Medimagazin logo

“Eczacılar olarak bu soruya cevap vermekten bıktık"

SGK’nın yaptığı değişikliklerle vatandaşın başını döndürdüğünü söyleyen TEİS Genel Başkanı Nurten Saydan, “Muayene ücretlerinin yüzde 70 artması vatandaşı da eczacıyı da mağdur etti. ’Paran kadar sağlık’ dönemi devam ediyor” dedi.
 “Eczacılar olarak bu soruya cevap vermekten bıktık"
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

ANKARA-Sosyal Güvenlik Kurumu'nun Sağlıkta dönüşüm adı altında yaptığı sürekli değişen uygulamalar, vatandaşı da eczacıyı da bezdirdi.
  

 Konuya ilişkin bir açıklama yapan Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Genel Başkanı Ecz. Nurten Saydan: ''SGK, bu ülkenin sağlık otoritesi değil, finans kurumudur. Sağlıkta dönüşüm adı altında yaptığı sürekli değişimler vatandaşın ve eczacının başını döndürdü. Yapılan son değişimlerle her kutu ilaca ayrı para ödeme dönemini başlatırken, bir yandan da muayene ücretlerinin geçen yıla göre yüzde 70 artması vatandaşı da eczacıyı da mağdur etti'' dedi.


Saydan yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi:
''Önce SSK, Bağkur ve Emekli sandığı bir araya getirilmeye çalışıldı, ama hala getirilmediğini kurum da bizler de çok iyi biliyoruz. Hala 3 kurum için ayrı ayrı işlem yapılmaktadır. Çalışan devlet memurları, yeşil kartlı vatandaşlar SGK bünyesine dahil edilmiş ama kurum hala eskisi gibi işlemektedir. Neredeyse 75 milyonu kapsadığını iddia eden kurumun ilaç harcaması elbette artacaktır. Artmaması matematiksel olarak mümkün değildir.


Vatandaşlarımız her ay SGK ya oldukça yüksek miktarda prim yatırmaktadır. Ve haklı olarak ilaç ve sağlık hizmeti beklemektedir. Üstelik muayene ücreti, yazılan her kutu ilaç için ilave katkı payı, ayrıca aldığı ilaçlar için katılım payı (emeklilerde %10, çalışanlarda %20) ve en ucuz ilaca göre SGK tarafından yapılan düzenleme ile eşdeğer ilaç farkı ödemektedir. Bütün bu ücretler maalesef eczanelerimizden tahsil edilmektedir. SGK tarafından eczanelerimiz MUAYENE ÜCRETİ TAHSİL VEZNESİ gibi kullanılmaktadır.


    Kurum yetkililerince vatandaşlara net olarak anlatılmayan bu durumdan bütün eczacılarımız şikayetçidir. Vatandaş haklı olarak, 'bu para nerden çıktı?' 'SGK'ya neden prim ödüyorum?' 'Ben sana mı muayene oldum?' 'Hastanede para ödemiştim veya ben hastaneye gitmedim ki, ne zaman gitmişim?' gibi sorular soruyor.


    Biz bu ülkenin eczane eczacıları bu sorulara cevap vermekten yıldık. Bize kalmayan, bizim olmayan bir ücretin derdini anlatmaya mecbur değiliz. Sürekli olarak gün içinde ve gece nöbetlerde mesaimizin %80'nini bunların nedenlerini anlatmakla tüketiyoruz. Bu durum meslektaşlarımızın ilaç ve danışmanlık hizmetine zarar verdiği gibi bizlerinde sağlığını bozmakta ve mesleğimizin yıpranmasına neden olmaktadır.


    Sosyal Güvenlik Kurumu; ya bizim zorunlu tahsilatçılık yapmamıza neden olan bu uygulamayı eczanelerimizin üstünden alsın, yahut çıkıp vatandaşların ne için ne kadar ödediklerini kamuoyuna açıklasın."

 HER KUTU İLACA AYRICA PARA ÖDENİYOR
    Vatandaşın, 8 Mart 2012'de yapılan yeni değişiklikle her kutu ilaca ayrıca para ödediğini hatırlatan Ecz. Nurten Saydan, açıklamasını şöyle sürdürdü:


    "Aile Hekimliğinde, sağlık ocağında yani 1. basamak sağlık hizmeti veren yerlerde muayene olup 1 kutu bile ilaç yazdırıp, eczanelerimizden almaya kalkarsanız 3 lira muayene ücreti ödersiniz. 3 kutudan fazla aldığınız her kutu ilaç için 1 lira daha fazla ödeme yaparsınız. İlacın fiyatı 50 kuruş bile olsa 1 lira ödersiniz. 4 kutuya dört,5 kutu ilaca beş lira ödeyeceğiniz bu durumda ayrıca her kutu ilacın (%10-20) katılım payını ve ucuz ilaca göre farkını ödersiniz..


    Devlet ve üniversite hastanelerine gittiğiniz zaman reçete yazdırsanız veya yazdırmasanız da Sosyal Güvenlik Kurumu 5 lira muayene ücreti alır. Eğer reçeteniz varsa 1 kutu ilaç için bile 5+3=8 lira para ödersiniz. Eğer yazdırdığınız ilaç kutu sayısı 3 taneyi geçerse yine her kutu ilaç için ilacın fiyatı ne olursa olsun 1 lira daha ödersiniz. Özel hastanelerde de durum değişmemektedir. Muayene parası 12 liradır. Reçete yazılırsa 3 kutu ilaca kadar 12+3=15 lira ödenecek olup, yine fazla yazılacak her kutu ilaç için 1 lira daha ödeme yaparsınız.


      YÜZDE 70 ARTAN MUAYENE ÜCRETLERİNE VATANDAŞ İSYAN EDİYOR !
    Vatandaşlarımız reçetesindeki 3 liralık ilaç için 3 lira para ödüyor. Ayrıca hastanelerden ancak fatura edilince sisteme düşen birikmiş muayene ücretleri ise hastaların ödeme gücünü zorlamaktadır. Çoğu vatandaşımız ilaçlarını almaktan vazgeçiyor. Bunun sonucu olarak sadece “muayene olarak” iyileşemediği için kısa bir süre sonra tekrar doktora gitmek zorunda kalıyor.


    Kendisini sağlık otoritesi sanan kuruma buradan sormak istiyoruz: Genç nüfusumuz var, ama neden senede ortalama 9 defa doktora gidiyoruz?


    Bunun sebebi geçen seneye oranla %70 artmış olan muayene ücretleri (yeni ismi ile reçete parası) olmasın?


    SGK Bu ülkenin sağlık otoritesi olmadığını, finans kurumu olduğunu fark etmediği ve tedavi sürecine sadece günü kurtaran ekonomik kıstaslarla müdahil olduğu sürece, sağlık harcamalarının azalması mümkün değildir. Dünyada bir çok ülke bu yöntemi denemiş ve harcamaların orta ve uzun vadede arttığını görerek vazgeçmiştir. Siyasi iradenin bunun farkına varmasının, Sağlık Bakanlığı’nın da görev alanına sahip çıkmasının, vatandaşımızın ve gelecek kuşakların sağılığı için elzem olduğunu kamuoyunun bilgisine ve dikkatine bir kez daha sunuyoruz.''

katılım payı
katkı payı
tei̇s
eczane
sgk
nurten saydan
tüm eczacı i̇şverenler sendikası
Yorum (6)
ALİ KARACAY
YAPILAN ANKETLERDE VATANDAŞIN BU SAĞLIK HİZMETLERİNDEN %70 MEMNUN OLDUĞU GÖRÜLÜYOR,YANİ BU DURUM VATANDAŞA MÜSTEHAKTIR BU DAHA BAŞLANGIÇ,VATANDAŞIN SIZLANMAYA HAKKI YOK,ELİMDE OLSA TIPKI TİMURUN MAKAMINA ÇIKAN NASRETTİN HOCA GİBİ 5 TANE DAHA FİL İSTERDİM...ANLAYANA...
0
Cevapla
dr o a
dikkatinizi bir noktaya çekmek isterim eskiden muayenenehane döneminde hastanelerde muayene olduktan sonra ne reçete parası 3 tl ,4 ilaç yazılırsa ilave her ilaç için 1 tl.her muayenede 5 tl katılım payı yoktu yani hastanelerde muayene bedavaydı tamam doktorun eli muayenehaneye giden bir kısım hastanın cebinden çekildi ama o cebe yani hangi hastane olursa olsun özel yada devlet muayene olan her vatandaşın cebine koca bir el girdi DEVLETİN ELİ bu kadar alınan ilave ücretlere rağmen açık bir türlü kapanmıyor ilave ücretler sürekli artıyor işin garibi hekime başvuruda sürekli artıyor şu anda gelişmiş avrupa ülkelerini bu kadar genç nüfusa rağmen hekime başvuru oranında geçmişiz sürekli geçmişten bahsedip muayenehanelere tu kaka yapacağına sağlık idarecileri vadandaşın cebinden devletin elini çeksinler bakalım !
0
Cevapla
Gasu
Kendi ilaç ve aşılarımızı(Hıfzısıhha) üretiyorduk ve bedava alıyorduk (Örn Bkz:eski SSK) Ne hale geldik ve düşürüldük düşünün...
0
Cevapla
Hüseyin Mutlu
Vatandaş eskiden bir muayene ile aldığı sonucu bugün 5 muayene ile bile alamıyor. Üstelik sağlam organlarından da oluyor. Dolayısıyla bugün ödediği bedel çok daha artmıştır. Üstelik bu bedeli fakirler ödemektedir.
0
Cevapla
Ahmet Yılmaz
Benim eczanem genelde maddi durumu iyi olmayan insanların yaşadığı bir semtte.İnsanların muayene ücretlerini ödeyemediği için çocuklarının ilaçlarını bile alamadığına şahit oluyorum hergün..Eskiden elimden geldiğince yardımcı olmaya çalışıyordum ama şimdi bizim de gücümüz kalmadı malesef herkese yardımcı olamıyoruz ki:( bu insanları gördükçe içim kan ağlıyor ama ne bu insanları gören var ne de düşünen..Çok merak ediyorum acaba bu uygulamaları getirenler, hesapsız kitapsız iş yapıp acısını halktan çıkaranlar diğer tarafta nasıl hesap verecekler??%70 memnuniyet anketine inanmıyorum bizim semtte yapsınlar bi de o anketi..Eski SSK hastaneleri dönemine göre çok ciddi iyileştirmeler oldu, özel hastanelerin halka açılması felan gayet başarılıydı yiğidi vur ama hakkını ver.Fakat bütün kurumları SGK çatısı altında toplarken bunun hesabının yapılmaması ve SGK'ya yeterince ödenek aktarılmaması düşündürüyor.Eskiden her kurum örneğin meb,valilikler,vs sağlığa kendi bütçelerinden pay ayırıyorlardı ama şimdi sadece SGK pay ayırmak zorunda.Bunun hesabının iyi yapılması lazım ve insanları mağdur edecek muayene ücretleri,farklar vs kaldırılması lazım. Muayene ücretlerinin olmadığı dönemde insanımız akın akın hastanelere gittiler hem de gereksiz yere bunu da unutmamak lazım bence.Hatırlayalaım aynı hasalık için şehirdeki tüm hastaneleri gezen insanlar vardı.Canı sıkılan hastaneye gidiyordu.Bu hem hastanelere gereksiz bir yük hem de devlete ciddi bir yük getirmekteydi ama bunun çözümü bütün herkesi cezalandırır gibi muayene ücretlerini hayata geçirmek değildi bence
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir