Medimagazin logo

Kanser ilaçlarının hastaneden karşılanmasına 5 bin eczane zarar görecek

Kanser ilaçlarının, temmuz itibariyle hastanelerden karşılanacağı duyurusu eczacıları isyan ettirdi. TEB Başkanı Çolak, "Yaklaşık 5 bin eczane zarar görecek" dedi
Kaynak: SABAH
Kanser ilaçlarının hastaneden karşılanmasına 5 bin eczane zarar görecek
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Kanser ilaçlarının, 1 Temmuz 2015'ten itibaren kamu hastanelerinden karşılanacağını duyuran Sağlık Bakanlığı eczacıları isyan ettirdi. Yeni uygulama ile yaklaşık 5 bin eczanenin zarar göreceğini dile getiren Türk Eczacıları Birliği (TEB) Başkanı Erdoğan Çolak, "Kamu ve özel hastanelere sermaye aktarmak için eczacıların ekonomik alanları daraltılıyor. Bu uygulama bir sürü sorunu da beraberinde getirecek" dedi. Türkiye'de ilaç pazarının büyüklüğü 15 milyar liranın üzerinde. Kanser tedavisinde kullanılan ilaçların Türkiye'de satılan ilaçların yaklaşık yüzde 10'unu oluşturduğunu vurgulayan Çolak, "Bir genelge ile ülkenin ilaç cirosunun yüzde 10'u, hastanelere aktarılıyor. Ciddi bir haksızlık var. Sağlık Bakanlığı, asıl ülkede bulunmayan ucuz kanser ilaçlarını tedarik etmeye yönelik tedbirler almalı" diye konuştu.

KAÇAKÇILIK ARTAR
Eczanelerdeki ilaç satışlarının 'İlaç Takip Sistemi' ile takip edildiğini, ama hastaneye giren ilaçların karekodsuz olduğunu ve takip edilmediğini belirten Çolak, "Bu şekilde hastanelerdeki ilaçlar usulsüz olarak hastane dışına çıkacak ve kaçakçılık oranı da artacaktır. Gelir elde edeyim derken daha büyük bir gedik açılacak" dedi. Çolak şöyle devam etti: "Toplu ihale yöntemi ile alınacak ilaçların tedariğindeki zorluklar biliniyor. Şimdi bütün kanser ilaçlarının hastanelerden teminini zorunlu tutmak, hastaların ilaca erişimini geciktirecek, tedavilerin aksama riski oluşacak. Eczacısı bulunmayan hastaneleri göz önüne aldığımızda ilaç israfı sorunları da beraberinde gelecek."

SSK ZAMANINDAKİ KAOS YAŞANACAK
2004 yılında SSK hastanelerinin kapatılarak Sağlık Bakanlığı'na devredildiğini daha sonra ilaç temininin Türkiye'nin 24 bin 500 noktasında hizmet veren eczanelerden verilmeye başlandığını belirten Çolak, "Bu dönüşüm yapılırken gerekçe olarak 'SSK eczanelerinden hastalara düzgün hizmet verilemediği' gösterilmişti. Tekrar başa dönerek, yeni kazanç kapıları elde etmek için hastalarımızın geçmişteki kaos ortamını yaşamalarına karşıyız" diye konuştu.

kanser
ilaçlarının
hastaneden
karşılanmasına
5
bin
eczane
zarar
görecek
Yorum (4)
Se
muhtemel ilaç giderlerini hastanelerin döner sermayelerine yükleyecekler, yani tasarrufu bizden yapacaklar..
0
Cevapla
Hemşire
1.000.000 TL'ye eczane devri yapılan ülkede gelirleri nekadar düşer ki. 1 kalfa 3 çırağı işin başına koy, sende ilaç firmalarının sponsorluğunda ülke ülke otel otel dolaş. Eczacı ilaç satamıyor, şikayet bu. Eczacının tek yaptığı ilaç satmak, onuda kalfasına yaptırıyor deyincede gocunuyorlar. Tüm eczacılar eczane açıp ilaç satmak zorunda mı. Gir bir ilaç firmasına ilaç üret. Gir sağlık bakanlığına çalış. İLLADA İLAÇ SATACAKLAR. ÇÜNKÜ EN KAZANÇLISI O.
0
Cevapla
m. murat
eczanelerin kanser ilaçlarında kar marjları düşüktü zaten. kimse ağlaşmasın yine.
0
Cevapla
küçükağa
hemşire arkadaşım, anlaşılan eczacıların durumu baya bi zorunuza gitmiş,bence geç değil ecz.fakülteleri 35-40 binle öğrenci alıyor artık bi şansınızı denemenizi tavsiye ederim.Sizin de ülke ülke, otel otel gezme hakkınız var sonuçta...
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir