Akdağ, sistemin uygulanmasıyla birlikte Sosyal Güvenlik Kurumu analizlerine göre kamu ilaç harcamalarında 50 ila 500 milyon arasında bir tasarruf yapılacağının öngörüldüğünü bildirdi. Sağlık Bakanı Recep Akdağ MHP Antalya Milletvekili Hüseyin Yıldız'ın, "Karekod' ve İlaç Takip Sistemi'ne ilişkin soru önergesini yanıtladı. Danıştay'ın Karekod uygulamasıyla ilgili aldığı kararın ardından mevzuat değişikliği yapıldığını ve Danıştay kararının gerekçesine uygun hareket edildiğini kaydeden Akdağ, bakanlığının yargı kararlarını tanımaması ve uygulamamasının söz konusu olmadığını söyledi. Uzun zamandır üzerinde çalışılan İlaç Takip Sistemi'nin 16 Mayıs 2010'da uygulanmaya başlandığını kaydeden Bakan Akdağ "Sistemin uygulanmaya başlandığı andan itibaren Türkiye'de bütün nöbetçi eczanelerde sistem sorunsuz bir şekilde çalışmış olmakla birlikte, 17 Mayıs 2010 Pazartesi günü sabah saatlerinden itibaren önceden de olabileceği öngörüldüğü gibi aşırı yüklenmeden kaynaklanan yavaşlamalar söz konusu olmuştur. Aynı gün Sağlık Bakanlığı ve Sosyal Güvenlik Kurumu yetkililerince yapılan çalışmalarla gerekli önlemler alınarak saat 17.00 itibariyle sistem sorunsuz olarak çalışmaya başlamıştır" dedi.
-160 MİLYON KUTU İLAÇ SATILDI-
Sistemin 16 Mayıs'tan bu yana uygulandığını ifade eden Bakan Akdağ, Mayıs ayı sonuna kadar 33 milyon kutu, bugüne kadar da 160 milyon kutudan fazla ilacın, İlaç Takip Sistemi üzerinden onaylanarak satıldığını kaydetti.
-"SİSTEM SAYESİNDE KAÇAK VE SAHTE İLAÇLAR PİYASADA BULUNAMAYACAK"-
Bakan Akdağ, ilaçların kaliteli bir şekilde üretimi, kalite koşulları gözetilerek dağıtımı ve depolanmasının bakanlığının görevleri arasında olduğunu ifade ederek sisteme ilişkin şu bilgileri verdi: "İlaç Takip Sistemi öncelikle ilaç kalitesinde meydana gelebilecek sorunlara yerinde tespit ve hızlı müdahale amacına katkıda bulunmak için tasarlanmıştır. Geliştirilen sistem ile piyasada bulunan tüm ilaçlar, kutu bazında bir takip numarası ile kayıt altına alınacak ve üretimden itibaren tüketilinceye kadar her aşamada takip sağlanacaktır. Bu sayede her türlü kupür yolsuzluğu önlenecek ve piyasada sahte ve kaçak ilaçların bulunması imkansız hale gelecektir. Ayrıca piyasaya sürülmüş olan ilaçlarda, sonradan oluşabilecek ve toplum sağlığını tehdit edecek durumlarda da hangi ilacın nerede bulunduğu noktasal olarak bilinecek ve kolayca toplanması sağlanabilecektir. Dünya Sağlık Örgütü raporlarına göre dünyada sahte ilacın oranı yüzde 6 civarındadır ve bu oranın hızla yüzde 10'lar seviyesine çıktığı belirtilmektedir. Türkiye'de ilaç sahteciliği genelde kupür sahteciliği şeklinde olmakla birlikte son zamanlarda sahte ilacın da önemli oranda arttığı belirlenmiştir."
-"SİSTEMLE 50 İLA 500 MİLYON TL TASARRUF SAĞLANACAK"-
Diğer ülkelerin sahte ilaca karşı önlem alma çabası içerisinde olduğunu ve en önemli çözüm yöntemi olarak da "Track and Trace' adı verilen izleme yöntemlerinin uygulanmaya çalışıldığını vurgulayan Bakan Akdağ, Türkiye'de uygulanan İlaç Takip Sistemi'nin ise dünyada ilk defa ortaya konulan "Merkezi Veritabanı'na bağlı bir sistem olarak literatürdeki yerini aldığını söyledi. Bakan Akdağ, sistemin uygulanmasıyla birlikte Sosyal Güvenlik Kurumu analizlerine göre kamu ilaç harcamalarında 50 ila 500 milyon TL arasında tasarruf sağlanmasının da öngörüldüğünü belirterek "Bu tasarruf halkımıza ilaca kolay erişim olarak dönecektir" dedi.