız var mıdır?
5. Yeni başlayan aile hekimlerinin meslektaşlarının bakmakta olduğu nüfusun bir kısmını kendine yazdırmaya çalışması meslek etiğine uygun mudur? Bu durum çalışma barışını bozup mesleğimize zarar verebilir mi?
6. Yeni başlayan aile hekimlerine hizmet vereceği başlangıç nüfusu ve işe başlamak için herhangi bir parasal destek verme konusunda hazırlığınız var mıdır?
Aytuğ ATICI
Mersin Milletvekili