Medimagazin logo

SGK, karını üçe katladı

TEİS Genel Başkanı Saydan: "SGK yaptığı son düzenleme ile perakende satış fiyatına göre ilaç ödemelerinde elde ettiği kazancı ortalama yüzde 45'e yükselterek eczanelerin karına göre kazancını üçe katlamıştır"
SGK, karını üçe katladı
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Genel Başkanı Nurten Saydan, Sosyal Güvenlik Kurumunun (SGK) yaptığı son düzenleme ile perakende satış fiyatına göre ilaç ödemelerinde elde ettiği kazancı ortalama yüzde 45'e yükselterek eczanelerin karına göre kazancını üçe katladığını savundu.

Saydan, AA muhabirine, kamu kurum iskontosu ve ilaç fiyatları ile ilgili SGK'nın düzenlemelerini değerlendirdi.

''Sosyal Güvenlik Kurumu yaptığı son düzenleme ile perakende satış fiyatına göre ilaç ödemelerinde elde ettiği kazancı ortalama yüzde 45'e yükselterek eczanelerin karına göre kazancını üçe katlamıştır'' görüşünü dile getiren Saydan, artan enflasyonla orantılı cirosuna göre ortalama yüzde 16 gideri olan eczacıların karının ise brüt yüzde 15'e düştüğünü ifade etti.

Eczacıların SGK'ya verdikleri reçetelerde artık zarar eder hale geldiklerini kaydeden Saydan, SGK'nın kazancı artarken eczacıların ve halkın cebinden çıkan miktarın arttığını ileri sürdü. Saydan, şu görüşleri savundu:

''2005 yılından itibaren yapılan düzenlemeler ile ilaca ve tedaviye ulaşımın kolaylaşması, sağlık raporu çıkarılmasındaki bürokratik engellerin kaldırılması, reçeteye yazılan ilaç miktarındaki sınırlamanın ortadan kaldırılması pozitif düzenlemeler olduğu halde, bu düzenlemelerin getireceği maliyeti karşılamak için başlangıçta yüzde 4-11 arasında olan kamu kurum iskontosu süreç içinde yüzde 41'lere, hastaların ödediği muayene katılım payı ise 80 kuruştan 3-15 lira arasında değişen miktarlara artırıldı. Reçetede yazılı ilaç ile kurumun ödediği ilaç arasındaki hastanın ödediği fark ücreti ise son düzenleme sonrası ortalama yüzde 3,5'a çıktı.''

-''Katılım payı arttı''-

SGK'lı hastaların, ilaç katılım payı olarak raporlu, çalışan ve emekli reçetelerinin toplamında ortalama yüzde 8 oranında ilaç katılım payı ödemesi gerekirken ilaç fiyat farkı ve muayene ücreti katılım payı ücreti ile ödediği miktarın son düzenlemelerle ortalama yüzde 21,5'a çıktığını belirten Saydan, şu görüşleri dile getirdi:

''Bir örnekle açıklamak gerekirse 100 lira perakende satış fiyatı olan çalışan, emekli ve raporlu reçetelerin toplamında, kurum, eczaneler üzerinden ortalama 23,5 lira kamu kurum iskontosu almakta, hastalardan ise ortalama 8 lira ilaç katılım payının yanı sıra ortalama 3,5 lira fiyat farkı ve 10 lira muayene katılım payı ile toplamda 21,50 lira almakta, totalde 100 lira perakende satış fiyatı olan ilaçlara lira kazançla 55 lira ödemektedir. Eczaneler ise perakende satış fiyatı üzerinden ortalama 20 lira kazanması gereken ilaçlardan 15 lira kazanarak deyim yerinde ise SGK'nın üçte biri karlılıkla, üstelik ilaç firmalarının yapmadığı kamu kurum iskontosunu da yaparak ilaç ve eczacılık hizmeti sunmaya çalışmaktadır.''

Dünyanın hiçbir yerinde ilacın perakende satış fiyatı ile kamunun ödediği miktar arasında yüzde 45'lik fark bulunmadığına işaret eden Saydan, eczanelerin kısa sürede depolara borçlarını ödeyemez hale geleceklerini kaydetti.

sgk
karını
üçe
katladı
Yorum (1)
mehmet erkan
şunu belirtmek isterim ki belirli ciroların altında kalan eczaneler kesinlikle kapanacak. dışardan konuşması kolay şuan eczacılar hiçbir ilaçtan yüzde 25 kazanamazken yüzde 25 vergi ödüyorlar. sağlıkta tasarruf yapın bence de,ilaçları da düşük fiyattan anlaşın firmalarla, ancak bilinmesi gerekir ki eczacıların kar marjınıda mutlaka düşünmek zorundasınız. firmalara yapılan jest eczacılarada yapılmalıdır. kendi ilacını üretemeyen bir ülke olarak firmalara hiçbir yaptırım yapılamıyor görüldüğü üzere. kar etmek için eczacının zararına ilaç satması bekleniyor. unutmadan medyanın bu konuyu gündemden uzak tutma çabasıda enterasan bence...
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir