Yalova İl Ambulans Servisi Başhekimi Dr. Uğur Türk, 112'ye başta çocuklardan olmak üzere çok sayıda asılsız ihbar gelmesinden dert yandı.
Dr. Uğur Türk, İl Ambulans Servisi Komuta Merkezi'nde yaptığı basın toplantısında, vakaya intikal süresi olarak Türkiye'nin önde gelen illerinden biri olduklarını söyledi. Türk, "İhbar geldiğin andan itibaren 1 dakika içinde ekiplerimiz çıkış yapmaktadır. Vakaya ortalama 5,6 dakikada ulaşıyoruz. Bu konuda Türkiye'de ilk sıralardayız. Hatta bir derginin yaptığı araştırmada bizim bu konuda birinci sırada olduğumuza yönelik bilgi verilmişti" dedi.
112 telefonunu arayanların detaylı bilgi vermesini isteyen Türk, "Telefon eden kişi evvela kendisini tanıtmalı, olayı, kaza varsa yaralı sayısını söylemeli. En önemlisi yerin net bir şekilde bildirilmesidir. Hasta sayısı mutlaka söylenmeli. Çünkü buna göre ambulansları yönlendiriyoruz. Eskiye nazaran insanlarımız daha şuurlu. Görevli arkadaşlar da bu konuda hassas. Bazen bulunduğu yeri bilmeyen kişiler arayabiliyor. Onlar da etraflarında gördükleri şeyleri aktarırsa kaza mahallini daha kolay buluruz" diye konuştu.
112 çağrılarına 2 personelin baktığını anlatan Türk, geçmişe nazaran asılsız ihbarların azaldığını, fakat yine de bunların devam ettiğini belirterek şunları söyledi:
"Ayda 1500-2000 vakaya gidiyoruz. Günde 1500 çağrı alıyoruz. Günde 1500 çağrıdan sadece 50-60 tanesi vakayla ilgili oluyor. Bakanlığımız rahatsızlık veren kişileri savcılığa bildirmemizi istiyor. En çok çocuklar arıyor".
İl Ambulans Servisi'nde 112'ye gelen çağırılara bakan Murat Duman, yaşadıkları sıkıntıları şöyle anlattı:
"Yaş grubuna göre arayanların talepleri değişiyor. Erkekler kadın görevlileri, kadınlar da erkek arkadaşları taciz ediyor. Bir iki kez arayan kişinin bir daha aramasını engelliyebiliyoruz. Bunların dışında bir şey öğrenmek için arayanlar da oluyor. Adres soruyor. Devlet hastanesini numarasını soruyorlar. Bunları 118'e sorabilirler. Birçoğu ise açıp konuşmadan kapatıyor".
Çocukların da 112'yi meşgul ettiğini bildiren Duman, şöyle konuştu:
"Bir iki defa yapılınca dönüp uyarıyoruz. Eskiden telefonu görmediğimiz için telefon sapığımız daha çok oluyordu. Mesela bir çocuk arıyor, 'Ambulans var mı?' diye soruyor, 'Var' deyince, 'Benim de var, hadi yarıştıralım" diyor. 'Ejderhamın ayağı kesildi, ne yapabilirim?' diye soran çocuklar bile oluyor".