Medimagazin logo

TEİS: Eczacılara İlaç Takip Sistemi'ni düzeltme imkanı tanınmalıdır

İlaç Takip Sistemi’nde(İTS) yaşanan sorunların eczacıları zora soktuğunu ifade eden Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Genel Başkanı Eczacı Nurten Saydan, eczacılara İTS kayıtlarını düzeltme hakkı tanınmasını talep etti
Kaynak: MEDİMAGAZİN
TEİS: Eczacılara İlaç Takip Sistemi'ni düzeltme imkanı tanınmalıdır
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Tüm Eczacı İşverenler Sendikası Genel Başkanı (TEİS) Ecz. Nurten Saydan tarafından yapılan açıklamada, 2010 yılında devreye giren ilaç takip sisteminin ilaç sahteciliğini önleyerek güvenilir bir ilaç tedariği sağladığı ifade edildi. 

İlaç Takip Sisteminin kuruluşundan itibaren bir takım iyileştirmeler yapılmış olmasına rağmen kurumların farklı altyapılar kullanmasından ve sistemle tam entegre olmamalarından dolayı İlaç Takip Sistemindeki kayıtlarda sorun yaşadıklarını belirten TEİS Başkanı Ecz. Nurten Saydan “İlaç Takip Sistemindeki aksaklıklar nedeniyle yüzde yüz stok tutarlılığı yapılamadığı için eczacılar mağduriyet yaşamakta, bir gün öncesinin stoklarını görebildikleri için karışıklıklar meydana geldiğini ifade etti.

Sistemde iyileştirmeler yapılmalı

Farklı altyapı kullanan kurum ve kuruluşlar nedeniyle bazı ilaçların satıldığı halde eczane stoklarında gözüktüğünü ifaden eden TEİS Başkanı Saydan, “Bunun hesabı eczacıdan sorulmaktadır. Bu tip sorunların giderilmesi için sistemde iyileştirmeler yapılmalı ve eczacıların İTS kayıtlarını düzeltmelerine imkan tanınmalıdır.” dedi.

Sistem sayesinde tüm ilaçların kaydının tutulduğunu ifade eden Saydan, ilaca ilişkin tüm bilgilerin burada saklandığını ve hiçbir ilacın sahte olmasının mümkün olmadığını ifade etti.

Eczacıların İlaç Takip Sistemindeki bazı altyapı ve entegrasyon sorunları nedeniyle problem yaşadığını belirten Saydan şunları kaydetti:

Örneğin aynı ilacın farklı barkodları olması nedeniyle SGK Medula sisteminden düşülen ilaç stoku eczane programlarından düşülememekte, İlaç Takip Sistemine göre halen eczane stokunda gözükmektedir.

İlaç firmalarının, ecza depolarının, SGK Medula sisteminin ve eczane programlarının farklı farklı veri tabanları kullanmaları, İlaç Takip Sistemiyle tam entegre olamamaları, arada askıda kalan, İlaç Takip Sisteminden düşülemeyen karekodların olmasına neden olmakta ve bu yüzden de gerçek stokla İlaç Takip Sistemindeki stoklar neredeyse hiçbir eczanede birebir uyumlu olamamaktadır."

Eczaneye yaptırımlar yükleyen bir siteme dönüştü

Açıklamada, ilaç sahteciliğini ve ilaç kaçakçılığını önleme, akılcı ilaç kullanımı açısından önemli veriler elde etme amacıyla kurulan İTS’nin  sistemsel sorunlar nedeniyle eczaneye ağır yaptırımlar ve sorumluluklar yükleyen bir sisteme dönüştüğü de ifade edildi.

Eczacıların bazı ilaçların satış yasağını reçeteyi girdiklerinde öğrendiğini ifade eden TEİS Başkanı Saydan, satışı bloke edilen teknik durumu hastaya anlatmanın da mağduriyet yarattığını kaydederek “Eczacıların rafındaki ürünün satışının yasaklandığını sadece o ürünün satışını yaparken öğrenebilecek bir durumda bırakılması kabul edilebilir bir durum değildir.” Dedi.

Eczacıların fiziki stoklarıyla İTS’de kayıtlı stoklarının yüzde yüz uyumlu olması yükümlülüğünün kaldırılması gerektiğini ifade eden Saydan, stoklarda belli bir hata payı olabileceğini göz önünde bulundurularak eczacılara periyodik aralıklarla İTS stok düzletme hakkı verilmesini talep etti.

nurten saydan
teis
ilac takip sistemi
ilac
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir