Medimagazin logo

Batıdaki iller eczane zengini

Nüfus yoğunluğuna göre ülkenin batısındaki illerde eczane sayıları yüksek olmasına rağmen, Doğu ve Güneydoğu'da eczane başına 10 binden fazla nüfusun düştüğü iller var –
Kaynak: AA - Selma BIYIKLI
Batıdaki iller eczane zengini
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Yaklaşık 24 bin eczanenin bulunduğu Türkiye'de, 3 bin kişiye bir eczane düşüyor.

Nüfus yoğunluğuna göre batıdaki iller eczane zengini olmasına rağmen, Doğu ve Güneydoğu'da eczane başına 10 binden fazla nüfusun düştüğü iller var.

     Türk Eczacıları Birliği'nin (TEB) 2010 yılı verilerine göre toplam 23 bin 636 serbest eczanenin bulunduğu Türkiye'de 3 bin 119 kişiye bir eczane düşüyor.

     Ortalama nüfusa bakıldığında, eczane sayılarının ülkenin batı bölgelerinde daha yüksek olduğu dikkat çekiyor.

     Buna göre, eczane başına 3 binden daha az nüfusun düştüğü iller içinde Muğla, Antalya, Aydın, İzmir ve Burdur illeri başı çekiyor.

     Bir eczaneye Muğla'da 2 bin 85, Antalya'da 2 bin 160, Aydın'da 2 bin 302, İzmir'de 2 bin 369, Burdur'da 2 bin 375, Ankara'da 2 bin 446, Denizli'de 2 bin 472, Isparta'da 2 bin 576, Kırklareli'de 2 bin 600, Edirne'de 2 bin 620, Yalova'da 2 bin 646, İstanbul'da 2 bin 673, Balıkesir'de 2 bin 686, Trabzon'da 2 bin 777, Nevşehir'de 2 bin 795, Bolu'da 2 bin 796, Karabük'te 2 bin 845, Konya'da ise 2 bin 848 kişi düşüyor.
    
     -Doğu ve Güneydoğu'da sayı az-
    
     TEB'in rakamlarına göre, özellikle Doğu ve Güneydoğu'da eczane sayıları nüfus yoğunluğuna göre batıya göre daha az.

     Hakkari'de 12 bin 565, Şırnak'ta 11 bin 947, Muş'ta 9 bin 462, Van'da 8 bin 350, Bitlis'te 7 bin 828, Ağrı'da 7 bin 528, Bingöl'de ise 7 bin 88 kişiye bir eczane düşüyor.

     Bu bölgede 4 binden fazla nüfusa bir eczanenin düştüğü diğer iller ise şöyle:
     Adıyaman (4 bin 924), Ardahan (6 bin 591), Batman (4 bin 859), Bayburt (4 bin 961), Diyarbakır (4 bin 869), Erzincan (4 bin 244), Erzurum (4 bin 578), Gaziantep (4 bin 231), Gümüşhane (4 bin 321), Kahramanmaraş (4 bin 446), Kars (6 bin 560), Mardin (6 bin 589), Siirt (5 bin 97), Sivas (4 bin 39), Şanlıurfa (5 bin 71), Tunceli (5 bin 900).
    
     -''Yasada düzenleme yapılmalı''-
    
     Türk Eczacıları Birliği (TEB) Genel Başkanı Erdoğan Çolak, Türkiye'de eczacılık eğitimi ve serbest eczanelerle ilgili düzenlemeler yapılması gerektiğini bildirdi.

     Eczacılık fakültelerinin sayı ve kontenjanlarının azaltılması önerisini dile getiren Çolak, şu görüşleri savundu:

     ''Yeni açılan eczacılık fakültelerinin eğitim kalitesi son derece düşük. Bu fakültelerde, daha çok büyük şehirlerdeki köklü fakültelerden öğretim üyeleri gidip ders veriyor. Eczacılık fakültelerinde yeni bir yapılanmaya gidilerek sanayi sektörüyle işbirliğinin geliştirilmesinin yolları aranmalıdır. Fakülte-sanayi işbirliğinin geliştirilmesi sayesinde araştırma ve geliştirme faaliyetleri hızlanabilir. Bugün buna benzer işbirliği faaliyetleri Trakya ve Hacettepe Üniversitelerinde yürütülüyor. Bunun yanı sıra eczacılık fakültelerinde de branşlaşmaya gidilmelidir. Dünyada artık klinik eczacılık, radyofarmasi gibi farklı branşlarda eğitim veriliyor. Serbest eczane açacak eczacı adayı farklı eğitim alıyor. Dolayısıyla eczacı adayları, mezuniyet sonrası hangi alanda çalışacağına daha fakültede eğitim görürken karar vermelidir.''

     Sanayi sektöründeki yüzde 4.5'luk eczacı istihdamının yeterli olmadığını vurgulayan Çolak, ''Türkiye'de Ar-ge çalışması yeterince yapılmadığı için ilaç sanayi gelişmiyor. Bunun gelişmesi ve istihdam ortamı yaratılması için üniversitelerle işbirliğine gidilmesi şart'' dedi.

    

Kamuda reçete kontrol ünitelerinde ve hastanelerde de yeterli eczacı istihdamı olmadığına işaret eden Çolak, ''Avrupa'da 50 yatak başına bir eczacı istihdam edilir. Ancak bizde her hastanede sadece bir eczacı olur. Bu da depo kontrol görevlisi gibi çalışır'' ifadesini kullandı.

     6197 Sayılı Eczacılar ve Eczaneler Hakkındaki Kanunda değişiklik yapılması önerisini de dile getiren Çolak, bu düzenlemenin, eczane sayısının nüfusa göre sınırlandırılması gibi önlemleri içermesi gerektiğini söyledi.

     Bu sınırlamayla Türkiye'de de Avrupa'da gibi 3 bin 500 nüfusa bir eczane düşmesinin sağlanması gereğine işaret eden Çolak, ''6197 sayılı kanunun 5. maddesinde değişikliğe giderek, eczane açılışlarında nüfus sınırlaması getirilmelidir. Buna göre, serbest eczane açma talepleri, ilçe sınırları içindeki nüfusa göre değerlendirilmelidir. Nüfusu 20 bine kadar olan yerlerde 2 bin 500, 20 binden fazla olan yerlerde ise 3 bin 500 kişiye bir eczane düşecek şekilde yeni eczane açma talepleri değerlendirilmelidir'' şeklinde konuştu.

     Çolak, eczane sayısının yetersiz olduğu bölgelerde, aile hekimlerinin reçetelerinin eczacı odalarının getirdiği dağıtım sistemiyle hastalara ulaştırıldığını bildirdi.
 

batıdaki
iller
eczane
zengini
Yorum (7)
okan
Eczacılara mecburi hizmet getirilmeli. Doğuda 2 yıl eczacılık yapmayan batıda eczane açamasın.
0
Cevapla
murat
okan (eczacı) iyi de eczaneler ozel muesseseler tabiri caizse dukkanlar.o dediginizin olmasi icin tantunicilere de karadeniz zorunlu hizmeti, karadeniz pidecilerine de trakya gorevi filan cikartmak icap edebilir..ha imkansiz degil su anki durumda gayet rahat bir sekilde olabilir cikartir nufus basi kotayi ustune de devlette calisma zorunlulugu koyar diplomalara da el koyar olur. gel gor ki dogu da asiret olgusundan oturu eczanelerden bazi yerlerde dukkan acmalarini beklemek saflik olur.bircok yerde eger asiret onayli degil isen dukkaninin islemesi imkansizdir.
0
Cevapla
recep ünverdi
önce demokrasi can güvenlği götürün sonra eczane zaten özel sektör kar varsa gider.
0
Cevapla
serdar
zincir marketlere,belli kapasitedeki marketlere,avm lerede eczane açma yetkisi verilmeli.rekabet ve kalite ayrıca daha fazla eczane açılmış olur...
0
Cevapla
S.GÜL
en son yorum yazan ve kendini dr. zanneden arkadaşa söylüyorum madem zincir ve marketlere eczane açılsın diosun , bence oralara birde dr. koysunlar sizde gider para babalarının kucagına oturursunuz böylece. arkadaşım sadece kendi işini yapsana sen hadi bakalım yüreginiz( yada rantınız) el veriyosa reçeteye etken madde yazılmasını isteyinde gerçekten dr olup olmadıgınızı anlayalım. biz tüm eczacılar reçeteye etken madde yazılmasını yürekten istiyoruz , en son ispanya buna geçiş yaptı ve tahmini ilaç karı % 25-30 civarı olacak.ülkeyi milleti vatanı düşünüyorsanız eczacıları kıskanmayı bırakıp bu görüşlere destek verin..
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir