Medimagazin logo

E-reçetede hangi durumda ne yapmalı?

Türk Eczacıları Birliğinden duyuru...
E-reçetede hangi durumda ne yapmalı?
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

E-reçete uygulaması ile ilgili olarak eczacı odalarımızdan ve meslektaşlarımızdan almış olduğumuz ilk izlenimler sonrasında tereddüte düşülen konular Birliğimiz tarafından SGK yetkilileri ile görüşülmekte ve çözüme kavuşturulmaktadır.

1. Özellikle acilde yazılan reçetelerde yeşil alan muayenesi belirtilenlerin e-reçete ile işlem görmesi gerektiği konusunda illerde değişik yorumlar yapıldığı hakkında Birliğimize çok sayıda bildirim ulaşmaktadır

Kurum ile yapılan görüşmelerde acil polikliniklerinde yazılan ve ACİL KAŞESİ bulunan reçetelerin (Yeşil alan ve kırmızı alan olup olmadığına bakılmaksızın) manuel kabul edileceği bilgisi alınmıştır.

2. Eczane olmayan yerleşim bölgelerinde aile hekimlerinin "gezici sağlık hizmeti" kapsamında düzenledikleri reçetelerde mutlaka “mobil reçete” kaşesi/ibaresi olması şartıyla bu reçeteler manuel karşılanabilecektir.

3. Majistral ilaç içeren reçetelerde bulunan majistral ilaç harici diğer ilaçlarda aynı manuel reçete ile karşılanabilecektir.

4. Yeşil veya kırmızı reçetelerde reçete türü hekim tarafından seçildiği için, yeşil veya kırmızı reçeteli ilacın verilmeyerek yanındaki diğer ilaçların verilmesi istendiğinde sistemin girişe izin vermemesi hakkındaki sorun, SGK yetkililerine iletilmiş olup, konu Birliğimiz tarafından takip edilmektedir.

TÜRK ECZACILARI BİRLİĞİ MERKEZ HEYETİ

e-reçetede
hangi
durumda
ne
yapmalı?
Yorum (9)
Frankie Bellevan
normal reçeteye yazıyorum,"sistem bozuk"kaşemi de vurup gönderiyorum.
0
Cevapla
Z A
dört önemli durum: 1- Eczane'den sizi arayıp, yazdığınız reçete sistemde gözükmüyor derlerse iki olasılık var: a) Başka bir eczane ilacı karşılamış olabilir (hasta bir-kaç eczane dolaşmış olabilir) b) Reçete sistemden silinmiş olabilir (reçeteyi sadece kendinizin bildiğini varsaydığım şifrenizle sadece siz silebilirsiniz) 2- Hastaya elle kırmızı ve yeşil reçete yazmaya devam ediliyor ve ayrıca e-reçete yazılıyor. Bazı eczaneler, kırmızı ve yeşil e-reçetelere, elle yazılan ve bir kopyasını sakladığım reçetenin seri numarasını açıklama olarak eklememi istedi. Bu konu SGK tarafından yazılı olarak doktorlara bildirilmemekle birlikte hasta mağdur olmasın diye ben e-reçeteye bu açıklamayı (diğer) başlığı altında ekliyorum. iki tür açıklama var: i) İlaç açıklaması (insülini mecburen 2x40 ünite yazmış olabilirsiniz ama sabah 40 akşam 30 ünite kullanmasını istiyor olabilirsiniz. Bu gibi durumlar ilaç açıklama kısmına ekleniyor.) ii) Reçete açıklaması. Ben, kırmızı/yeşil reçete seri numarasının bu kısma (diğer) başlığı altında eklenmesi daha doğru diye düşündüm ilaç açıklaması kısmına yazdığım açıklamaları hastanın nasıl olup da okuyacağını bilmiyorum. Hastane yazılımı, yazıcı çıktısında açıklama alanını yazdırmıyorsa göremez. Hatta bugün bazı hastanelerde, hasta TC kimliği ve e-reçete numarasını elle yazıp hastaya verenler olduğunu okuyunca çok şaşırdım. 3) Hastanenizdeki yazılımda ilaç, reçete açıklaması eklenemiyorsa, veya reçetenize başka icd (tanı numarası) yazmanız gerekiyorsa, bunu internetteki medeczane sitesinden, yazdığınız reçeteyi bulup sonradan ekleyebiliyorsunuz. 4) Kendimce doz1 doz2 ve periyot durumunu açıklayan, pek alışkın olmadığımız bir öneri vereceğim. Diyelimki bir hasta pazartesi, çarşamba ve cuma günü /haftada 3 gün) 1'er adet lasiz tb kullanacak. Bana göre, doz1: 3 doz2: 1 periyot ve birim (7 gün) veya (1 hafta) olmalı, yani hastanın 1 haftada 3 adet lasix tb kullanacağını en iyi anlatan açıklama bu olmalıdır.
0
Cevapla
Nesim
yeşil reçete ilaçları için akut veya kronik hastalar için takip nasıl olacak?
0
Cevapla
Z A
"4. Yeşil veya kırmızı reçetelerde reçete türü hekim tarafından seçildiği için, yeşil veya kırmızı reçeteli ilacın verilmeyerek yanındaki diğer ilaçların verilmesi istendiğinde sistemin girişe izin vermemesi hakkındaki sorun, SGK yetkililerine iletilmiş olup, konu Birliğimiz tarafından takip edilmektedir." Ana başlıktaki 4 numaralı durum bir sorun değil. Hastaya aynı gün, hem beyaz, hem yeşil reçete yazılabilir. Örneğin xanax tb'i yeşil reçete olarak yazıp katdettiniz. aynı hastaya aynı gün, apranax tb beyaz reçete olarak yazıp kaydetmelisiniz. ayrıca eskisi gibi 3 nüsha yeşil reçete düzenleyip 2 kopyasını hastaya verirsiniz, 1 kopyasını saklarsınız. Eğer bazı eczacıların söylediği doğruysa yeşil e-reçete açıklamasına kağıt yeşil reçetenin seri numarasını eklemelisiniz.
0
Cevapla
cerrah tolga
aynen bende kaşe basıp yolluyorum
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir