Ramazan ayı girmeden ağız ve diş müdahaleleri için hastanelerde ve tedavi merkezlerinde yoğunluk yaşanıyor.
Oruçluyken ağızda yapılan müdahalelerin çoğunda mideye kan ya da benzeri unsurların ulaşabilmesi nedeniyle, bu durumu usulüne göre oruç tutmaya uygun buymayan vatandaşlar, ramazan ayına günler kala ağız ve diş sağlığı tedavi merkezlerini yoğunlaştırdı.
Selçuk Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ercan Durmuş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ağız ve diş sağlığı için yapılan müdahaleler öncesi hastalardan, randevu günü tok olmasını istediklerini söyledi.
Bu durumun, yapılacak lokal anestezi nedeniyle baş dönmesi, mide bulantısı gibi olumsuzlukların yaşanmasını önlediğini anlatan Durmuş, ''Ayrıca, oruçluyken ağızda yapılan müdahalelerin çoğunda, mideye kan ya da benzeri unsurlar ulaşıyor ve pek çok kişi bu durumun tutulan orucu tehlikeye düşürebileceğini düşünüyor. Bu iki nedenle, ramazan ayına günler kala ağız ve diş sağlığı tedavi merkezlerinde hasta yoğunluğu gözlemliyoruz, bugünlerde işlerimiz oldukça yoğun'' dedi.
ORUÇ TUTMUYORSANIZ...
Diğer taraftan operasyonlar sonucunda birkaç gün diş ve çenede ağrı olabildiğini, hastalara 4-5 saat arayla ağrı kesici almalarını önerdiklerini ifade eden Durmuş, bu durumun oruç tutan kişiye ağrı kesici alamadığı için sorun olduğunu bildirdi.
Durmuş, diş tedavisi yaptırmak isteyen, ramazan orucunu da ihmal etmek istemeyenlere birkaç gün oruca ara vermeleri önerisinde bulunduklarını belirterek, ''Tercihi hastaya bırakıyoruz, kendisi nasıl isterse o doğrultuda hareket ediyoruz. Bu yoğunluk ramazan ayında olmayacak.
Sağlık sorunları ya da çeşitli gerekçelerle oruç tutmayanlar, ramazanda sıra beklemeden tedavilerini olabilir. Örneğin şeker hastaları, oruç tutamayan yaşlılar, çocuklar, bu dönem içinde rahatlıkla diş tedavisi olabilir'' diye konuştu.