Medimagazin logo

Eczacılardan eşdeğer ilaç önerisi

Niğde Eczacılar Odası Başkanı Nihat Öztürk, sağlık sektöründe artan ilaç harcamalarının azaltılması için eşdeğer ilaç uygulamasının teşvik edilmesi gerektiğini belirtti.
Eczacılardan eşdeğer ilaç önerisi
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

NİĞDE-Türkiye'de sağlık alanındaki en büyük harcama kalemleri arasında ilaç fiyatlarının başı çektiğini söyleyen Oda Başkanı Öztürk, ilaç fiyatlarını kontrol edebilmenin ve aşağı çekebilmenin en kısa ve etkili yolunun ise serbest rekabet şartlarının oluşturulması ve teşvik edilmesi ile mümkün olacağına değindi.


Türkiye’ye yurt dışından giren veya Türkiye'de üretilmesi rağmen rekabet edecek üreticilerin bulunmaması nedeniyle fiyatları artan ilaçlarda eşdeğer uygulamasının fiyat adaletsizliğini dizginleyeceğine dikkat çeken Öztürk, "Sağlık giderlerindeki artış mutlaka kontrol altına alınmalıdır. Sosyal Güvenlik Kurumunun mali yapısının güçlü olması ile ancak daha iyi hizmet almamız mümkündür. İlaçlar, Sağlık Bakanlığınca kalite, etkililik ve güvenilirlikleri açısından değerlendirildikten sonra ruhsat verilmekte ve satışa sunulduktan sonra da kalite denetimleri yapılmaktadır. Eşdeğer ilaç, özgün ilaçla aynı etken maddeyi aynı miktarda içeren, aynı özelliklere sahip ve uygulandığında hastada aynı tedavi edici özellikler gösterdiği bio-eşdeğerlik çalışmalarıyla kanıtlanmış ilaçlardır. Sağlık Bakanlığı, 2002 yılından bu yana bio-eşdeğerliğini kanıtlamamış hiçbir ilaca ruhsat vermemekte ve bu tarihten önce ruhsat almış ve ancak eşdeğerlik çalışmaları yaptırılmayan ilaçların da satışına izin vermemektedir" dedi.

Bio-eşdeğer olduğu çalışmalarla kanıtlanmış ilaçların, özgün ilaçlara göre daha etkisiz oldukları yönündeki inanışların bilimsel açıdan hiçbir geçerliliği bulunmadığına vurgu yapan Öztürk, "Vatandaşlarımızın büyük bir bölümü eşdeğer ilaçlar verildiğinde sanki ilaç yanlışmış gibi bir yanılgıya düşmektedir. İlaç harcamalarının azaltılması konusunda öncelikle eşdeğer ilaçlarla ilgili halkın bilgilendirilmesi için doktor ve eczacılarımıza büyük görevler düşmektedir. Halkımızın eczacılarımıza güvenerek aldıkları ilaçların tam eşdeğer olmadan verilmeyeceği hatta verilemeyeceği noktasında inançları tam olmalıdır. Çünkü; alternatifi olmayan hiçbir ilacın fiyatını denetim altına almak mümkün olamaz. Aksi durumda kaybeden hepimiz olacağız" diye konuştu.

eczacılardan
eşdeğer
ilaç
önerisi
Yorum (26)
Y.B.
hiç bir şeyin eşdeğeri yoktur. sadece yalancı ilaçlar vardır. hiç torosla bmw bir olurmu,hiç bilenle bilmeyen bir olurmu.
0
Cevapla
serhatbt
ya dr lar bir gidin işinize bakın hasta bakın ne cok vaktınız var bırde konusurken bıraz bilimsel olsanız hıc blenle bilmeyen bir olurmuymuş geldınız laf konustunuz.korkmayın elinizden ilaç rantı gitmez siz de daha pahalı olan muadili olmayan ilaçları yazarsınız olur biter rahat olun yine gideriniz kongrenize pardon tatilinize.siz canınızı sıkmayın böyle şeylere.
0
Cevapla
DR.ZANDENA
EŞDEĞER İLAÇ ÖZENDİRİLMELİ 1 E 10 MAL FAZLASI VEREN BAZI FİRMALARIN İLAÇLARI UN NİYETİNE; ANCAK KAR BIRAKMAK KAYDIYLA ECZANELERDEN SATILMALI. DOKTOR SADECE REÇETE YAZAN SEKRETER GÖREVİ GÖRMELİ YAN ETKİ VEYA ETKİSİZLİK VUKU BULDUĞUNDA TOP HEMEN DOKTORA ŞUTLANMALI. BEN YAZMALIYIM AMA KARARI ECZACI, KALFA, İLAÇ FİRMASI, HASTA BİRLİKTE VERMELİ. BÖYLE OLMASI İÇİN BÜTÜN SORUMLULUĞU BU KİŞİLERİN ALMASI SAĞLANMALI...
0
Cevapla
ky
DEMEK Kİ İLAÇLAR ETKİ ETMİYOR. Ülkemizde ilk 9 ayda ilaca 19,5 milyar euro harcandı. Kamu ilaç harcamaları 2003’de 5 milyar dolar iken 2006’da on milyar dolara çıktı. Son 4 yılda ruhsal depresyon ilaçları tüketimi bile % 85 oranında arttı.Hastane sayısı, doktor sayısı ve ilaç satışı artmasına rağmen, tedavi nedeniyle azalması gereken hasta sayısı ise azalacağı yerde arttı. 2007 yılında muayene olan hasta sayısı 500 milyon adete ulaştı. yani kişi başına yılda 7 kere doktora gitmişiz. Son 9 yılda SGK sağlık harcaması ise % 800 arttı. DEMEK Kİ İLAÇLAR ETKİ ETMİYOR ya da BİZİ HASTA EDİYOR. BUNU ARAŞTIRACAK KİMSE YOK MU?
0
Cevapla
GÜLAY EKMEKÇİ
Eşdeğeri dr.lar kabul etmez, hastaya ille yazdığımı alacaksın diye,eczacıyı da muadilsiz ilaç yazarım diye tehdit ediyo.. inandıklarını yazanlara diyeceğim yok ama çoğu çalıştığı firmanınkini yazıyo.. hergün aynı firmanın ilacını yazan bi bayan dr.,kendi çocuğu hastalanınca orjinalini yazdı ve eczaneden de aynısını istedi, bu inanmak değil, başka bişey de neyse burda yazmayayım...
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir