Medimagazin logo

ABD'de göz frengisi vakaları endişe yaratıyor: Potansiyel yeni bir sifiliz bakterisi türü

ABD'de ortak bir cinsel partneri olan beş kadının dahil olduğu olağandışı bir göz frengisi vakası kümesi, olası yeni bir frengi bakterisi türüne ilişkin endişeleri artırıyor. Oküler sifiliz nadir görülmekle birlikte, bu kümenin kendine has özellikleri gelişen bir bakteriyel tehdide işaret ediyor
Kaynak: MEDİMAGAZİN
ABD'de göz frengisi vakaları endişe yaratıyor: Potansiyel yeni bir sifiliz bakterisi türü
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

MEDİMAGAZİN - Amerika Birleşik Devletleri'ndeki sağlık yetkilileri, aynı erkekle karşılaştıktan sonra frengiye bağlanan göz enfeksiyonları geliştiren beş kadını içeren endişe verici bir frengi vakası kümesi tespit etti. 

Bu küme, frengi bakterisi Treponema pallidum'un yeni bir türünün evrimleştiğini göstermesi bakımından özellikle endişe verici. Bakteri gözleri enfekte edebilse de, bu tür olayların nadir görülmesi Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezlerinin (CDC) bir mutasyondan şüphelenmesine yol açtı. Bu küme, oküler sifilizin heteroseksüel yolla bulaşmasıyla bağlantılı olarak bildirilen ilk vaka olması bakımından dikkate değer.

Baş ağrısı, bulanık görme, uçuşan noktalar...

Yaşları 40 ila 60 arasında değişen etkilenen kadınlar Mart ve Mayıs 2022 tarihleri arasında baş ağrısı, bulanık görme, gözde uçuşan noktalar ve fotofobi gibi semptomlar gösterdi. Hepsinin yakın zamanda aynı erkekle cinsel temasta bulunduğu bildirilmiş olup, bu erkeğe daha sonra hastalığın mevcut olduğu ancak belirti göstermediği bir aşama olan erken latent sifiliz teşhisi konuldu. Bu kişide oküler sifiliz gelişmemiş ancak penisilin ile tedavi edildi. 

Tipik olarak, göz sifilizi tüm sifiliz vakalarının yalnızca yüzde birkaçını etkiler ve genellikle geç evre sifiliz, 65 yaş üstü bireyler, damar içi uyuşturucu kullananlar veya HIV-pozitif olanlarla ilişkilidir. Bu salgındaki kadınlar için bu faktörlerin hiçbiri geçerli değildi ve bu da hastalığın ilerlemesinde muhtemelen yeni bir gelişmeye işaret ediyor.

Testlere rağmen, kümelenmenin merkezindeki erkekte yeni bir T. pallidum türü tespit edilemedi, çünkü genetik testi kolaylaştıracak herhangi bir ülser ya da lezyon bulunamadı.

Erken teşhisin önemine vurgu yapıldı

CDC şimdi sağlık çalışanlarını, hastalığın göze ve diğer vücut bölgelerine yayılmasını kolaylaştırabilecek yeni bir bakteri türü olasılığı konusunda uyarıyor. Oküler sifiliz ve ilgili durumların teşhisinde erken teşhisin ve kapsamlı cinsel geçmişin önemini vurgulanıyor. Bu küme, bu tür enfeksiyonların yayılmasını yönetmek ve önlemek için klinik uyanıklığın artırılması ve kapsamlı cinsel sağlık eğitimine duyulan ihtiyacın altını çiziyor.

goz frengisi
abd
sifiliz
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir