Medimagazin logo

4 İlaç Hakkında Geri Çekme Kararı

SAĞLIK Bakanlığı, bir antibiyotik ve epilepsi ilacıyla, iki ülser ilacının piyasadan geri çekilmesine karar verdi.
Kaynak: GAZETE VATAN
4 İlaç Hakkında Geri Çekme Kararı
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu’ndan yapılan açıklamaya göre, antibiyotik olarak kullanılan ’PEN-OS 1000 film tablet’in 072111 seri numaralısına, epilepsi (sara) hastalığının tedavisinde kullanılan ’Karazepin 400 mg. tablet’in 1175 ve 1178 parti numaralı ürünlerine 2’nci sınıf B seviyesinde geri çekme işlemi uygulanacağı bildirildi. Sağlık Bakanlığı, ’Mizoprostol’ etken maddesi bulunan ve mide ülseri tedavilerinde kullanılan ’Cytotec Tablet’ ve ’Arthrotec Tablet’ adlı ilaçların ise tüm partileri için 2’nci sınıf eczane seviyesinde geri çekme kararı aldı.

Eczanelerin, ilaç depolarının ve ilgili sağlık kuruluşlarının, sözkonusu ilaçları en kısa süre içerisinde iade etmeleri gerekiyor.

4
i̇laç
hakkında
geri
çekme
kararı
Yorum (7)
Dr T
Cytotec bulamayacağiz artik yani. Helal olsun size. Kürtaj fiatlarını 2-3 katına çıkarttınız.
3
Cevapla
SEZEN ERTUNÇ
Bir jinekolog olarak, ölü gebelikleri sonlandırmada elimiz ayağımız gibi bir ilaç misopristol.Eğer bu ilacı ölü gebelikleri sonlandırılmada (rahim ağzını yumuşatıp açtığıiçin)kullanamazsak,gebelik sonlandırmalarda birçok rahim yırtılması,parça kalması hatta anne ölümlerini bile görülme olaylarıyla karşılaşılabileceğini yetkililerin bilmesinde fayda olduğuna inanıyorum.Sanırım yatan hastada kullanılarak bu ilacın kontrol dışı kullanımı engellenebilir,bizde rahatlarız.Bu ilaç jinekologlar için olmazsa olmaz ilaçlardandır.
2
Cevapla
A C DİR
cytotec (misoprostol) postpartum kanamaların önlenmesinde en önemli ilaçlardan biridir.yurtdışında başta almanya gibi ülkelerde her dogumdan (vaginal-abdominal)sonra anal yoldan kullanılarak postpartum atoni kanamasıve buna baglı morbidite mortalite vekan transfüzyon oranlarının önemli ölçüde azaldıgı bildirilmektedir.Birçok gelişmekte olan ülkede prostaglandin kullanımının yaygınlaştırılmasının postpartum kanamayıve anne mortalitesini azalttıgı bildirilmektedir.Dogum hizmeti veren her kuruluşta bu ilacın bir acil postpartum kanama önleyici olarak bulunması gerekmektedir.En azından ikinci basamak saglık kuruluşlarında kontrollü kullanımı saglanarak bu tedavinin ihtiyacı olan hastalara verilmesi engellenmemelidir
2
Cevapla
Ahmet Yılmaz
Misoprostol eczanelerden toplatıldı ama hastanelerde hastane eczaneleri tarafından hekim kontrolu altında kullanılmak üzere temin edilebilecek
0
Cevapla
Dr.S.S.
Cytotec'i kendi kendine kullanıp da düşük yapmış kaç hasta vardır sizce? Ben hiç görmedim ve duymadım. Reçetesiz de satılamıyordu zaten... Öyleyse bu toplatma kararı neden? Serbest çalışan kadın-doğumcuları zora sokmak olabilir mi? Fakat ne olursa olsun bu nedenle, yani cytotec yok diye, hiçbir hasta ve dolayısıyla doktor kürtaj yapmaktan vazgeçmeyecektir. Öyleyse hem hastaları hem de doktorları zora sokmak neden? Yazık değil mi, böylesine insanların faydalanabildiği yararlı bir ilacı ortadan kaldırmak. Yani bunu kaldırmak, toplatmak, topluma ne fayda sağlayacaktır? Kürtajın yasaklandığı ya da yasaklanacağı da yok, buna imkan da yok. Her işimiz birbirimizi zora sokmak maalesef.
3
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir