Birçok kişi hastanelerin şifa dağıtılan yerler olduğunu düşünür. Ancak Hemşire Kate McPhaul, şiddet tehdidinin birçok farklı şeklinin hemşireler ve diğer sağlık personeli için gündelik bir gerçeklik olduğunu ve bu konuya uygun şekilde dikkat çekilmesi gerektiğini düşünüyor.
Konu, John Hopkins Hastanesi yakınında bir doktorun ameliyat geçiren bir hastanın yakını tarafından Eylül 2001’de vurulmasıyla ülke çapında gündeme gelmişti. Olayda hasta yakını hem doktoru hem de annesini öldürmeye kalkışmıştı. Doktor saldırı sonrası iyileşmişti.
Hemşire McPhaul, sağlık çalışanlarının hastalar ya da ziyaretçiler tarafından akıl hastalıkları ya da kafa yaralanması gibi klinik nedenlerden dolayı şiddete maruz kaldıklarını söylerken, iş yerinde maruz kalınan şiddetin iş doyumu ve hasta bakım hizmetleri kalitesi üzerinde ve hemşire döngüsünün sağlanmasında etkili olduğunu ifade etti.
Hemşire McPhaul ve arkadaşları, buna dayanarak “National Institutefor Occupational Safety and Health (NIOSH)” internet sitesinde yer alacak bir “kanıta dayalı eğitim sistemi” geliştirilmesini ve aynı internet sitesinde eğitim kaynaklarına yer verilmesini önerdiler. McPhaul, bu programın sağlık çalışanlarının şiddeti önleme yöntemleri ile ilgili almaları gereken eğitimlerle ilgili standartları ortaya koyacağını söyledi.
McPhaul, hemşire ve diğer sağlık çalışanlarının iş yerinde maruz kaldıkları şiddetin sadece fiziksel riskler taşımadığını, hemşirelerin aynı zamanda hastaların sözlü saldırılarına ve saldırgan tavırlarına maruz kaldıklarını, hatta çalışma arkadaşlarının kaba ve sert davranışlarının da hedefi olabildiklerine dikkat çekti. En sık karşılaşılan saldırı durumunun mutsuz ya da memnuniyetsiz hasta ve hasta yakınlarının yaptığı sözlü saldırılar olduğunu dile getiren McPhaul, hastaneye yatırılmanın aileler için yüksek stres kaynağı olduğunu, cerrahiden kaynaklanabilecek ağrıdan, ilaç etkileşimlerinden bahsedilmemiş olmasının ve bazı diğer faktörlerin insanları saldırgan yapabildiğini sözlerine ekledi.
McPhaul, birçok çalışanın sözlü saldırganlığı işlerinin bir parçası olarak algıladığını ve buna karşı yapılabilecek hiçbir şey olmadığını düşündüklerini söyledi. McPhaul, eğitimle birlikte çalışanların sözlü saldırı ve tehditleri daha fazla bildirir hale gelmelerini ve bunlara karşı daha az toleranslı olabilmelerini sağlamayı beklediklerini ifade etti.
İnternet üzerinden eğitim
Daha nadir görülen, ancak daha tehlikeli olan durumlar arasında şiddet öyküsü olmasının ve bu durumun sağlık çalışanınca bilinmemesinin yer aldığı belirtilirken, akıl sağlığı yönünden sorunların tehlikeyi arttırdığı bildirildi. Saldırgan hastaların çalışanlara fiziksel şiddet uygulayabildiği ve bunun sonucunda kontüzyonların ve hatta kırıkların ortaya çıkabildiği belirtildi.
Geliştirilmekte olan internet üzerinden yapılacak eğitimin interaktif olacağı, aktörlerin rol alacağı videoların kullanılacağı ve bu şekilde kişilerin sözlü şiddeti daha iyi tanıyabilmeleri ve buna karşı reaksiyon verebilmelerinin sağlanmasının amaçlandığı ifade edildi.
Eğitim programında sözlü saldırılar da dâhil olmak üzere şiddet durumlarıyla baş edebilmek için kullanılabilecek yöntemlerin önerileceği, hastaların davranışlarıyla baş etme yöntemlerinin yer alacağı belirtilirken, güvenliğin erken kullanımı, binaya girişlerin kontrol altında tutulması, yardım çağırma ve bir alarm sistemi kullanımının önemi vurgulanıyor. Programın başlangıçta hemşirelere odaklanacağı, ilerleyen zamanda bütün sağlık çalışanlarının ihtiyaçlarını karşılayabilecek hale getirileceği belirtiliyor.
Kaynak: