Medimagazin logo

Oruçluyken ağız kokusunu önlemenin formülü

Oruç tutanlar sağlıklarına daha fazla özen göstermeli...
Kaynak: MİLLİYET
Oruçluyken ağız kokusunu önlemenin formülü
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Ramazan ayının dengeli ve sağlıklı bir yaşam tarzına ulaşmak isteyenler için bir fırsat  olduğunu vurgulayan Diş Hekimi Murat Tokgöz, “Bu ay boyunca beslenme alışkanlıkları kontrol edilip yönetilebilir. Ramazan ayında yiyip içilenleri kontrol etmek suretiyle mide ve sindirim sistemi dinlendirilir, vücuttan toksinlerin atılması sağlanabilir” dedi.



Ramazan ayında günlük beslenme alışkanlıklarında önemli değişiklikler olduğunu ifade eden Diş Hekimi Murat Tokgöz, “Öğün sayısı 2’ye düşmekte ve öğün arası süre uzamaktadır (yaklaşık 14 saat). Bu durum hem genel sağlık, hem de ağız-diş sağlığı üzerinde önemli etkileri olmaktadır. Dolayısıyla oruç tutanlar ağız-diş sağlıkları ile genel sağlıklarına, oruç tutmayanlara oranla daha fazla özen göstermeleri gerekiyor” diye konuştu.



Murat Tokgöz, Ramazan ayını ağız-diş sağlığı açısından zararsız bir şekilde geçirebilmek için dikkat edilmesi gerekenleri şu şekilde sıraladı:

* Öncelikle doktorunuzla görüşüp oruç tutmanızın tıbbi açıdan uygun olup olmadığını danışmalısınız. Eğer ilaç kullanıyorsanız, doktorunuz bu ilaçlarınızın saatlerini iftar ve sahura göre ayarlama yapabilir.

* Ramazan boyunca işlenmiş gıdalardan, şekerli ve yağlı , aşırı baharatlı yiyeceklerden kaçının. Terleme ve nefes yoluyla dışarı atıldıklarından terin ve nefesin kötü kokmasına neden olurlar.

* Çay, kahve, kola gibi çok fazla kafein içeren içecekler az tüketilmelidir. Bu içecekler diüretik özellikleri nedeniyle idrar yoluyla vücuttan su kaybını arttırır ve ağızda kuruluk yapar.

* Oruç mide asit seviyelerini arttırarak midede yanma, ağırlık hissi ve ağızda kötü ekşi tad ve kokuya yol açabilir. Bunu önlemek için sahurda liften zengin sebze, meyve, fasulye, nohut, v.b. yenebilir.

* Oruç tutanlarda ağız kuruluğu, ağızda kötü tat ve nefesin kötü kokması görülme olasılığı artmaktadır. Sebebi ağız kuruluğu, iyi temizlenmeyen diş yüzeyi ve aralarında biriken bakteriler ile mide ve boğazdan gelen bakterilerdir. Sahur ve iftar sonrası titizlikle yapılan diş fırçalama ve diş ipi kullanımı hem diş çürükleri ve dişeti iltihaplarını hem de ağız kokusunu önleyecektir.

* Normal tükürük salgısının içeriğindeki maddeler sayesinde dişleri ve ağız dokularını koruyucu etkisi vardır. Tükürük salgısı azaldığı veya tamamen kaybolduğunda diş çürüğü, ağız enfeksiyonları ve ağız kokusu görülme riski artar. Dolayısıyla iftar ve sahurda bol miktarda su içilmesi ve kafeinli içeceklerden kaçınılması faydalıdır.

* Kek, bisküvi, çikolata, çok fazla yağ, şeker ve beyaz un ihtiva eden tatlı ve gıdalardan (rafine karbonhidrat) kaçınmalıdır. Çünkü bu tür gıdalar çürük yapıcı bakterilerin çoğalmasını ve dişlerde çürük oluşturmasını kolaylaştırırlar.

* Ağız kokusunun kaynağı büyük ölçüde ağız içi ve dilin arka kısmındaki bakterilerdir. Dolayısıyla her diş fırçalamadan sonra dilin sırt ve arka kısımlarını ve yanakların içyüzlerini özel dil temizleyici aparey veya fırçalarla iyice temizlemek faydalıdır.

* Ağızda mevcut diş çürükleri ve diş taşları ile, bozulmuş veya kırılmış veya eskimiş dolgu ve köprüler de ağız kokusuna ve ağrıya neden olurlar. Bu sebeple ramazan öncesi diş hekimine giderek bu tedavilerin yaptırılması sizi oruçluyken ağız kokusu ve ağrı gibi istenmeyen durumları yaşamaktan alıkoyacaktır.

ağız kokusu
ağız kokusunu önlemek
oruç ve ağız kokusu
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir