Medimagazin logo

Vekil hemşire ve ebeler ne kadar maaş alacak?

657 Sayılı Kanunun 86. maddesinde yapılan değişikliğe göre Sağlık Bakanlığı, vekil ebe-hemşire alınacağı hakkında bir genelge yayınlamıştı. Bakanlığın Genelgesi, Türk Sağlık-Sen Genel Merkezi tarafından değerlendirilerek bilgi notu hazırlanmıştır
Vekil hemşire ve ebeler ne kadar maaş alacak?
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol
657 Sayılı Kanunun 86. maddesinde yapılan değişikliğe göre Sağlık Bakanlığı, vekil ebe-hemşire alınacağı hakkında bir genelge yayınlamıştı. Bakanlığın Genelgesi, Türk Sağlık-Sen Genel Merkezi tarafından değerlendirilerek bilgi notu hazırlanmıştır. Hazırlanan bilgi notunda; anılan personelin ne kadar ücret alacağı belirtilmiş, genelgede belirtilen hususların ayrıntılı açıklaması yapılmıştır.

21.06.2005 tarihinde kabul edilen ve 05.07.2005 tarihli Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren, Sağlık Hizmetleri Temel Kanunu, Sağlık Personelinin Tazminat ve Çalışma Esaslarına Dair Kanun, Devlet Memurları Kanunu ve Tababet ve Şuabatı San’atlarının Tarzı İcrasına Dair Kanun ile Sağlık Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair 5371 Sayılı Kanunun 5 inci maddesinde:” 14.7.1965 tarihli ve 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 86 ncı maddesinin üçüncü fıkrasına "eczacılık" ibaresinden sonra gelmek üzere "köy ve beldelerdeki ebelik ve hemşirelik," ibaresi eklenmiştir.Böylece hangi kadrolara açıktan vekil atanabileceği hususunu düzenleyen 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 86.maddesinin 3.fıkrası şu hali almıştır:” Ancak, ilkokul öğretmenliği (Yaz tatili hariç), tabiplik, diş tabipliği, eczacılık, köy ve beldelerdeki ebelik ve hemşirelik, mühendis ve mimarlık, veterinerlik, köy ve kasaba imamlığına ait boş kadrolara açıktan vekil atanabilir." Bu hükümler doğrultusunda Sağlık Bakanlığı Personel Genel Müdürlüğü 13.09.2006 tarihinde yayınladığı genelge ile 5 bin 473 vekil ebe-hemşirenin istihdam edilmesine karar vermiştir.Söz konusu genelgede yer alan bazı hükümler ile ilgili değerlendirmemiz aşağıdadır:

- Genelgenin 5.maddesinde; vekil ebe-hemşireler bakımından yer belirleme işleminin İl Sağlık Müdürlüklerince yerindelik ilkesi gözetilerek sonuçlandırılacağı hükmü yer almaktadır. Ancak söz konusu maddede bu işlemler sırasında hangi kriterlere uyulacağı ile ilgili bir hüküm bulunmamaktadır. Bu durum yer belirleme işlemlerinde objektif esaslara uyulmayarak bazı personele ayrıcalık yapılabileceği izlenimi uyandırmaktadır. Bu bakımdan yer belirleme işlemleri için hangi kriterlere uyulacağı konusunda ayrıntılı bir düzenleme yapılması gerekmektedir.

- Genelgenin 7.maddesinde; atamaya ilişkin müracaatların, il merkezine bağlı köy ve beldelerde İl Sağlık Müdürlüklerine, ilçelerde ise Kaymakamlıklara yapılması öngörülmektedir.Açıkça görüleceği üzere bu maddede çelişkili bir durum söz konusudur.Zira illerde İl Sağlık Müdürlüklerine başvuru yapılıyor ise ilçelerde bu başvurunun İlçe Sağlık Grup Başkanlıklarına yapılması gerekirdi.Bu bakımdan ilgili hükmün düzeltilmesi gerekmektedir.

- Genelgenin 9.maddesinde; 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 48 inci maddesi hükümleri çerçevesinde atanma şartlarını taşımayanların müracaatlarının kabul edilmeyeceği hükmü yer almaktadır.657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 48 inci maddesinde yer atanma şartları:

Şartlar
Genel ve Özel Şartlar:
Madde 48- (Değişik: 12.5.1982- 2670/14 md.) Devlet memurluğuna alınacaklarda aşağıdaki genel ve özel şartlar aranır.
A) Genel Şartlar:
1. Türk Vatandaşı olmak,
2. Bu Kanunun 40 ıncı maddesindeki yaş şartlarını taşımak,
3. Bu Kanunun 41 inci maddesindeki öğrenim şartlarını taşımak,
4. Kamu haklarından mahrum bulunmamak,
5. (Değişik: 29.11.1984- KHK 243/4 md.; 11.9.1987- KHK 276/12 md.; aynen kabul: 24.2.1988- 3409/12 md.; 10.1.1991- 3697/1 md.) Taksirli suçlar ve aşağıda sayılan suçlar dışında tecil edilmiş hükümler hariç olmak üzere, ağır hapis veya 6 aydan fazla hapis veyahut affa uğramış olsalar bile Devletin şahsiyetine karşı işlenen suçlarla, zimmet, ihtilas, irtikap, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, inancı kötüye kullanma, dolanlı iflas gibi yüz kızartıcı veya şeref ve haysiyeti kırıcı suçtan veya istimal ve istihlak kaçakçılığı hariç kaçakçılık, resmi ihale ve alım satımlara fesat karıştırma, Devlet sırlarını açığa vurma suçlarından dolayı hükümlü bulunmamak.
6. Askerlik durumu itibariyle;
a) Askerlikle ilgisi bulunmamak,
b) Askerlik çağına gelmemiş bulunmak,
c) Askerlik çağına gelmiş ise muvazzaf askerlik hizmetini yapmış yahut ertelenmiş veya yedek sınıfa geçirilmiş olmak,
7. 53 üncü madde hükümleri saklı kalmak kaydı ile görevini devamlı yapmasına engel olabilecek vücut veya akıl hastalığı veya vücut sakatlığı ile özürlü bulunmamak.
B) Özel Şartlar:
1. Hizmet göreceği sınıf için 36 ve 41 inci maddelerde belirtilen öğretim ve eğitim kurumlarının birinden diploma almış olmak,
2. Kurumların özel kanun veya diğer mevzuatında aranan şartları taşımak.

- Genelgenin 12.maddesinde; Vekil Ebe/Hemşire personelin aylık ücretlerinin, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun değişik 176 ncı maddesi hükümlerine göre ödeneceği ifade edilmektedir. Ancak 657 Devlet Memurları Kanununun değişik 176 ncı maddesi, “Ders ve Konferans Ücretleri” başlığını taşımaktadır ve öğretmenlerle ilgilidir. Bu maddede Sağlık Bakanlığı bir yanlışlık yapmıştır. Zira söz konusu personele ödenecek aylık ücretlerle ilgili esaslar 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun değişik 175 nci maddesinde düzenlenmiştir. Bu maddede:

“VEKALET, İKİNCİ GÖREV AYLIK VE ÜCRETLERİ İLE DİĞER ÖDEMELER:
Madde 175 - (Değişik madde: 30/05/1974 - KHK/12; Değiştirilerek kabul: 15/05/1975 - 1897/1 md.)

Bir göreve vekaleten atanan memurlara vekalet edilen görevin kadro derecesinin birinci kademesinin üçte biri, açıktan atananlara ise (Köy ve kasaba imamlığı kadrolarına atananlara 146 ncı maddede yazılı asgari ücret aylık tutarından aşağı olmamak üzere) üçte ikisi verilir. Bulundukları yerden başka bir yerdeki bir göreve vekalet suretiyle atananlara, Harcırah Kanununun geçici görevle başka yere gönderilenlere ilişkin hükümleri uygulanır.

(Ek fıkra: 04/07/2001 - 631 S.KHK/5. md.) Ancak, kurum içinden veya diğer kurumlardan vekalet edenlere vekalet aylığı ödenebilmesi için, vekilin asilde aranan şartları taşıması zorunludur.

(Değişik fıkra: 22/08/1989 - KHK - 378/4 md) Açıktan vekil olarak atananlar bu Kanunla memurlara tanınan sosyal haklardan da yararlanırlar ve bunlara ödenecek vekalet aylığının hesabına memuriyet taban aylığı da dahil edilir.”hükmü yer almaktadır.Bu hükümden de açıkça anlaşılacağı üzere vekil olarak açıktan atanan ebe/hemşirelere vekalet ettikleri görevin kadro derecesinin birinci kademesinin üçte ikisi maaş olarak verilecektir.Dolayısıyla açıktan vekil olarak atanan ebe/hemşireler asaleten atanan personelden çok daha az maaş alacağı gibi vekil kadrolar asaleten atanmak için herhangi bir hak da kazandırmamaktadır. Ayrıca vekil kadrolarda iş güvencesi de bulunmamaktadır.

VEKİL EBE HEMŞİRELER NE KADAR MAAŞ ALACAK ?

Yaptığımız hesaplamalara göre 4 yıllık fakülte mezunu vekil ebe ve hemşireler 526.84 YTL maaş alacaklardır.

Lise mezunu ebe ve hemşireler ise 456.48 YTL maaş alacaklardır.

Ayrıca vekil ebe ve hemşireler döner sermayeden de faydalanacaktır.


Türk Sağlık Sen
vekil
hemşire
ve
ebeler
ne
kadar
maaş
alacak?
Yorum (1)
ADEM BİR
sağlık baknımız tek çatı altında toplayacagız diye bağırıp çağırıyo yoksa mılletımı kantırıyo vekıl hemşireye 526 maaş ödemesi yapıyo cok yanliş yapıyolar döner alamıyo yıllık iznı yok ek ödeme yok mahkemeye verırde kazanırsa ancak ala bılıyo böyle adaletmı olur olmaz olsun böy adalet aceba sağlık bakanı bu paraya calışirmı
1
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir