ADANA-Türkiye Eczacılar Birliği (TEB) 2. Başkanı Harun Kızılay, Türkiye'de yeni eczane açılması yerine mevcut eczanelerde istihdam edilecek serbest eczacılara acilen ihtiyaç duyulduğunu söyledi.
Harun Kızılay, Adana Eczacı Odası'nca aylık hazırlanan “Bülten” adlı dergide yer alan söyleşisinde sektörde yaşanan sorun ve sıkıntıları anlattı. Eczane eczacılığı bir başka ifadeyle de 'serbest eczacılık' mesleğinin bugün artık tıkanma noktasına geldiğini belirten Kızılay, mesleğin saygınlığının da erozyona uğradığını söyledi. Mevcut eğitim sisteminin fakültelerden mezun olan genç eczacıları doğrudan eczane açmaya yönlendirdiğini kaydeden Kızılay, bunun yanında gerek özel sektör gerek kamuda eczacılık mesleğinin angaryalar üzerine kurulu olduğunu öne sürdü.
Kızılay, üniversitelerin eczacılık fakültelerinde akademik eğitim alan genç eczacıların, öğrencilik yıllarında kendilerine serbest eczacılığı öncelikli hedef olarak seçtiğini ve çok az öğrencinin eczane açma fikrini dile getirdiğini anlattı. Öğrenciler arasında moda terimin; 'eczane açamayacağım' şeklinde özetlenebileceğini kaydeden Harun Kızılay, mezun olan öğrencinin ise kendi deyimiyle adeta 'sudan çıkmış balığa' döndüğünü ve eczane açmak için yer bulma telaşına kapıldığını söyledi.
Bugün Türkiye'de eczane dışında eczacı istihdamına acil ihtiyaç duyulduğunu ifade eden Kızılay, şöyle konuştu: “Bir eczanecilik fakültesi öğrencisi eğitime ilk başladığında ilk önce daha idealist davranıyor. Çünkü mesleğin bilimsel gerçeklerini öğrenmeye çalışıyor. Fakat yıllar geçtikçe hem yapmış olduğu stajlar hem de yaşadığı çevrede kendinin neler beklediği konusunda endişelere kapılıyor. Kendini eczane açma zorunda hissediyor. Türkiye'de eczacılık kavramında halk eczacılığı dediğimizde eczane hizmetleriyle sınırlama yapılırken diğer taraftan eczacılığın ihtiyacı olduğu diğer alanların; hastane eczacılığı, bunların içerisinde de klinik eczacılık ile ilgili konuların daha ön planda tutulması gerekiyor.”