Medimagazin logo

Eczanelerde ilaç bulundurmak imkansız hale geldi

Tüm Eczacı İşverenler Sendikası 3’üncü Olağan Genel Kurulu 29- 30 Eylül 2012 tarihlerinde Ankara Crowne Plaza Otel’de yapıldı. Genel kurulda konuşan Ecz. Nurten Saydan eczacılara ödenen hizmet bedelinin meslek hakkı gibi yorumlanmasının, eczacılar adına büyük tehlike oluşturacağını ifade etti.
Eczanelerde ilaç bulundurmak imkansız hale geldi
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

ANKARA (MEDİMAGAZİN)-Genel Kurulun açılış bölümünde konuşan ve 2 dönemdir TEİS Genel Başkanlığı görevini yürüten Ecz Nurten Saydan, TEİS’i 2006 yılında birçok kesimin küçümseyen bakışları arasında kurduklarını ve sadece 1 yıl ömür biçilen sendikalarının, 6 yılını başarıyla tamamlayarak 3. Olağan Genel Kurulunu yapabilecek günlere ulaştığını ifade etti.

 

Kurulum aşaması kısa sürede tamamlandı

Gelinen noktaya bakıldığında TEİS’in artık tüm eczacılar tarafından tanınan, mesleki gelişim için hazırladığı raporlar ve ortaya koyduğu hukuk mücadeleleri ile devlet kurumları tarafından dikkate alınan bir sendika olduğunu sözlerine ekleyen Nurten Saydan, TEİS’in, meslektaşlarının ve üyelerinin hak ve menfaatlerini korumak için zamanında ve doğru mücadele yöntemlerini uygulayarak takdir toplayan görüntüsüyle kurulum aşamasını 6 yıl gibi kısa bir zamanda tamamlamış olduğunu ifade etti.

 

Eczanelerde ilaç bulundurmak imkansız hale geldi

Konuşmasında eczacıların içerisinde bulundukları sorunlara yer veren Nurten Saydan, geçtiğimiz 3 yıllık dönemde mesleki açıdan çok zor günlerden geçtiklerini ifade etti. Saydan,  ilaç fiyatlarındaki düşüşlerin ve kamu kurum ıskontolarındaki artışların ortaya çıkardığı kayıpların artık dayanılmaz boyutlara geldiğini belirterek eczanelerde ilaç bulundurmanın imkânsızlaştığını söyledi. Saydan, “Bu düşüşler nedeniyle minimum seviyelere inen hatta birçok üründe zarar boyutuna geçen ilaçların satışıyla eczanelerimizi ayakta tutmak mümkün görünmemektedir” dedi.

 

İntihar eden eczacılar var.

 Eczacıları8n giderek fakirleştiğini sözlerine ekleyen Nurten Saydan, eczacıların depolardan ilaç alırken peşin ödeme şansını kaybettiklerinden peşin ıskontosunu alamadıklarını, eczacıların kışın satacağı ilaçları kampanya şartları ile sonbaharda alınması imkânı varken fiyat düşüşleri olabileceği kaygısıyla toplu alımlar yapamadığını ve bu kampanya kazançlarını da kaybettiklerini söyledi. Saydan, “Geçtiğimiz zamanda eczanesini kapatmak zorunda kalan, ailelerinden kalan gayri menkulleri bile kaybeden, sağlığı bozulan, hatta intihar eden üye meslektaşlarımız bu hazin tablonun görünen yüzüdür” diye konuştu.

 

Yasaya aykırı durum

Eczacıların son dönemdeki en büyük sorununun fiyat düşüşlerinden ve KKİ yükselmesinden kaynaklanan zararlarının karşılanmaması olduğunu sözlerine ekleyen Saydan, bu konuda devlet ilk adımda gerekeni yaparak, farkların ödenmesini zorunlu kılan yasal düzenlemeyi hayata geçirdiğini ancak firmaların bu yasaya muhalefet ettiklerini ve bu farkları ödemeyeceklerini söylediklerini kaydetti. Nurten Saydan bunun yasaya aykırı bir durum olduğunu iefade etti.

 

Ana hatları ile memnunuz

Geçtiğimiz dönemin önemli bir gelişmesinin de 6197 sayılı yasada yapılan değişiklikler olduğunun altını çizen Ecz. Nurten Saydan, bu yasanın Türkiye Büyük Millet Meclisi'ndeki seyrinin TEİS tarafından da dikkatle takip edildiğini, konuyla ilgili eczacı milletvekilleri ile görüşülerek yasanın aksak görünen yerleri için gerekli uyarıların sürekli olarak yapıldığını ifade etti.

Saydan , eczaneler arası mesafe kriterinin yasaya ilave edilmesi gibi bazı konuların yasaya ilave edilmesini talep ettiklerini bu taleplerinin teknik nedenler öne sürülerek reddedilse bile, eczanelerden belediyelerin istediği işyeri açma harcının istenmemesi gibi bazı konuların yasaya ilave edilmesinin sağlandığını söyledi.

6197 sayılı yasada yapılan değişikliklerden ana hatlarıyla memnun olduklarını ifade eden Ecz. Nurten Saydan, “Bazı ilavelere gerek olduğunu düşünmekle beraber yapılan değişiklikleri önemsiyoruz.  Belki hemen değil ama ileri ki yıllarda artık kontrolsüzce açılan eczanelere bir dur denecek, hatta daha da önemlisi sürekli açılan eczacılık fakültelerinden ihtiyaçtan çok daha fazla eczacı üretilmesi engellenmiş olacaktır” dedi.

 

Tahsilat yine eczacılara düşecek

Saydan konuşmasında bahsetmek istediği bir başka konunun ise, son yapılan protokol çerçevesinde eczacılara verilen 25 kuruşluk reçete hizmet bedeli olduğunu belirtti.

Rakamsal değeri küçük olsa da bu kazanımı önemli bulduğunu ve ileride arttırılması için çabalar gösterilmesi gerektiğini düşündüğünü ifade eden Nurten Saydan, 29 Ekim 2012 tarihli  resmi gazetede yayımlanan  SUT değişikliğine göre 3.2.1. numaralı maddesinin birinci fıkrasında yer alan “İkinci ve üçüncü basamak resmi sağlık hizmeti sunucularında ………… 5 TL” ibaresinden sonra gelmek üzere “Bu tutarı vakıf üniversiteleri hariç olmak üzere 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu kapsamında olan üniversitelerdeki öğretim üyesi muayenelerinde artırmaya ve farklılaştırılarak uygulamaya Kurum yetkilidir’ cümlesinin eklendiğini kaydetti. Saydan, “ Bu da demektir ki, yine ek muayene ücretleri gelecek ve yine tahsilatı bizlere düşecektir” diye konuştu.

 

Büyük tehlike

Bu noktada kendisini rahatsız eden bir durumun söz konusu olduğunu söyleyen Saydan, 25 kuruşların hizmet bedeli olduğunu unutup meslek hakkı gibi yorumlanmasının büyük bir tehlike olduğunu ifade etti. Saydan konuşmasını şöyle sürdürdü.

Sendika olarak kurulduğumuz günden beri ısrarla vurguladığımız, eczacının en temel hakkı olan meslek hakkının bu hizmet bedeliyle hiç bir alakası yoktur. Hizmet bedeli olarak belirlenen bu para muayene ücretlerini tahsil ettiğimiz için bize verilmektedir.

Çünkü bundan önceki bir mahkeme kararında muayene ücretlerini eczacılara bedava olarak tahsil ettirmenin anayasanın, angarya yasaktır ilkesine ters düştüğü gerekçesiyle bir bedel ödeme mecburiyetini ortaya koymasının bir sonucudur.

Bu paranın meslek hakkıymış da adı yanlış söylenmiş gibi değerlendirilmesi meslek hakkı için yapılan çalışmaları bir kenara bırakmamıza neden olabilir ki, bu çok büyük bir hata olur.

Buradan tüm meslek örgütlerimize seslenmeye devam ediyoruz. Meslek Hakkı eczacıların hakkıdır ve kazanılıncaya kadar hepimizin bıkıp usanmadan çalışmaya devam etmesi gerekmektedir”

Nurten Saydan konuşmasını TEİS’in kuruluşu ve bu güne kadar gelmesinde emeği geçenlere teşekkür ederek sonlandırdı.

           

Yapılan konuşmaların arkasından yeni yönetim kurulunun belirlenmesi için seçimlere geçildi. TEİS 3’üncü Olağan Genel Kurulu seçimleri sonrası oluşan yeni Yönetim Kurulu şu isimlerden oluştu ;

Ecz. Nurten Saydan

Ecz. İ. Bülent Yılmaz

Ecz. Burak Kaan Seyrekbasan

Ecz. Başak Fidan Tuga

Dr. Ecz. Murat Çiftci

Ecz. Eyüp Bilgiç

Uzm. Ecz. Mehmet Faruk Haberveren

tei̇s
nurten saydan
eczacılar
Yorum (1)
oğuz
tüm değinilen konular eczacıların en büyük sorunları yada çözümleri....nurten hanımı tebrik ediyorum...neredeyse ilkdönemlerden buyana sendika üyesiyim...takdirle takip ediyor ve destekliyorum....seçilen meslektaşlarıma gönüllü kabul ettiğimiz görevlerinde içtenlikle başarı diliyorum...aidatlarımızıda bize maille bildirsenizde ödesek desem...konuyla ilgisi yok ama...:)))başarılar hepinize...
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir