Medimagazin logo

SGK doktorlardan yazdıkları raporlar nedeniyle ödenen parayı geri istEDİ

2010 yılında bir kişinin, '2008'de çeşitli sağlık kuruluşlarında görev yapan 152 doktorun, birer veya ikişer olmak üzere yaklaşık 300 kişiye hasta olmadıkları halde istirahat raporu verdiğini' iddia etmesi üzerine SGK Genel Müdürlüğü, Manisa İl Müdürlüğü'ne müfettiş göndererek inceleme başlattı.
Kaynak: MİLLİYET
SGK doktorlardan yazdıkları raporlar nedeniyle ödenen parayı geri istEDİ
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol


Yaklaşık bir yıl süren inceleme sonrasında müfettişler, toplam 550 raporun haksız yere verildiği gerekçesiyle hem 300 hastadan, hem de 152 doktordan, ödenen işgöremezlik ödeneklerinin tahsil edilmesinin uygun olduğunu bildirdi. Bu doğrultuda SGK İl Müdürlüğü, 152 doktora 2011 Ağustos ayı içerisinde paraların geri ödenmesi yolunda tebligat gönderdi. Tebligatı ellerine ulaşan doktorlar neye uğradıklarını şaşırdı.

'VERDİĞİMİZ RAPORLARDA HİÇBİR SORUN YOK'

Doktorlardan bir bölümü Manisa Tabipler Odası'nda biraraya gelerek, yaşadıkları sıkıntıyı paylaştı. Manisa Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hastanesi'nde görevli psikiyatrist Dr. Şahut Duran, verdikleri raporun haksız olmadığını söyledi. Dr. Duran şöyle dedi

Ağustos ayı başlarında SGK İl Müdürlüğü'nden elime bir tebligat geldi. Tebligatta istirahat raporu verdiğimiz kişilere ödenen rapor paralarının bizden tahsil edileceği belirtiliyor. Yaptığımız araştırmada bu yazının merkezdeki 152 doktora gittiğini öğrendik. Benden 130 lira isteniyor ve ödemezsem icraya verileceğim belirtiliyor. Yazı elime geçtikten sonra hemen itiraz ettim. Ancak Ekim ayı içinde itirazımın reddedildiğine yönelik bir yazı ulaştı. Ayrıca bizden bu paranın neden istendiğine yönelik de bir açıklama yok.

Yaptıkları araştırma sonucunda 2008 yılında istirahat raporu verdikleri kişilerin, 'fabrikalardan ücretsiz izne ayrılan işçiler' olduğunu öğrendiklerini anlatan Dr. Duran, Biz hekim olduğumuz için uygun gördüğümüze istirahat raporu verdik. Raporlarımız hukuksuz veya haksız değildir diye konuştu. Dr. Duran, konuyu İl Sağlık Müdürlüğü'nde ilettiklerini dile getirerek, müdürlüğün yaptığı incelemede raporlarda uygunsuzluk olmadığını ve soruşturma açılmasına gerek duymadığını bildirdiğini söyledi.

'ARTIK RAPOR YAZMAYACAĞIZ'

Dr. Duran, raporlu günlerde işçilere SGK'nın ödediği paraların hem kendilerinden, hem de işçilerden istendiğini belirterek şöyle devam etti

Yaşanan bu olaydan sonra hastalar bile rapor yazdırmak istemiyor. Ayrıca biz de rapor yazmayacağız. Şu anda doktorlar rapor yazmaya çekiniyor. SGK'nın bizden bu parayı tahsil etmek için icra göndereceğine dair duyum aldık. Biz de icra tebligatlarının elimize geçmesini bekliyoruz. Tebligatları aldığımız zaman hakkımızı yasal yollarda arayıp mahkemeye başvuracağız.

ÖLEN BİR DOKTORA DA TEBLİGAT GİTMİŞ

Aile Hekimi Tayfun Çiğdem de, kendisine 112 lira ödenmesi için tebligat geldiğini kaydederek şunları söyledi

Bize resmi bir açıklama yapılmıyor. Biz şu anda izinli olan işçilere istirahat raporu vermekle suçlanıyoruz. Doktorlar bir kişinin izinli olup- olmadığını, çalışıp- çalışmadığını takip etmez. Eğer gerçekten istirahat gerektirecek bir rahatsızlığı varsa raporunu verir. Doktorlar kamu hizmeti yapan devlet memurudur. O zaman neden ifademize başvurmadılar, neden soruşturma açmadılar Ölen bir doktor arkadaşımıza bile bu tebligatı göndermişler. Artık olayın ciddiyetini kamuoyu anlasın. Eğer bana icra veya haciz gelirse, SGK'yı usulsüz uygulamadan dolayı mahkemeye verecek ve tazminat davası açacağım.

8 Eylül Hastanesi'nde görevli Fizik Tedavi doktoru Murat Efe kendisine 4 bin liralık, emekli doktor Münir Çelik 4 bin 10 liralık, Doğum Hastanesi'nde görevli Kadın doğum Uzmanı doktor Semih Taşkent 360 liralık ve Aile Hekimi Oytun Çalışkan 130 liralık tebligat yapıldığını söyledi.

'RAPOR VERİLEN KİŞİLER HASTA DEĞİL'

SGK Manisa İl Müdürü Saffet Dinç, verilen istirahat raporlarının haksız olduğunun müfettişlerin yaptığı inceleme sonrasında ortaya çıktığını ve rapor tutulduğunu söyledi. Kendilerinin müfettişlerin hazırladığı rapor doğrultusunda harekete geçtiğini söyleyen Dinç şunları an8lattı

Bir şikayet neticesinde inceleme başlatılmış. Müfettişler tarafından yapılan incelemede ve raporu alan kişilerle birebir yapılan görüşmelerde, raporların kişilerin sağlık durumları iyi iken yazıldığı tespit edilmiş. Yani kurumumuzun zarara uğratıldığı ortaya çıkarılmıştır. 2011 yılında müfettişlerin 550 rapor üzerinde yaptığı incelemede, yaklaşık 300 kişiye sağlıklıyken istirahat raporu yazıldığı tespit edilmiştir ve bu kişilere toplam 43 bin 793 lira rapor parası ödemesi yapılmıştır. Bu para doktor ve raporu alanlarca yarı yarıya tahsil edilecektir. Yani raporu alan kişilerden ve raporu yazan doktorlardan kurumu zarara uğrattıkları gerekçesiyle geri alınacaktır. Tebligatlar yapılmıştır. Eğer ödemeler yapılmazsa icra yoluna başvuracağız.

sgk
doktorlardan
yazdıkları
raporlar
nedeniyle
ödenen
parayı
geri
istedi̇
Yorum (19)
i.ç.
Demek ki rapor verilecek kişiden kapora alınacak, zaman aşımı dolunca geri verilecek. Yani rapor sonucu bir davaya konu olmazsa, doktor kaporayı iade edecek. Dava olursa parayı dava sonucuna göre SGK'ya ödeyecek. Kaç gün , o kadar kapora. Kapora da döner sermayede toplanabilir. Ödemeler döner sermayeden yapılabilir nasıl olsa.
0
Cevapla
Ali Çağlayan
Hekimlik ilkelerine darbe vurabilecek bir uygulama,doğru bulmuyorum.Kimse hekimleri usulsüz rapor veriyorlar diye suçlayamaz.Hekim hastayı gördüğü ve değerlendirdiği ana göre hasta ile ilgili kanaatini verir.İstirahat gerekiyorsa verilir. SGKnın baktığı pencere buzlu ,buzlucamdan bakıyorlar olaylara ve tek dertleri para,sağlık la ilgili sağlıkçıların egemen olmadığı bir kurumun bu kadar güçlendirilmesi doğru değildir. Dışarıdan bakılınca görüntü SGK amir,sağlık bakanlığı da memur gibi görünüyor:)
0
Cevapla
aliveli
bu nedir kardeşim böyle ya, sıkı yönetim demiyiz neyiz,isbatsız savunmasız mahkemesiz, o ceza, bu yasak, bıktık be. mesleğimizi yaptırmıyorlar, illa dövüp karşımıza geçip gülüyorlar. hekim her verdiği karar için binlerce gereksiz tm, usg, mr, grafi tahlil yapmaya zorlanıyor, sonra sağlık harcaması artıyor deniyor. Hastayı sık kontrole çağırsan suç, kontrole çağırmasan suç, iyileştirince yok efendim paket ücretüni geçtin diye parasını vermiyor, iyileştiremeyicne hasta beni niye ankaraya istanbula göndermedin diye hekimi suçluyor. yetti be. İyi biliyorsa bu müfettişlere hasta tedavi etme yetkisi versinler onlar hastaya anestezi versin, ameliyat etsin,halka anal muayeneyi ve sigmoidoskopi yi de onlar yapsın bari. hem zor geçiniyoruz hem de suçlamaların ardı arkası bitmiyor. bir elimiz kanda bir ekimiz b..k. ta çalışıyoruz yeter artık.
0
Cevapla
drmurat
Efendim müfettiş hastanın sağlık durumunu değerlendirmiş. O zaman BUNDAN SONRA RAPORLARI DA ONLAR VERSİN. BU GÖREVİ DE ALIN BİZDEN HERKES RAHAT ETSİN
0
Cevapla
mehmet çelik
sayın bakan acilen bu konuda soruşturma açmalıdır. bu tip haberler biz hekimlerin ruh sağlığını bozmaktadır. hekimlere manevi baskıya neden olacak her olaya bakanlık soruşturma açmalıdır. ben sağlık bakanlığına bağlı çalıştığımdan beridir manevi olarak mutlu değilim.
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir