Medimagazin logo

ABD, maymun çiçeği virüsü için aşı dağıtımına hazırlanıyor

ABD'de görülen 4 maymun çiçeği vakasından sonra, riskli gruplara aşı dağıtılmaya başlanacak
Kaynak: MEDİMAGAZİN
ABD, maymun çiçeği virüsü için aşı dağıtımına hazırlanıyor
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

MEDİMAGAZİN - ABD'de Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi yetkilileri ülkede görülen 4 vakanın Portekiz'de genetik dizilimi yapılan vakalarla aynı olduğu ve Maymun Çiçeği Virüsünün Batı Afrika tipinden olduğunu açıkladı.

CDC yetkilileri "Şu anda, aşıdan fayda sağlayacağını bildiğimiz kişilere aşı dağıtımını en üst düzeye çıkarmayı umuyoruz. Bunlar, bilinen bir maymun çiçeği hastası, sağlık çalışanları, çok yakın kişisel temaslar ve özellikle ciddi hastalık için yüksek risk altında olabilecek kişilerle teması olan insanlar." diye açıkladı.

Tedarik açısından, Amerika Birleşik Devletleri, Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) tarafından çiçek hastalığı ve maymun hastalığı için onaylanmış bir aşı olan yaklaşık bin doz JYNNEOS'a sahip. Bu seviyenin önümüzdeki haftalarda çok hızlı bir şekilde artırılması hedefleniyor.  

ABD'de aynı zamanda yaklaşık 100 milyon doz daha eski nesil bir aşı olan ACAM2000 stoklarda bulunuyor. Aşıların her ikisi de canlı virüs aşısı.

Türkiye çiçek aşısı üretebilir mi? Prof. Dr. Mehmet Ceyhan yanıtladı

Tıbbi bir epidemiyolog olan John Brooks, bağışıklığı baskılanmış veya egzama da dahil olmak üzere belirli cilt rahatsızlıkları olan kişilerin daha büyük risk altında olduğunu söyledi.

Maymun çiçeğinin bulaşması, aktif döküntüsü olan biriyle yakın, sürekli cilt- cilt teması veya ağzında lezyonları olan ve uzun bir süre başka bir kişinin etrafında olan bir kişide solunum damlacıkları yoluyla gerçekleşiyor.

Virüs , vücudun belirli bölgelerine odaklanan veya daha geniş bir alana yayılan cilt lezyonları ile kızarıklığa neden olur. Bazı durumlarda, erken dönemlerde genital veya perianal bölgelerde döküntü başlayabilir.

CDC ayrıca, her ikisi de çiçek hastalığı için lisanslı olan antiviraller tecovirimat ve brincidofovir'in yayılmasına izin vermek için tedavi kılavuzu geliştiriyor.

abd
fda
maymun cicegi virusu
cdc
cicek hastaligi
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir