Medimagazin logo

Aktarlar: Bakanlık taraflı davranıyor

Tüm Aktar, Baharatçı, Tıbbi ve Aromatik Bitki Yetiştiricileri (TABDER) Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Ercan, Sağlık Bakanlığı'nın zayıflama ve bitkisel destek ürünlerini satma yetkisini eczanelere veren düzenlemesinin hatalı olduğunu, aktarlığın 600 yıllık bir meslek olduğunu söyledi.
Kaynak: AA
Aktarlar: Bakanlık taraflı davranıyor
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

İZMİR-Swiss Otel Grand Efes'te TABDER üyesi aktarlar bir araya gelerek, sektör sorunlarını tartıştı.


     Dernek Başkanı Ayhan Ercan, yaptığı konuşmada, Sağlık Bakanlığı'nın Ekim ayında geleneksel bitkisel ürünlerin eczanelerde satışını öngören bir düzenleme yaptığını belirterek, yönetmeliğe karşı eylem planını belirlemek için aktar ve baharatçıların bir araya geldiğini söyledi.


     Aktarlığın 600 yıllık bir meslek olduğunu ve bu mesleğin yok sayılamayacağını vurgulayan Ercan, ''Ekonomik şartlar ortada. Bu düzenlemeden sonra hangi eczacının pul biber, hangisinin ıhlamur satacağını çok merak ediyorum. Sağlık Bakanlığı taraflı davranıyor'' dedi.


     Düzenlemeyle hekimlik diploması olanlara, diş doktoru, göz doktoruna bitkisel ilaç yapma ruhsatı verildiğini, ancak aynı ruhsatın biyologlara, ziraat mühendislerine verilmediğini söyleyen Ercan, şöyle konuştu:


     ''Bu ülkede 19 tane tıbbi aromatik bitki teknikeri yetiştiren fakülte var ama hiçbirinin yetkisi yok. Biz kanuni haklarımızı aramak için eylem planı başlatacağız. Derneğimize üye olmayanları da bize katılmaya davet ediyoruz. Bu düzenlemeye karşı iptal davası açacağız. Bu şartlar altında hiçbir firmanın üretim yapacağına inanmıyorum. Bu düzenleme, sanki yurt dışındaki ithalatçılara göre yapılmış, biz böyle bir izlenime sahibiz.''


     Türkiye'de yaklaşık 6 bin aktar olduğunu, her aktarın bilinçli olmadığını, ancak eğitilebileceğini dile getiren Ercan, elinde kitapla televizyona çıkan insanlar nedeniyle mesleğin popüler hale geldiğini savundu.


     Aktarlığın popüler olmasını istemediklerini de kaydeden Ercan, konuşmasını şöyle sonlandırdı:


     ''Bir aktar, 'boğazım ağrıyor' dediğinizde size ıhlamur veriyorsa bu suçtur. Bunu neye dayanarak veriyor? Türkiye'de kuaförler, araba tamircileri çıraklık kursuna gidiyor. Sağlık sektöründe olan bir grup olarak aktarlar hiçbir eğitime tabi değil. Ne çıraklık, ne kalfalık eğitimi var. Biz devamlı seminerler veriyoruz. Ancak bir mesleği bitirmek başka şey, disipline etmek başka şeydir. Biz vatandaştan sağlık kuruluşlarına üye olmayan aktarlardan alışveriş yapmamasını rica ediyoruz.''

aktarlar:
bakanlık
taraflı
davranıyor
Yorum (3)
Dr.Tarık Orman
İlaç ruhsatı çıkarma hakkı doktora verilmesin, ziraat mühendisine verilsin diyor. Şaka mı yapıyor yoksa ciddi mi? Ziraat Mühendisi, biyolog ilaçtan ne anlar? Bunlar yakında "Doktora gerek yok, hastaları aktarlar tedavi etsin." demeye başlar.
0
Cevapla
serhatbtt
bu adamların beyanatları ne dıye sağlık profosyenellerının bulunduğu bır sıtede yayınlanır anlamam. 600 yıllık meslekmiş. aktarlık ne zman akademık bır unvan olmuş ne eğitimleri varmış da cıkmış kendılerınde bı hak buluyolar. boğazı ağrıyana ıhlamur verıyolarmış.kardeşim sen tedaviyi bukadara ındırgeyebılrmısn. hekım dıye birşey var ulkede ne dıye mıllet yıllarca okuyup dırsek curutuyor hekım eczacı oluyor. tedaviyi duzenlemek hekımın görevıdır. tedavıde kullanılacak ılaçları da hastaya temın etmek kullanılışları konusunda bılgılendırmek eczacının görevıdır. bız bıtkı satıyoruz zararsızdır demek nekadar saçma. hepsının uygun dozu vardır gereksız kullanıldıgında zehirdir.ınsan sağlıgını ılgılendıren herşey sıkı kontrol altına alınmalıdır.kımse ınsanların sağlıgıyla gelısıguzel oynayamaz.
0
Cevapla
tugce sarıhan
bitkisel ürünlerle ilgili seminerleriniz olursa bu konuda bizi bilgilendirebilir misiniz ?hangi tarihte ve nerede olacagı konusunda
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir