Medimagazin logo

'Dişe dokunur' bir işleri kalmayacak!

Sadece doktora yapanları 'uzman' olarak tanımlayan yasa diğer diş hekimlerinin korkulu rüyası oldu: Hastaya teşhis bile koyamayacağız.
Kaynak: RADİKAL
'Dişe dokunur' bir işleri kalmayacak!
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Geçen yasama döneminde Meclis’te kabul edilen Torba Yasa’nın doktora yapmış 3 bin 500 civarında meslektaşlarını ‘uzman’ hale getirip kendilerini ‘pratisyen’ durumuna düşürdüğünü öne süren 20 bin diş hekimini artık hastalarının dişlerine ‘el sürememe’ korkusu sardı.

Torba Yasa’da yer alan bir kanun maddesiyle diş hekimliğinin sekiz ayrı dalı ’uzmanlık’ kabul edilip, doktora yapanlar ’uzman’ sayılmıştı. Yasanın nasıl uygulanacağına ilişkin yönetmelik henüz çıkmadı ancak diş hekimleri tedirgin. İzmir Diş Eğitim Hastanesi’nden bir grup diş hekimi, “Maddi manevi yıkım içindeyiz” diyerek şu görüşleri savundu:

“Bazı meslektaşlarımız fakülteden sonra bazı branşlarda doktora eğitimi aldı. Kendilerine yeni haklar isteyen bu meslektaşlarımızın baskısıyla yasa çıktı ve 3 bin 500 civarındaki doktoralı diş hekimi ’uzman’ yapıldı. Bizler de bunca yıl her türlü hizmeti verdikten sonra, hastasına teşhis bile koyamayacak duruma düşürülüyoruz. Onlar uzman, biz pratisyen oluyoruz. Bu yasaya göre biz pratisyen olarak teşhis bile koyamayacağız, teşhisi oral diyagnoz ve radyoloji uzmanı koyacak, hasta çocuk ise pedodonti uzmanı bakacak, diş çekilecekse cerrahi uzmanı olacak. Bir hastanın teşhis ve tedavisi bir koltukta bitmeyecek. Oysa biz zaten tüm bu dalların eğitimini alarak mezun oluyoruz.”

İzmir Diş Hekimleri Odası Başkanı Turgan Ülker de doktora eğitimi almış diş hekimlerinin sorunlarını çözerken genel diş hekimlerinin zor durumda bırakıldığını belirterek “Meslektaşlarımızın eylem beklentisi var. O beklentilerini karşılamak için elimizden geleni yapacağız” diye konuştu.

'dişe
dokunur'
bir
işleri
kalmayacak!
Yorum (10)
ali yılmaz
Değerli doktoralı arkadaşlaraım gördüğünüz gibi TDB ve diğere yan kuruluşları bizi yok sayıyorlar bizim bir araya gelip ayrı bir birlik kurmamız gerekiyor .dişhekimleri sıkışınca bu uzmanın işi olarak değerlendirip ünüversite hastanesine işleri gönderiyor.kendi ozel muaynanelerine çene cerrahı pedodomntis endodontis ve ortodontis çağırmayı biliyor.bu uzman hekim tedavi yaptığı zaman farklı ücret tarifeside yapıyor bir güzel ama iş uzmanlığın adını koymaya geline yok.Şu anki tdb başkanı bir önceki yasaya konservatif niye uzmanlık dalı değil diye mahkemeye vermiş bir ünüversite hocası şimdi tdb başkanı olunca uzmanlık olmasın diyor .Neden ? hocalar kafasına göre eş dost akraba ları kadrolara alsın 30 ,40 tane doktorı diş hekimini maaşsız köle gibi çalıştırsın onlara biat etsin diye. BU DÜZEN BÖYLE GİTMEYECEK!!!
0
Cevapla
pratisyen dt
Hep sağlık ocağında çalışan pratisyen hekimler gibi çalışmak istemişimdir. İnşallah sağlık bakanlığımız aile dişhekimliğini kurar ve bizlerde koruyucu hekimlik yaparız.
0
Cevapla
Dr Abuzettin
Çalıştığım hastanede doktoralı çene cerrahi olarak çalışıyorum.Çene kırığı,çenelerle ilgili tümör kist vb hertürlü lezyon,gömülü diş,rezeksiyon gibi oral cerrahi işlemleri yapıyorum veya yapmak zorunda bırakılıyorum.Ben doktoralıyım bu işlerle sadece teorik olarak ilgileniyorum diyemiyorum.Benle aynı işi yapmayan diş hekimi arkadaşla aynı maaşı alıyorum.O uzmanlığa itiraz edip bu yasayı en uç noktada kendilerine iş kalmadığından veryansın eden diş hekimi arkadaşlara soruyorum.Gelin sizde bu risklere girin ve bu işleri yapın ve bana hiç sevk yapmayın,ondan sonra gelin yasayı tartışalım.
0
Cevapla
i.yılmaz
Feryat figan ediyorlar.Aldıkları siparişleri hafta sonu aradan topluca çıkaran çok diş hekimi biliyorum.Büyük şehirden veya bir üniversite hastanesinde çalışan uzman bir diş hekimine implant benzeri cerahi işlemleri seri imalat şeklinde yaptırıp, hasılatı paylaşma yoluna giden çok sayıda diş hekimi biliyorum.Beklenmedik bir komplikasyon mu?onuda hasta düşünsün.Beyler Hayatın kendisi değişiyor.bu değişime tüm kurum ve kuruluşlar ayak uydurmak zorunda.Bu kadar karamsar olmayın.Herkes bu yeniden yapılanma içinde kendisine bir yer bulacak.Bundan emin olabilirsiniz.
0
Cevapla
uzman sorumluluğu
Değerli uzman meslektaşım Yılın 365 günü icapçı uzman hekim olarak nöbet tutmak istiyorsan tatlı gönlün bilir. Pratisyen hekim arkadaşın bir diş çekimi için seni çağırdığında ne olur bu yazdıklarımı hatırla ve seni çağıran pratisyen hekim arkadaşıma kızma. Bu arada cep telefonunun ulaşılabilir olmasına dikkat et. yılbaşı bayram tatiline yada önemli bir gecende seni aramamamız için dua et. Yada çok sayıdasınız ya icabçılığı paylaşabileceğin aynı branşta bir uzman hekim olması için dua et. Ne yazık ki kurallar olmadığı sürece uzman olduğun güne küfür edersin.Saygılarımla.
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir