Medimagazin logo

Abirateron Asetat, Metastatik Kastrasyon Dirençli Prostat Kanserinde Sağkalımı Uzatıyor

Prostat kanseri tedavisinde son günlerde yaşanan gelişmelerle ilgili Viyana Kaiser Franz Josef Hastanesi Onkoloji ve Hematoloji Merkezinden Dr. Maria De Santis ile görüştük. Hem Avrupalı hem de uluslararası ürologlarla yakın iş birliği içinde çalışan Dr. Maria De Santis, kastrasyon dirençli prostat kanserinde abirateron asetatın, birinci basamak kemoterapinin başarısız olmasından sonra sağkalımı uzattığının görüldüğünü ifade etti.
Abirateron Asetat, Metastatik Kastrasyon Dirençli Prostat Kanserinde Sağkalımı Uzatıyor
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

 

Bize kısaca kendinizden bahseder misiniz?

 

Avrupa Medikal Onkoloji Derneği (ESMO) sertifikalı bir medikal onkoloğum ve 1999 yılından beri  genitoüriner kanserlerin tedavisinde ihtisas yapmaktayım. Aynı zamanda öğretim üyesi de olduğum Viyana Kaiser Franz Josef Hastanesi, Onkoloji ve Hematoloji Merkezinde, 3. Medikal Departmanında yer alan Onkoloji Servis Biriminin de başkanlığını yürütmekteyim.Bunlara ek olarak, Salzburg Paracelsus Tıp Üniversitesinde İç Hastalıkları Bölümünde öğretim görevlisi olarak çalışıyorum.Onkoloji geçmişimde “European Organization for Research and Treatment of Cancer Genito-Urinary (EORTC GU)” grubu ve “European Association of Urology (EAU)” da yer alıyor; yani, onkologlarla olduğu kadar, hem Avrupalı hem de uluslararası ürologlarla da yakın bir iş birliği ve çalışma içerisindeyim.

 

Son zamanlarda prostat kanseri tedavisinde ortaya çıkan en önemli gelişmeler nelerdir?

 

Metastatik kastrasyon dirençli prostat kanseri (mKDPK)nin tedavi seçenekleri ile ilgili yepyeni ve heyecan verici bir dönem yaşıyoruz. Geçtiğimiz üç yılda, birçok randomize Faz III çalışma, sağkalım açısından önemli veriler ortaya koydu ve ABD Gıda ve İlaç Dairesi ile Avrupa İlaç Dairesi tarafından onaylandı. mKDPK’nın, androjen reseptörlerine bağlı kaldıklarını öğrendik. Bu yeni bilgi, abirateron asetat başta olmak üzere, yeni ve oldukça ilgi çekici tedavi seçeneklerinin gelişmesine yol açtı.

 

Kastrasyon dirençli prostat kanseri nedir?

 

KDPK, androjen deprivasyon tedavisi ve düşük (kastrat) serum testosteron seviyelerine rağmen konfirme edilmiş PSA yükselmeleri olarak tanımlanmıştır.

 

Şu anda kastrasyon dirençli prostat kanseriiçin mevcut tedaviler hangileridir?

 

KDPK metastaz yapar yapmaz, aktif olarak antitümoral tedavi kullanılmalıdır. Bu konuda standart tedavi, hastanın androjen deprivasyon tedavisine devam edilerek, prednizon ve dosetaksel ile kombinasyon halinde kemoterapi uygulanmasıdır. Dosetaksel sırasında veya sonrasında ilerleme gösteren hastalar için, abirateron asetat artı prednizon, kabazitaksel ile birlikte ikinci basamak kemoterapi ve enzalutamidin sağkalımı uzattığı görülmüştür.

 

 

Abirateron asetat metastatik kastrasyon dirençli prostat kanserihastalarının hayatlarına ne gibi bir değişiklik getirmiştir?

 

Abirateron asetatın birinci basamak kemoterapinin başarısız olmasından sonra sağkalımı uzattığı görülmüştür. Abirateron asetat, testislerde, adrenal bezlerde ve tümörün içindeki androjen üretimini bloke eden bir androjen biyosentezi inhibitörüdür (ABI). Yalnızca yaşam süresinin uzamasını değil, aynı zamanda ağrıyı hafifleterek yaşam kalitesinin de artmasını sağlayan bu yeni ajan, gözle görülür bir etkililik profiline sahip durumda. Abirateron asetat, oral yolla alınan ve çok iyi tolere edilen bir ilaç; bu yüzden mKDPK hastaları açısından gerçek bir gelişme olma özelliğini taşıyor.

 

Teşekkürler.

abirateron
asetat
metastatik
kastrasyon
dirençli
prostat
kanserinde
sağkalımı
uzatıyor
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir