Medimagazin logo

Acil servise gelen acillik vaka yok

İstanbul’da bu yılın ilk altı ayında acil servislere tam 4.5 milyon kişi başvurdu.
Kaynak: HÜRRİYET - Mesude ERŞAN
Acil servise gelen acillik vaka yok
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Acil servislerde bakılan hasta oranının yüzde 10-15 olması gerekirken, İstanbul’da bu oran yüzde 24’e yaklaştı. İşin vahim tarafı, bu servislere başvuran her 4 hastadan sadece birinin durumunun gerçekten acillik olması. Bu da gerçek acil vakalar için tehdit.

İSTANBUL’un kamu hastenelerinin acilleri gereksiz yere meşgul ediliyor. Acil servislerde bakılan hasta oranı yüzde 10-15’i geçmemesi beklenirken, İstanbul’da bu oran yüzde 23.5’a vardı. Acillere gelen hastaların sadece yüzde 20’si gerçek acil vakalar. İstanbul Sağlık İl Müdürü Prof. Dr. Ali İhsan Dokucu, “Acile gelen hastaların sadece yüzde 5’i yatırılıyor. Geri kalanlar muayene olup ve reçetelerini alıp evlerine gidiyor. Bu da acillerin gereksiz kullanıldığının bir göstergesi” dedi. Yılın ilk 6 ayında hastanelerin polikliniklerine 19 milyon 288 bin, acillerine ise 4 milyon 511 bin kez başvuruldu.

Şiddet de arttı

Sağlık personeli ve doktorlara yönelik şiddetin yüzde 85-90’ının acillerde meydana geldiğini belirten Prof. Dr. Dokucu, şu bilgileri verdi: “Acillerde iki gergin taraf karşı karşıya geliyor. Hem çalışanlar hem de hizmet alanlar gergin. Acillerde bazı düzenlemeler yaparak, sorunu çözmeye çalışıyoruz. Acilleri genişletmek zorundayız. Yeni yaptırmaya tasarladığımız hastanelerin acillerini geniş tutuyoruz. Seyrantepe’de inşaatı devam eden hastanenin acili 4 bin 500 metrekare olacak. Okmeydanı’na 6 bin, Kartal’daki hastaneye 10 bin metrekarelik acil yapmayı düşünüyoruz. Tüm hastanelere acil tıp uzmanlığı klinikleri açılacak” dedi.

‘Ücretsiz’ diye herkes acil servise koşuyor

HASTALARIN hangi durumların gerçekten acil olduğunu bilemediğini, bu konuda aile hekimlerinden yararlanabileceklerini anlatan Prof. Dr. Ali İhsan Dokucu, kalabalığın bir nedeninin de acil hizmetlerin ücretsiz verilmesi olduğunu hatırlatıyor. Gönüllü aile hekimlerinin mesai saatlerini 12.00-20.00 saatleri arasına kaydırmayı düşündüklerini belirten Dokucu, şöyle konuştu:

Kalp krizi kaçmaz da...

“Hastaların yüzde 35-40’ı acillere 17.00-24.00 saatleri arasında geliyor. 24.00’den sonra gelen hastaların oranı sadece yüzde 10. Demek ki bazı sorunlar aile hekimlerinde pekala çözülebilir. Acillerdeki ‘gereksiz kalabalık’ gerçek acil vakalardaki bazı sorunların gözden kaçmasına yol açabilir. Tamam, kalp krizinin tipik belirtileri vardır, kolay kolay kaçmaz. Ama örneğin bir diyabet hastası bu belirtilerden ilk akla geleni olan göğüs ağrısını hissetmeyebilir. Bu da krizin atlanmasına yol açabilir.”

acil
servise
gelen
acillik
vaka
yok
Yorum (16)
vatandaş
kalp krizi atlanırsa önce gazete haberi olur sonrada hemen gerekli soruşturma açılacaktır denir olur biter bu kadar basit şeyler için vatandaşın acile gidişimi engellenirmiş
0
Cevapla
ahmet akkor
alttaki vatandaşın yorumundan halkımızın eğitim seviyesi anlaşılıyor.
0
Cevapla
Frankie Bellevan
Bu işin tek çözüm yolu var.Çünkü bir kere vatandaşın ayağını kötü alıştırdılar.Yakında Acil servis dışında tüm poliklinik ve servisler kapatılır,hastanelere gelen vatandaşlarımızın hepsi doğrudan acile gider olur biter.Hatta hiçkimseyi ameliyat etmeye de gerek yok,sadece acil müdahalesini yap eve gönder.Nasıl olsa o tekrar defalarca acile gelecektir.Bu arada vatandaştan daha önce de söylendiği gibi sosyal devlet olmanın gereği olarak hiç bir ücret elbette talep edilmemeli tabiri caizse izotonikler,dextrozlar,ringer laktatlar,ampul formundaki bütün ilaçlar sebil edilmelidir.Bu ilaçlar vatandaşın rahatça görebileceği ve ulaşabileceği yerlere konularak zevkine ve keyfine uygun bir şekilde seçip kullanabilmesine yardımcı olunmalıdır.Mümkünse gelen vatandaşların herbirine Etejer(tekerlekli olanından) verilerek bahsi geçen ilaçları rahatlıkla taşımalarına olanak sağlanmalıdır ve bu uygulama rutin hale getirilmelidir.İçi boşaltılmış Hastane kavramının da anlamı kalmadığından Hastanelere de bundan böyle sadece "Acil"demek yeterli olacaktır.Her yer artık "Acil" olacağından karmaşa da sona erecektir.Zaten vatandaş hastaneye(yani acile) geldiğinde ağzından çıkan ilk sözcük "Acil"olmuyor mu?Böylece "Acil"demeyi başarabilen herkese sınırsız sağlık hizmeti sunulmuş olacaktır. Vatandaşın istediği de bu değil mi?Tez elden işi görüle ve 21 pare top atışı eşliğinde evine gönderile.Bunlar yapılırsa vatandaş sizi "oy"a boğar ve ilelebed iktidar olmanın yolunu sonuna kadar size açar.
0
Cevapla
Dr . Jane Doe
Kalp krizi kaçar hem de feci kaçar. Kapıda grip için kuyruk yapmış adamların arasında sırada beklerken fenalaşıp ölür.Çıkıp dışarı kapıda bekleyen gerçek acilleri sorsan hepsi birbirleri ile ve doktorla,güvenlikle çakıları ile yumrukları ile savaşır. Kalp krizi ölür, grip ilacını alıp evine gider. Adama da öncelik vermez. veren doktoru döver. Yalan mı?
0
Cevapla
DR.
Ya bu bakanlık yetkilileri bu kadar oy kaygılı olamaz. Vatandaşa hastane adabı öğreteceklerine inatla vatandaşı keyfi istediği zaman hastaneye gelmeye teşvik ediyorlar. Vatandaş sizin yüzünüze bu kadar acilleri ve hastaneleri meşgul ediyor. Hemde hiç acillik ve hiç hastanelik olmamasına rağmen. Bırakın oy kaygısını Hekimler iyi şartlarda yaşama hayiyle kendilerini geliştiriyor uzman ve öğretim görevlisi oluyorlardı. Şimdi neyle bu insanları doktorluğa teşvik edeceksiniz. Hekimler melektir diye mi! yuh olsun size kendini geliştiren ve bilgi olarak dünyayla boy ölçüşebilen tek meslek grubunu bitirdiniz. Memlekete hayırlı olsun
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir