Medimagazin logo

Cerrahlar ne ister?

Covidien Sağlık, hekimleri daha iyi anlamak ve onlara daha iyi hizmet verebilmek amacıyla 2010 yılında Türkiye’de bir çalışma yaptı. Geçtiğimiz yılın sonunda bir rapor olarak yayımlanan çalışma, cerrahi branşlarda çalışan hekimlerin alışkanlıklarını göstermesi açısından büyük önem taşıyor.
Kaynak: MEDİMAGAZİN - DR.İBRAHİM ERSOY
Cerrahlar ne ister?
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

“Hekim Alışkanlıkları Raporu” olarak yayımlanan çalışma, kalp-damar cerrahisi, jinekoloji, göğüs cerrahisi ve üroloji branşlarından 231 hekimle yüz-yüze görüşülerek gerçekleştirildi. Yazı dizisinin ilk bölümünde cerrahların genel eğilimleri, daha sonraki bölümlerde ise her branşın kendine özgü eğilimleri aktarılacak.

 

Kalite, hasta yararı ve maliyet

Seçilen cerrahi malzemelerin firma seçiminde hekimlerin önem verdikleri parametrelerin belirlendiği çalışmada, hekimlerin en çok firmanın ürün kalitesini göz önünde bulundurduğu ortaya çıktı. Hekimler, ürünün kalitesinden sonra ise hastanın üründen sağladığı yararı düşünüyor. Maliyetin üçüncü sırada yer aldığı ankete göre, ürünlerin kolay kullanılabilir olması ve firmanın güvenilirliği de cerrahi ürünlerin seçiminde önemli rol oynuyor. Hekimlerin bu konuda en önemsiz gördükleri faktör ise firmanın kurumla ilişkileri oldu.

 

 

Maliyet ve klinik deneyim ürün seçmede önemli

Ankete katılan tüm cerrahlar genelinde elde edilen sonuçlara göre, tüm ürünler için seçimde en belirleyici ölçütlerin ürünün maliyet faydası hakkındaki veriler, cerrahın klinik deneyimi ve klinik kanıtlar olduğu görüldü. Hekimlerin ürün seçiminde firma ile olan deneyim, üretici firma tarafından önerilme gibi faktörlerin çok önemli olmadığı sonucuna ulaşıldı.

 

Staplerde daha çok tek kullanımlık ürünler tercih ediliyor

Yapılan çalışmada, hekimlere cerrahi ürünlerin tek ya da birden fazla kullanımı ile ilgili görüşleri de soruldu. Buna göre cerrahların yüzde 80’inden fazlasının endoskopik laparoskopide hem tek kullanımlık hem de tekrar kullanılan ürünleri kullandığı, ancak imkânları olsa cerrahların yarısından fazlasının tekrar kullanılan ürünleri kullanacakları tespit edildi. Stapler kullanan hekimlerin ise daha çok tek kullanımlık ürünleri tercih ettikleri, imkânları olsa yarısının tekrar kullanılan ürünleri kullanmayacakları gözlendi.

 

Tek kullanımlıklar sterilize edilip tekrar kullanılıyor!

Hekimlere çalıştıkları hastanede tek kullanımlık ürünlerin tekrar sterilize edilip edilmediği sorulduğunda ise cerrahlara yüzde 77’sinin tekrar kullanılmak üzere tek kullanımlık ürünlerin sterilize edildiği yanıtı alındı. Ürünlerin ortalama altı kez sterilize edilip tekrar kullanıldığı belirlenen çalışmada, sterilizasyon yaklaşımının genel cerrahide en yüksek, jinekologlarda ise en düşük olduğu tespit edildi.

 

 

SUT paket fiyatları yetersiz

Cerrahlara yaptıkları operasyon için Sağlık Uygulama Tebliği tarafından belirlenen paket fiyatın yeterli olup olmadığı da soruldu. Bu soruya yanıt veren cerrahların, dikkat çekici bir şekilde paket fiyatlarını yetersiz buldukları gözlendi. Jinekologlar, paket fiyatın yeterli olmadığı görüşünün en yüksek olduğu cerrah grubu olurken, tüm branşlar göz önüne alındığında, cerrahların yüzde 86’sının paket fiyatlarını yetersiz bulduğu tespit edildi.

 

Cerrahi uygulamalar geri ödemeden etkileniyor

Yine bu konuda başka bir dikkat çekici tespit ise geri ödemelerin cerrahi uygulama üzerindeki etkisini araştırırken ortaya çıktı. Cerrahların uygulamalarının yüzde 72 oranında geri ödemeden etkilendiği görülürken, cerrahi uygulamaları geri ödemeden en fazla etkilenen grup genel cerrahi grubu oldu.

 

Cerrahi ürünün seçiminde kim karar veriyor?

Yapılan çalışmada, cerrahi ürünlerin satın alınmasında cerrahın mı, yoksa hastanenin mi karar verici olduğunu belirlemek için de bir soru yer aldı. Cerrahların yüzde 84’ü kararı hastanenin verdiğini bildirirken, cerrahi ürün seçimlerinin yüzde 66’sında hastane yönetiminin cerraha fikrini sorduğu belirlendi.

Yapılan analizde, ürünlerin satın alınması aşamasında cerrahın kararı doğrudan vermemekle birlikte kararda etkisi olduğu belirlenirken karar aşamasında en önemli role sahip diğer iki mekanizmanın ise sırasıyla satın alma ve başhekimlik olduğu belirlendi.

 

Cihazlar hakkında bilgi satış temsilcisinden

Cerrahlara, ürünler hakkında edindikleri bilgilerin kaynağını da araştıran araştırma sonuçlarında, bu bilgileri en çok satış temsilcilerinden aldıkları ortaya çıktı. Kongre, konferans, seminer ve sempozyumlar da önemli bilgi kaynakları olarak belirtilirken, jinekologların diğer branşlardan ayrı olarak, cerrahi ürünler hakkında en fazla bilgiyi ulusal ve uluslararası yayınlardan aldıkları belirlendi.

cerrahlar
ne
ister?
Yorum (5)
dr
bir cerrah olarak ameliyat masasına huzur ve güven içinde gitmek isterim. para pul değil masaya yatan hastamın ailesine sağ salim ulaşmasını umarım.
0
Cevapla
aydin sinal
anaestezi teknisyenin,hemsirenin yalniz narkoz yaptigi ülkede cerrah olsan ne yazar.Almanyada cerrahin ilk istegi iyi bir anestesistle calismaktir.türkiyede 6 aylik kurs hemsiresi narkoz veriyor ,cerrahin yagane istegi hastanin "iyi gevsemesi" gerisi allaha emanet.arastirmayi birde bu yönde yapsalar,cerrahlarin cogu "teknisyenle daha iyi calisirim fazla bilmedikleri icin hic karismazlar" diyorlar
0
Cevapla
ali yılmaz
Performans denilet zulüm sistemini düşünmeden yeptığım ameliyatlarla, hastaların iyileşmesine vesile olmak isterim.
0
Cevapla
SEZER
Performans sistemi hekimlere zulümdür, kaldırılması farz olmuştur artık.
0
Cevapla
Dr. dörtgöz
aydın sinal Türkiye'nin son durumunu bilmiyorsun işkembe-i kübradan atma. Bıktırdın...
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir