Medimagazin logo

"Hasta her kutu ilaç için 3 TL ödeyecek"

Yazılan her kutu ilaç için 3 lira ek ücret ödenmesini öngören yasa tasarısına muhalefet tepki gösterdi. CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel, "Hükümet bütçenin sağlığını, halk sağlığına tercih ediyor. Halka 'paran yoksa öl' diyor" ifadesini kullandı.
Kaynak: CNNTÜRK
"Hasta her kutu ilaç için 3 TL ödeyecek"
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Yazılı olarak yapılan açıklamada bazı örnekler verildi.

Açıklamada hastaların sadece 4 kalem ve 6 adet ilaç yazılan bir aile hekimi reçetesi için 20 lira fazla ödeme yapmak zorunda kalacağı anlatıldı.

Düzenli olarak çok sayıda ilaç kullanması gerekenlerin zor durumda kalacağını savunan Özel, hükümetin sağlıkta harcamaları azaltmak için gündeme getirdiği öğnerilerin Anayasa'ya aykırı olduğunu söyledi.

Özgür'ün açıklaması şöyle:

"Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nca hazırlanmış ve Sayın Başbakan’ın imzası ile “Türkiye Cumhuriyeti Emekli Sandığı Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı” TBMM Başkanlığı’na sunulmuştur. Bu kanun teklifine göre hastalarımız Aile Hekimi muayeneleri için en az 2 TL katılım payı ödeyeceklerdir. Bu tutara ilaveten eczaneden ilaç aldıklarında, bugün ödedikleri ücretlere ek olarak, her bir kutu ilaç için kutu başına 3 TL’lik bir ödeme daha yapmak zorunda kalacaklardır."

"hasta
her
kutu
ilaç
için
3
tl
ödeyecek"
Yorum (7)
tarık
böyle saçmalıkmı olur fakir fukara nasıl ilaç alacak resmen paran yoksa öl demek bu bunu hükümetin bir an önce tasarıyı geri almalı herkese eşit ve ücretsiz sağlık hizmeti sunması lazım sosyal devletin de yapması gereken bu...
0
Cevapla
dr
bakanlık doktorunun yanında olsa, hastaya her yazılmayan ilaçta doktorun karşısına çıkıp neden yazmadın demese,hastayla doktoru karşı karşıya getirmese, bu 2-3 tllere gerek kalmaz
0
Cevapla
postenflamatuar
bu bir zulümdür. Ortalama 4 kalem ilaç yazılan bir kişi 4x3: 12 lira; katılım payı e muayene ücreti ile toplam ücret her başvuruda ortalama 25-30 lira olacaktır. 5 kişilik bir aile olasılıkla ayda 1-2 kere dokrtora başvuracaktır. Özellikle çocuk yaşları küçük olunca ya da aile fertlerinin yaş ortalaması yüksekse bu sayı daha da artacaktır. Asgari ücretlileri veya asgari olmasa bile asgari ücretlerinin 1-2 katı fazla kazansa bile bu durum ailelerin bütçesinde kara delik açcaktır. Her kes istediği hekime ve hastaneye başvurabilecek deniliyor bu artık pratik olarak mümkün değil. Yukarıdaki hesap kamu hastaneleri içindi. Yanlışlıkla özele giden birisinde bu oranlar sadece poliklinik hizmeti için bile rahatlıkla 2 katına çokabiliyor. Eğer ki hasta yatışlı olarak tedavi görecekse ve tibbi işlem komplike olmaya yatış süresi uzamaya başladıkça hastanın veya ailşe reisinin çeşitli isimler adı altında cebinden çıkacak ücretler aylık geliri 1000-3000 tl olanlar için astronomik boyutlara ulaşacaktır. 3 tl deyip kimse geçmesin. Bu üç tl ler biriktikçe milyonları bulan sayıdaki insanlar için adeta zehir etkisi yapacaktır, aslandan kaçar gibi bu 3 tl lerden kaçacaktır. Bu sefer doktoru sıkıştırmaya başlayacaktır: Doktor bey/hanım lütfen fazla ilaç yazma, alamayacağım! ne olacak şimdi? Bazı hastalara çok kutu ilaç yazmak gerekecek ama hasta gerçek bir yeşilkartlıysa ne olacak? ondürt flakonluk bir antibiyotik başlandığında ekstradan 14x3=42 tl mi ödenecek? Tam günden yanayım ama bu şekilde değil. Sadece poliklinik hizmetlerine bu kadar para ödeyeceksem ben ne anladım bu sigortalı olmak durumundan? Maalesef ve üzülerek söylüyorum bu şekilde vatandaşa bindirilen ücretler artık "bıçak parası" etkisi yaratıyor. Bıçak parasına en baştan beri karşıyım ancak bıçak parasının yerine çeşitli adlar adı altında olan katkı payı almaya başladı. Başta sadce özellerde ve yatışlı hastalarda göze çarpan katkı payları artık kamu hastanelerinin poliklinik hizmetlerinde bile can acıtmaya başlaması hayra alaet değildir. Umarım bu yanlıştan tezdönülür. Yoksa vatandaş perişan olur. Vatandaş derken başta kendi ailemi ve kardeşlerimin, amcalarımnı teyzelerimin ailelerini kast ediyorum. Bu uygulama geniş toplum kesimlerinde tepkiyle karşılanacaktır. Umarız ve dilerizki hastaların bir kısmı bu yeni düzenlemeye olan tepkilerini, bu düzenlemeyle hiç bir ilişkisi olmayan bizden ve eczacılardan çıkarmaya kalkmaz. Niyazi meselesi yani.
0
Cevapla
davut tunç
ayda 250 lira sağlık primi toplayan hükümetin bu parayı istemeye hakkı yok.
0
Cevapla
ali veli
bence bu ücret kademeli olmalı doktora çok çıktıkça ücret artmalı kasko gibi çok kaza yapan kişilerden çok sigorta primi uygulanmalı ve öyle birinci basamak ikinci basamak acil ayrılmamalı bu vatandaşa müstehak her türlü kaçış yolu tıkanmalı
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir