Medimagazin logo

Pratisyen hemşireler ve doktor asistanları artık ABD'deki tüm sağlık hizmeti ziyaretlerinin dörtte birini gerçekleştiriyor

2013'ten 2019'a kadar ABD'de pratisyen hemşireler ve doktor asistanları tarafından yapılan ziyaretler artarak sağlık hizmeti sunumunda değişen dinamikleri ortaya koydu
Kaynak: MEDİMAGAZİN
Pratisyen hemşireler ve doktor asistanları artık ABD'deki tüm sağlık hizmeti ziyaretlerinin dörtte birini gerçekleştiriyor
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

MEDİMAGAZİN - Yedi yıllık bir süre zarfında, ABD'deki sağlık hizmetleri manzarası birçok değişime tanık oldu. Kesitsel bir zaman serisi çalışmasından elde edilen yeni bulgular, 2013'ten 2019'a kadar pratisyen hemşireler (NP'ler) ve doktor asistanları (PA'lar) tarafından yönetilen sağlık hizmeti ziyaretlerinin oranının önemli ölçüde arttığını vurguladı. Bu kişiler 2013 yılında tüm ziyaretlerin %14,0'ünü oluştururken, 2019 yılında bu oran %25,6'ya yükseldi.

İlginç bir şekilde, tıbbi durumun türünün bakımı kimin verdiğini etkilediği görüldü. 2019 yılında, NP'ler ve PA'lar anksiyete bozuklukları (%36,7) ve solunum yolu enfeksiyonları (%41,5) gibi belirli vakalara daha fazla dahil olurken, göz bozuklukları (%13,2) ve hipertansiyon (%20,4) gibi vakalara daha az dahil olmuştu.

 

Hastaların yaklaşık yarısına NP'ler ve PA'lar refakat etti

Çalışmada ABD'deki geleneksel Medicare sigorta programından elde edilen ulusal verilerden yararlanıldı. 276 milyon ziyarete tekabül eden %20'lik rastgele bir örneklem, Medicare kullananlardan seçildi - özellikle 65 yaş üstü bireyler, kalıcı engelliler ve son dönem böbrek hastalığı olanlar.

2019'da tıbbi ziyarette bulunan tüm hastaların %41,9'una en az bir kez bir NP veya PA tarafından refakat edilmişti. Ayrıca, bir NP veya PA tarafından muayene edilme olasılığının belirli demografik gruplar arasında önemli ölçüde daha yüksek olduğu gözlemlendi. Daha düşük gelire sahip olanlar %2,9, kırsal kesimde yaşayanlar %19,7 ve engelliler %5,6 oranında daha yüksek bir olasılığa sahipti.

Sağlık hizmeti değişen ihtiyaçlarla değişti

NP'lerin ve PA'ların ABD sağlık sisteminde hızla gelişen rolü, artan önemlerinin ve katkılarının altını çiziyor. Artık tüm sağlık hizmeti ziyaretlerinin dörtte birinden sorumlu olan bu kişilerin varlığı, sağlık hizmeti sunumunun Amerikan nüfusunun değişen ihtiyaçlarına ve dinamiklerine nasıl uyum sağladığına dair daha geniş bir perspektif sunuyor.

pratisyen hemsire
doktor asistanlari
saglik hizmeti
Yorum (3)
Dr
çok iyi, bizde de olur inşaallah. ancaaak, ziyaretin hemen ertesi günü vatandaş her zamanki gibi hastanelere hücum edip durumunu bi daha kontrol ettirip, sistemi gereksiz yere yorar mı ? yorar...
2
Cevapla
Adamın biri
adamların hemşirelerine bak; bizdekilerin çoğusu simüle mr, gece bizi arayıp "hocam hasta titriyor" diyen simüle sınır mental kapasite hemşire var..
2
Cevapla
nevzat kulukçu
@adamın biri bizim doktorlar da hastalara hidroksiklorokin veriyor akşam da evde kendi içiyordu. kalite ya da kalitesizliği topyekün düşünmek lazım.
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir