Medimagazin logo

Acilde şiddetin rengi: Yeşil!

Sağlık Bakanlığı'nın acil servislerde yoğunluğu azaltmak amacıyla başlatmayı planladığı sarı, kırmızı ve yeşil alan uygulaması 'katkı payı' kaygılarına neden oldu.
Kaynak: CUMHURİYET - İklim Öngel
Acilde şiddetin rengi: Yeşil!
FOTO: ARŞİV
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Türkiye Acil Tıp Derneği (TATD) Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Ahmet Demircan, en hafif hastaların yönlendirileceği yeşil alanda, hastalardan “katkı payı” alınacağını söyledi. Demircan, ayrıca acil servislerde şiddetin en çok “yeşil” gruptan kaynaklandığına dikkat çekerek, bu uygulamayla, acillerde şiddetin artabileceğini vurguladı. Demircan, “Hasta katkı payı ödemek istemeyecek. ‘Ben yeşilde değil, kırmızı ya da sarı alanda olmalıyım’ diyecek ve onu yeşile yönlendiren doktorla karşı karşıya gelecek. İyi planlanmazsa şiddeti artıracak bir uygulama olacak” uyarısında bulundu.

Kavga çıkacak

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, acil servislerde yoğunluğun yüzde 40 olduğunu ve bunların yalnızca dörtte birinin gerçekten “acil” hasta olduğunu kaydetti. Müezzinoğlu, kanamalı, ağır yaralıların kırmızı, muayene zamanlarında gelebilecek şikâyetlere sahip olanların yeşil alana yönlendirileceğini kaydetti.

Demircan ise “Hasta kendisinden katkı payı alındığında yine doktora gelecek ve ‘Ben yeşil değilim’ diye kavga edecek. Böyle bir sistemde doktorla hasta karşı karşıya gelecek. İyi planlanmadığı takdirde şiddeti artırabilecek bir uygulama” uyarısında bulundu.


Adını vermek istemeyen bir acil servis doktoru ise hastaları muayene etmeden alanlara ayırmanın zorluğuna dikkat çekti. Basit gibi görünen baş ağrısının beyin kanamasına, göğüs ağrısının kalp krizine dönüşebileceğine dikkat çeken acil servis doktoru, “Muayene etmeden ayırt etmek mümkün değil. Ama bazı hastaların tanısını evde dahi koymamız mümkün. Bu grup acillere geldiğinde iş yükü oluyor, acil müdahale ihtiyacı olanın zamanını çalıyor” dedi.

acilde
şiddetin
rengi:
yeşil!
Yorum (14)
Dr.M.K.
Trafik kazası, yanık, enfarktüs, havale geçirme, astım krizi vb durumlarda ücretsiz olması gereken acillerde bunlar dışındaki her türlü başvuruda normal poliklinikten 3-4 kat fazla ücret alınmalıdır. Bu durumlar büyük bir ilan panosuyla tüm acillerde net bir şekilde ilan edilmelidir. Bunun dışındaki uygulamalar sonuçta sağlık personelinin vücudunda mor alan olarak karşılık bulacaktır!
0
Cevapla
türkay özcan
Ne olur anlatırmısınız bu nasıl bir kafa, nasıl bir çözüm odaklı proje, nedir anlayan varsa anlatsın. Artık şovu bırakın işinize bakın ne olur
0
Cevapla
üç harfli
Acilde asla para istenemez, istenirse hasta yakınları olay çıkartabilir. Empati yapın, yakınınız belki de ölmek üzereyken, para diyen bir görevliye ne cevap verirsiniz. Hastanın acilde muayenesi biter, ilaç almaya eczaneye gittiğinde 20-30 tl fazladan verince anlar ki, gereksizce acile başvurmak yanlışmış.
0
Cevapla
ali veli
benim anlamadığım insan hayatında sadece 1 yada 2 kez acil olur bu durumda para alınsa ne olur alınmasa ne olur ama yılda 8 kez hastalanıp hastaneye gidiyorsa bu para önemlidir ya tüm muayeneler ücretli olsun yada tümü ücretsiz olsun sadece çok hastaneye uğrayanın sigorta primi artsın kendine iyi bakamadığı için tüm sigorta sektörleri böyledir sigortaya çok başvuran çok prim öder(risk primidir bunun adı) gerisi boş iş sadece oy kaygısı tribüne oynamak
0
Cevapla
hasan
Acilde yeşil olmaz. Yeter artık oy avcılığını bırakın
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir