Milliyet'in haberine göre, SGK’nın geçtiğimiz günlerde yayımladığı Sağlık Uygulama Tebliği (SUT), vakıf üniversiteleri ile özel hastanelerin acil servislerine başvuranlardan para alınmasının önünü açtı. SGK, bu kez de özel sağlık kuruluşlarına acil olarak başvurulsa bile bu halin ortadan kalktığına karar verilen hallerde ücret alınmasına izin verdi. Buna göre, vakıf üniversiteleri ile özel hastanelerin acil servislerine başvuranların acil hallerinin sona erdiğinin düşünülmesi halinde, hastaya taahhütname imzalatılacak. Taahhütnamede şu ifade yer alacak:
“Acil hal nedeniyle başvurduğum kurumda yapılan tedavim sonrası acil halimin sona erdiği ve bundan sonra sunulacak sağlık hizmetleri için Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından belirlenen usul ve esaslara göre ilave ücret ödemeyi ve ödediğim ilave ücreti Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan talep etmeyeceğimi kabul ve taahhüt ediyorum.”
Önüne fatura konulacak
Taahhütname için hasta yerine hasta yakınından da imza alınabilecek. Mevcut mevzuatlarda göre SGK, ani gelişen hastalık, kaza, yaralanma ve benzeri durumlar, tıbbi müdahale gerektiren durumlar ile başka bir sağlık kuruluşuna nakli halinde hayatın veya sağlık bütünlüğünün kaybedilme riskinin doğacağı kabul edilen durumlar dışındaki hastaları acil kabul etmiyor.
Yapılan düzenleme ile baygın durumdaki yahut acı içindeki vatandaşın durumunun acil olup olmadığına karar vermesi ve önüne konan belgeyi imzalaması istenecek. Belgenin imzalanması halinde özel hastanelerde oldukça yüksek miktarlara ulaşabilen tahlil ve muayene ücretlerinden doğan faturalarla karşı karşıya kalınabilecek.