Medimagazin logo

"Diş hekimliğinde koruyucu girişimler ödeme kapsamına alınsın"

Türk Dişhekimleri Birliği Genel Başkanı Prof. Dr. Murat Akkaya, yeşil kart sahibi kişilere, diş çekimi ve diş protezleri hizmeti ücretsiz olarak sunulurken, dolgu, kanal tedavisi, diş eti tedavisi gibi uygulamaların kapsam dışında tutulup ödeme yapılmadığını belirtti.
"Diş hekimliğinde koruyucu girişimler ödeme kapsamına alınsın"
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

ANKARA-Akkaya, yaptığı yazılı açıklamada, Genel Sağlık Sigortası uygulamasının en önemli gerekçelerinden birinin, tüm toplum kesimleri için eşit ve ulaşılabilir sağlık hizmetlerinin sağlanması olduğunu vurguladı.


     Ağız ve diş sağlığı hizmetlerinde yeşil kart uygulamalarına dikkati çeken Akkaya, açıklamasında, şunları kaydetti:


     ''Ne var ki ağız ve diş sağlığı uygulamalarında kamunun yeşil kartlı vatandaşlarımıza dönük olarak, çarpık ve mantık dışı uygulamaları sürmektedir.


     Maliye Bakanlığı Bütçe Kontrol Genel Müdürlüğü 15 Ocak 2010 tarihli 465 sayılı yazısı ile 3816 sayılı Ödeme Gücü Olmayan Vatandaşların Tedavi Giderlerinin Yeşil Kart Verilerek Devlet Tarafından Karşılanması ve Yeşil Kart Uygulaması Hakkında Yönetmeliğin 16. Maddesine göre, yalnız diş çekimi ve diş protezlerinin, Sağlık Bakanlığı, üniversiteler, sosyal sigortalara bağlı diş hastaneleri, ağız diş sağlığı merkezleri ile bu birimlere bağlı hastanelerin diş ünitelerinde yapılacağını açıklamaktadır.


     Bu yazıya göre, yeşil kart sahibi vatandaşlarımıza, diş çekimi ve diş protezleri ücretsiz olarak sunulurken; dolgu, kanal tedavisi, diş eti tedavisi gibi uygulamalar kapsam dışında tutulup ödeme yapılmamaktadır.


     Bilimsel bakış açısıyla bakıldığında, dişlerin ağızda tutulmasını hedefleyen, koruyucu uygulamaların öncelikli olarak karşılanması gerekirken, tam tersine çekim ve protez yapılması her yönüyle yanlış bir uygulamadır.


     Kamu kurumlarında hizmet sunan meslektaşlarımız açısından da bu uygulama rahatsızlık vericidir. Kurtarılabilecek dişler hastanın ücretini karşılayamaması nedeniyle çekilebilmekte ve aslında maliyeti daha fazla olan protezler yapılmak durumunda kalınmaktadır.''


     Akkaya, Dünya Sağlık Örgütü'nün diş ve diş eti rahatsızlıklarını önlenebilir, ama yaygınlığı ve tekrarlama oranları nedeni ile insanların karşılaştığı en büyük sağlık sorunlarından birisi olarak tanımladığına işaret etti.


     ''Önlenebilir hastalık grubunda tanımlanan diş ve diş eti hastalıklarının önlenmesine yönelik koruyucu uygulamaların yapılmaması, uzun vadede ağız ve diş sağlığı harcamalarının artmasına ve genel sağlıkla ilgili ciddi sağlık sorunlarının ortaya çıkmasına neden olmaktadır'' değerlendirmesinde bulunan Akkaya, açıklamasında, şunları ifade etti:


     ''Daha önce TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu görüşmeleri sırasında tarafımızdan dikkat çekildiği üzere, Maliye Bakanlığının bir an önce bu yanlış uygulamayı sonlandırmasını, yeşil kartlılara diğer sigortalılarla aynı hakların tanınmasını eğer kısıtlı bir ödeme yapılacaksa öncelikle dişlerin ağızda tutulmasını ve koruyucu tedavilerin karşılanması gerekliliğini tüm kamuoyunun dikkatine sunuyoruz.''

diş hekimliği
koruyucu sağlık
yeşil kart
sgk
ağız
murat akkaya
Yorum (3)
cengiz uzel
Sayın başkan muayenehanelerimize 3-4 yeşil kartlı hasta geliyor onu bari engellemeyin. bu gidişle aidatları zor toplarsınız.
0
Cevapla
abdullah özer
Türk diş hekimleri birliğinin hak kaybına her alanda uğrayan dişhekimliği için çok geç kaldığını düşünüyorum.
0
Cevapla
cengiz uzel
Tebrikler sayın başkan yeşil kartlılarda üstün gayretlerinizle tedavi kapsamına alındı. bu gayreti birazda biz serbest dişhekimlerine gösteriniz lütfen.
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir