Sahte ilacın önlenmesine yönelik İlaç Takip Sistemi'ndeki "kare kod" uygulaması 16 Mayıs'ta başlayacak. SGK Başkanı, birkaç kez ertelenen uygulamayla ilgili sıkıntı beklemediklerini söyledi
Çalışma Bakanlığı ve eczaneleri karşı karşıya getiren İlaç Takip Sistemi'yle ilgili kavga son buldu. Vatandaşların ilaç alamaması ve eczaneler önünde kuyruklar oluşması nedeniyle ertelenen sistem 16 Mayıs'ta yeniden uygulamaya girecek. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkanı Emin Zararsız, eczanelerin barkod aldığını ve bu konuda bütün hazırlıkların tamamlandığını belirterek, sorun beklemediklerini söyledi. Düzenleme ile her ilaca kimlik numarası veriliyor. Eczaneler kupür kesmekten kurtulurken devlet ilaç giderini azaltacak. Sahte ilaçların piyasaya sürülmesi ve gereksiz ilaç satılmasının önüne geçecek sistem 1 Mart'ta uygulamaya konmuş, ancak yaşanan sıkıntılar nedeniyle 16 Mayıs'a ertelenmişti.
İLACIN KİMLİK NO'SU OLACAK
Emin Zararsız, Sosyal Güvenlik Haftası nedeniyle düzenlediği basın toplantısında, 16 Mayıs'tan itibaren kare kodlu ilaç satışına geçileceğini ve 1 Haziran'a kadar normal kutulu ilaçlarla kare kodlu ilaçların eczanelerden alımına izin verileceğini söyledi. 1 Haziran'dan itibaren hiçbir ilacın kare kodsuz satılmasının mümkün olmayacağının altını çizen Zararsız, kare kodlu ilaç satışında vatandaşın mağdur olmaması için her türlü tedbirin alındığı bilgisini verdi. Programların hazırlandığını, testlerin tamamlandığını aktaran Zararsız, "Sağlık harcamalarındaki mükerrer ilaçların satışının önlenmesi açısından çok büyük önem taşıyor. Gereksiz ilaç kullanımının önüne geçilmiş olacak. 16 Mayıs tarihinden itibaren meydana gelecek ilk 1-2 günlük aksaklığı vatandaşımızın bize bildirmesini arzu ediyoruz" dedi.
'YENİ PROGRAMA GEREK YOK'
Eczacıların İTS'ye dayalı olarak ilaç satışında yeni programa gerek olmadığını belirten Zararsız, şöyle konuştu: "Bütün kare kodlu ilaçların satışı mümkün. Eczanelerde program var. Barkod okuyucuları almaları sağlandı. Bütün eczaneler, Sağlık Bakanlığı ve biz veri tabanı olarak hazır haldeyiz. 3,5 milyon online işlemlerin yapıldığı sistemde bir takım sıkıntılar olabilir. Ancak tek vatandaşın ilaç almadan gitmesine izin vermeyeceğiz. Barkodların çalınması, fiyat kupürlerinin çalınıp kuruma fatura edilmesinin önüne geçilecek."
438 BİN KAYIT DIŞI ÇALIŞAN BELİRLENDİ
Kayıtdışı istihdamla mücadeleye ilişkin de bilgi veren Zararsız, şu bilgileri verdi: "Kayıt dışı istihdamla mücadelede önemli ilerlemeler kaydettik. Alınan verilerin Kurum kayıtlarıyla karşılaştırılmasıyla 2008 Haziran- 2010 Nisan arasında 438 bin 338 kayıt dışı çalışan ve 10 bin 763 kayıt dışı işyerini tespit ettik.ALO 170'e yapılan ihbarlar, kontrol memurlarımız ve Kurum dışı denetim elemanlarının tespitleriyle 2008-2010 Nisan arasında 85.218 kayıt dışı çalışan, 15.199 kayıt dışı işyeri tespit edildi."
SABAH