Medimagazin logo

Youtube dezenformasyonla mücadele için İngiltere'de sağlık çalışanlarına doğrulama getiriyor

YouTube, Birleşik Krallık'ta sağlık çalışanlarını doğrulamak için bir sistem başlatarak gerçekliği sağlamayı ve sağlıkla ilgili yanlış bilgilere karşı koymayı amaçlıyor
Kaynak: MEDİMAGAZİN
Youtube dezenformasyonla mücadele için İngiltere'de sağlık çalışanlarına doğrulama getiriyor
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

MEDİMAGAZİN - Sağlıkla ilgili yanlış bilgilerin artmasıyla mücadele etmek amacıyla YouTube, Birleşik Krallık'ta bulunan sağlık uzmanları için bir doğrulama sistemi açıkladı. Çevrimiçi dezenformasyon endişelerinin ortasında başlatılan sistem, doktorların, hemşirelerin, psikologların ve diğer sağlık hizmeti uygulayıcılarının gerçekliğini doğrulamayı amaçlıyor.

2022 yılında platformdaki sağlıkla ilgili videoların üç milyardan fazla kez izlenmesi, Birleşik Krallık'taki izleyici kitlesinin tıbbi içerik için YouTube'a olan önemli güvenini vurguluyor. Haziran ayından bu yana, YouTube'un sıkı uygunluk kriterlerini karşılamayı amaçlayan birçok sağlık çalışanı programa başvurdu.

Doğrulamayı geçenler, kullanıcı adlarının altındaki bir rozetle ayırt edilecek ve gerçek, lisanslı sağlık çalışanları olduklarını gösterecek. Ancak YouTube, bu sistemin temelde eğitim amaçlı olduğunu ve profesyonel tıbbi tavsiyenin yerini almaması gerektiğini açıklıyor.

YouTube'daki sağlık içeriğini denetleyen Vishaal Virani, BBC'ye insanların sağlık bilgilerini çevrimiçi olarak arama eğiliminin artmasıyla ilgili yorumda bulundu. Virani, izleyicilerin özellikle sağlıkla ilgili sorularını çevrimiçi platformlar üzerinden yöneltmeye başladıklarında doğrulanmış, titiz içeriklere maruz kalmalarını sağlamanın önemini vurguladı.

YouTube, uzmanların ürettikleri içeriğin kalitesini ve özgünlüğünü artırabilecekleri bir ortamı teşvik etmeyi amaçlamaktadır.

Tıbbi tavsiyeden daha fazlası

İngiltere'de doktorluk yapan ve kadın sağlığı ve cilt bakımına odaklanan bir YouTuber olan Dr. Simi Adedeji de bu girişimi destekliyor. Çevrimiçi içeriğin değerini vurgulayarak, "Kadınların genellikle utanç verici bulduğu konuları sindirilebilir, anlaşılması kolay bir dille tartışabiliyorum" dedi.

Dr. Adedeji, sağlık videolarının güvenilirliğini ayırt etmede doğrulama etiketinin faydalarını kabul etmekle birlikte, tıbbi eğitim ve tıbbi tavsiye sunmayı birbirinden ayırmanın çok önemli olduğunu vurguluyor.

Dezenformasyonla başa baş mücadele

Sağlık içeriğinin güvenilirliğini daha da artırmak için YouTube, arama sonuçlarının en üstünde doğrulanmış sağlık kaynaklarından gelen videoları sergileyen bir "sağlık rafı" sunacak.

Bu girişim, platformun özellikle sağlık konularıyla ilgili yanlış bilgilerle mücadele etmek için üstlendiği çeşitli girişimler arasında yer alıyor. Covid-19 aşısıyla ilgili yanlış bilgilerin ele alınışına yönelik ciddi eleştirilerin ardından YouTube, aşılarla ilgili yanlış bilgi yayan içerikleri yasakladı.

Doğrulama süreci ve olası yansımaları

Sağlık çalışanlarının onaylanması, Tıp Kraliyet Kolejleri Akademisi (AoMRC), NHS ve Kraliyet Hemşirelik Koleji gibi yerleşik kuruluşlarla işbirliği de dahil olmak üzere kapsamlı bir prosedürü içerir.

Başvuru sahiplerinin aktif bir tıbbi lisansa ve dezenformasyonu teşvik etmeme konusunda temiz bir sicile sahip olmaları gerekmektedir. İhlaller, YouTube doğrulama statülerinin veya ciddi durumlarda YouTube hesaplarının kaybedilmesine neden olabilir.

YouTube bu girişimiyle öncülük ederken, sektör Meta ve TikTok gibi diğer sosyal medya devlerinin de aynı yolu izleyip izlemeyeceğini görmek için nefesini tutmuş bekliyor.

youtube
birlesik krallik
dezenformasyon
saglik calisanlari
Yorum (1)
Dr Ahmet
bir hekim olarak, süpürge pazarlar gibi sosyal medyada ticari meta olarak her türlü tıbbi işlemi anlatanlardan, paylaşanlardan ve sağlığı ticarete çevirenlerden tiksindim artık.
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir