Geçtiğimiz yıl İzmirli eczacı Şule İlkkurşunlu'nun öncülüğünde organize ettikleri 'Evsel Atık İlaç Toplama ve Bertaraf Projesi' ile 20 ton atık ilaç imha edilmesini sağlayan ve ülke genelindeki ilaç israfına dikkat çeken çevreci eczacılar, şimdi de İzmir'i atık çöplüğü olmaktan kurtaracak yeni bir çevre hareketi başlattı. Atıp toplama hareketi genişletilerek, yine eczaneler kanalıyla vatandaşlardan atık kağıt/gazete, eski elektronik eşya, kablo ve cd'ler toplanıp imha edilecek veya geri dönüşümü sağlanacak.
60 ECZANEYE KUTU
Süresi bitmesine rağmen Buca Belediyesi ve EDAK Ecza Kooperatifi'nin desteğiyle süren ve hala İzmirlilerin büyük katkı sağladığı Evsel Atık İlaç Toplama ve Bertaraf Projesi Koordinatörü Şirinyerli eczacı Şule İlkkurşunlu, atık ilaç toplama işini sürdürmek ve ülke geneline yayılmasını sağlamak amacıyla Çevreci Eczacılar Kooperatifi'ni (ÇEKOOP) kurduklarını açıkladı.
Atık toplama çalışmaları için İzmir'de 60 eczaneye toplama kutusu yerleştirdiklerini belirten ÇEKOOP Başkanı İlkkurşunlu, "Herkes atık kağıt/gazete, plastikler ve kullanılmayan elektronik eşya, cd, kartuşlarını eczanelerimize getirsin" çağrısında bulundu. İlkkurşunlu, ÇEKOOP olarak Türkiye'deki atık ilaçları toplama ve imha işine talip olduklarını söyledi.
Depoda toplanan atık ilaçların yüzde 45'inin hiç açılmadığına dikkat çeken İlkkurşunlu, "Ayrıca ilaçların yüzde 70'i son kullanma tarihi geçtiği için toplandı. Bu rakamlar ilaç israfının ulaştığı boyutları ortaya koyuyor" dedi.
ÇEKOOP Yönetim Kurulu Üyesi eczacı İldeniz Atabey Şahin ise, geri dönüşümden elde edilecek gelirin yüzde 20'sini yardıma ihtiyacı olan üniversite öğrencilerine burs olarak vereceklerini söyledi. Türkiye'ye örnek olan projeyi Türkiye'ye Yeni Asır duyurmuştu. 'Yazık' manşetiyle projeyi gündeme getiren Yeni Asır'ın haberinde konuşan Sağlık Bakanlığı İlaç ve Eczacılık Genel Müdür Yardımcısı Hanifi Özbek, projenin sadece ülkeye değil tüm dünyaya katkı sağladığını söylemişti.