Medimagazin logo

112 Acil servise yapılan asılsız ihbarlar

Sakarya 112 Acil Yardım servisine yapılan günlük 3 bin ihbardan, 2 bin 900'ü asılsız çıkıyor.
Kaynak: AA
112 Acil servise yapılan asılsız ihbarlar
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Sakarya 112 Acil Yardım servisine gelen 3 bine yakın ihbar arasında, çağrı merkezindeki kadın sağlık görevlilerine evlenme teklifinde bulunanların yanı sıra, elektrik ve su arızası için arayanlar da yer alıyor.

Bazı vatandaşlar, 112 Acil Yardım servisini arayarak, ''Benimle evlenir misin?'', ''Kız arkadaş arıyorum yardımcı olur musunuz?'', ''Beraber birer çay içebilir miyiz?'', ''Okeye 4. arıyoruz gelir misiniz?'' gibi ifadeler kullanırken, telefonu açan görevli personele, ''Elektriğimiz kesildi yardım edin'', ''Ambulans var mı yarıştıralım'', ''Ambulansla birlikte 2 ekmek gönderebilir misiniz'' diyenler de bulunuyor.

Sakarya İl Sağlık Müdürü Murat Alemdar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, asılsız ihbarlar nedeniyle gerçek hastalara ulaşmakta zorluk yaşadıklarını anlatarak, günlük gelen ihbarların sadece yüzde 4'e yakınının gerçek çıktığını kaydetti.

Ambulans çıkardıkları vaka oranının çok düşük olduğunu dile getiren Alemdar, yanlışlıkla arayanların dışındaki çağrıların çoğunluğunun art niyetli olarak yapıldığını ifade etti.

Alemdar, yapılan asılsız ihbarlar nedeniyle acil vakalarda gecikme yaşanacağına dikkati çekerek, bunun gerçek hastaların ölmesine sebep olabileceğini vurguladı.

Eğitimle asılsız ihbarların azalacağına inandığını belirten Alemdar, ''Gelen tüm çağrılara yanıt veriyoruz. Ama bizim işimizde zaman çok değerli. Vatandaşlarımızın bu bilinçte olması lazım. Bu şekilde gerçek vakalara müdahale etmemiz daha da rahat olacaktır. Bu büyük oranda eğitimle olacak bir iş. Bunun için de gerekli bilgilendirmeler yapılıyor'' dedi.

''Vatandaşın ölümüne bile sebebiyet verebiliyor''

Alemdar, ihbarların kendilerini şaşırttığını anlatarak, ''Zamanla bu durumun düzeleceğine inanıyorum. Çünkü, bazen gerçek hastalara ulaşamıyoruz. Bu nedenle insanların bilinçlenmesi gerekiyor. Bizi bu hizmete ihtiyaç duyan insanların araması lazım''  şeklinde konuştu.

112 Acil Yardım Hizmetleri Şube Müdürü Dr. Semih Yıldırım da 24 saat boyunca vatandaşlara hizmet vermeye çalıştıklarını belirterek, bir hekim ve çağrı merkezindeki 4 personelin burada vatandaşların sağlık problemleriyle ilgilendiğini kaydetti.

Bazı vatandaşların ilginç isteklerde bulunduğuna dikkati çeken Yıldırım, günde ortalama 3 bine yakın çağrıdan 2 bin 900'ünün asılsız çıktığını söyledi.

Yıldırım, bu konuda duyarlı olunması gerektiğini aktararak, ''Elektrik ve su arızası için bizi arayanlar oluyor. Çok sayıda gereksiz isteklerle çağrı merkezi rahatsız ediliyor, çağrı düşüyor. Gereksiz çağrılar yüzünden gerçek hastalara ambulansımız bazen geç gidiyor. Çünkü ambulans, asılsız ihbar için uğraşıyor o anda. Böylelikle vatandaşımızın ölümüne bile sebebiyet verebiliyor bu asılsız ihbarlar. Vatandaşlarımızdan bu nedenle duyarlılık bekliyoruz'' ifadesini kullandı.

112
acil
servise
yapılan
asılsız
ihbarlar
Yorum (3)
Dr. M.K.
Konuşmanın başında 'telefon numarasının ekrana düştüğü, gereksiz bir konuşmanın hukuki yaptırımın olacağı' 10 sniyade söylenir ve devam edilir.Hukuki yaptırımı da olmalıdır mutlaka...Vatandaştan duyarlılık beklemenin bir anlamı yok!
0
Cevapla
dryılmaz
Hala vatandaşa rica ile birşey yaptırabileceğinizi mi sanıyorsunuz? Vatandaştan duyarlı olmalarını rica edeceğinize, dava açın ya da kamu davası açılmasını sağlayın. Nasıl olsa 112'yi gizli numaradan bile arasanız numara görünüyor hatta yeri bile tespit edilebiliyor diye biliyorum. Kasıtlı olarak meşgul etmek ve ölüme sebebiyet vermekten ceza alsın, o zaman görür okeye dördüncüyü.
0
Cevapla
aslı deşer
112ye asılsız çağrı yapan herkese ciddi bir maddi ceza verilsin, bakalım bu kadar sık arayabiliyorlar mı? ya da bir sistem geliştirilsin, 112yi aramak çok pahalı olsun, ancak vaka gerçekse 112alarm merkezi bu ücreti iptal edebileceği bir teknoloji olsun. Böylece cep telefoncular 112 ücretsizi arayarak telefon denetemesin
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir