Özkan, sağlığın vazgeçilmezi olan eczacıların yine bir dayatma ile bu kez yaşam haklarının ellerinden alındığı bir kriz yaşadıkları, son yıllarda üst üste dayatılan ve kendilerinin hiçbir görüşü alınmadan hazırlanan kararlarla eczanelerin yok olma noktasına geldiğini bildirdi.
“2003 yılından bu yana Sağlıkta Dönüşüm adı altında, sağlığı ve ilacı piyasalaştıran bir anlayış izlenmektedir.” diyen Adana Eczacı Odası Başkanı Ersun Özkan, “Sağlıkta özelleştirme ile başlayan bu düzenlemeler dönüşüm adı altında yapılırken harcamalar artmış ülkenin kaynakları halkın cebinden uluslar arası ilaç tekellerine aktarılmıştır.Tasarruf tedbirlerine karşın Yıllık ilaç sarfiyatı 2005 yılı için 8.9 milyar TL iken 2010’da 14.8 milyar TL’ ye çıkmıştır." dedi.
MUAYENE ÜCRETİ 70 KURUŞTAN 15 LİRAYA ÇIKTI
Özkan, "Bunun yanında 2005 yılında 70 kuruş olarak başlayan muayene ücretleri de günümüzde 15 TL’ye çıkmış buradan da görüleceği gibi sağlıkta dönüşümün yükü hastaya ve eczacıya yüklenmiştir. Hastanın hekime gitme sıklığı son 10 yılda yaklaşık 4 katına çıkmışsa esas yapılması gereken tasarruf tedbirlerini uygulamaya koymak yerine mevcut sağlık bütçesini gerçekçi bir yaklaşımla arttırmaktır. Her şeye karşın Eczacılar olarak hastanın ve devletin yanında yer almak var oluşumuzun bir gereğidir. Halkımızın ilaca ucuz ve kolay ulaşabilmesi bizim görev tanımlarımız içerisindedir.Bu nedenle hükümetin almış olduğu sağlıkta tasarruf tedbirlerine öncelikle destek verdik. İlacın hastaya ulaşımında özveriyle her türlü ekonomik kayıpları sineye çekerek gönüllü uygulayıcı olduk." diye konuştu.
Uygulamalardan eczacıların ve hastaların zarar gördüğünü anlatan Özkan, "Ekonomi koordinasyon kurulu ile ilaç sanayicileri imzaladıkları protokolle ilaç sanayicilerinin SGK’ya yaptıkları indirim eczaneler üzerinden geçirilmekte; taraf olduğumuz halde uygulama hakkında söz sahibi olmamız engellenmektedir. Bu uygulamanın sonucunda zarar gören taraf biz eczacılar ve hastalarımız olmaktadır." dedi.
Özkan, "Son sağlık uygulama tebliğinde değişiklik yapılmasına dair 5 Kasım 2011tarihli tebliğ ile ilaçların kamu kurum iskontoları ortalama yüzde 7.5 oranında artırılmıştır. Bizler üzerimize düşeni her zaman ki gibi yapmaya hazırlanırken ilaç firmaları kamu kurum iskontosu artışı nedeniyle ortaya çıkan yeni oranları tanımayacaklarını açıklamışlardır. 341 kalem ilaçta yeni kamu kurum iskontoları ilaç şirketleri tarafından ödenmemekte aradaki fark tümüyle eczacıya yüklenmektedir. Yine ilaç fiyat kararnamesindeki hükümden kaynaklanan ‘eczacının rafında bulunan ilaçlardaki fiyat düşüşlerinden kaynaklanan fiyat farklarının 5 işgünü içinde ödenmesi’ zorunlulukları olmasına karşın bu zararları karşılamamıştır. Bütün bunların üstüne ilaç firmaları eczacıların ticari iskontolarını da sıfırlama gibi ticari etiğe ve mantığa sığmayan bir anlayışla hareket etmişler ve eczanelerin varlığını tehdit eder hale gelmişlerdir. Haklılığımızın kabul edildiğini gösterir biçimde Sayın Çalışma Bakanımız ilaç firmalarının Kararname ye uygun davranmasını kendilerinin takip edeceğini ifade etmişler fakat bu güne dek hiçbir gelişme olmamıştır." şeklinde konuştu.
İLAÇ SIKINTISI BAŞLADI
SGK’lı hastaların yakından tanık olduğu ciddi bir ilaç sıkıntısı başladığını ifade eden Özkan, "Eczacı kamu ile sanayi arasında sıkışıp kalmıştır. Hiçbir yanıyla bu sıkıntıdan sorumlu olmayan eczacıya zararın tamamı yüklenirken , halkın ilaca ulaşması da engellenmektedir. Eczacı odası olarak hastaların ilaca ulaşamama riskine ve eczacıya dayatılan bu yükü ortadan kaldırmak adına yayınlanan tebliğ ile ilgili Danıştay'a yürütmeyi durdurma ve iptal davası açtık. İlaç sanayi basın açıklamaları ile mağduriyetlerini anlatarak bu gerçekleri gizlemeye çalışmaktayken bireysel çabaları ile ayakta kalmaya çalışan ve halka ilacı ulaştırmak için payına düşeni her zaman yapan eczacı yok olma noktasına gelmiştir.Takdir edilmelidir ki Yüksek fiyatla sanayiden satın aldığı ilacı Düşük fiyatla kamuya satması gibi mantık dışı bir beklenti ile eczanelerin ayakta kalması olanaksızdır. Öte yandan referans fiyat yüzde 66'dan 60’a indirilerek ilaç fiyatları düşürülürken hastanın cebinden ilaca daha fazla ödemesi anlamına gelecek bir düzenleme ile eşdeğer ilaç bandı yüzde 15'den yüzde10'a indirilmiştir. Böylece SGK piyasadaki en ucuz ilacın yüzde 10 fazlasını ödeyecek geri kalanı ise ilaç farkı adı altında yine hastadan tahsil edecektir. Bütün bu olumsuzluklar ile savaşmak varlığımızı sürdürmek için bir zorunluluk haline gelmiştir." ifadesini kullandı.