Medimagazin logo

Nobel'i beklerken hayatını kaybetti

Milyonlarca insanın hayatını kurtarabilecek bir antibiyotik buluşuna imza atan araştırmacı Kristy Smitten’ın ömrü, başarısının sonuçlarını görmeye yetmedi; kanserden öldü
Kaynak: Posta
Nobel'i beklerken hayatını kaybetti
Kristy Smitten
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

‘MRSA’ gibi dirençli bakteriler yılda bir milyondan fazla ölüme neden oluyor. 2050’ye kadar bu sayının 10 milyona çıkacağı öngörülüyor. İngiltere’den araştırmacı Kristy Smitten (29), bu tehlikeye karşı harekete geçti. Sheffield Üniversitesi’ndeki doktora danışmanının desteğiyle Metallo Bio şirketini kurdu. 

Tedavide kullanılan ilaçlara dirençli hale gelen zatürre ve menenjit gibi bakteriyel enfeksiyonları, yaralar ve ameliyat sonrası gelişen enfeksiyonları tedavi etmek için iki antibiyotik bileşiği geliştirdi. Yani, yeni bir antibiyotik sınıfı yarattı. 40 yıldır yapılamayan bir şeyi başaran Smitten’ın buluşu, laboratuvar ve hayvan deneylerinde de başarılı oldu. Bir sonraki aşamada zatürre hastalarında insan deneyleri yapılacaktı.

İnsanlığa büyük miras

Beklendiği gibi etkili olursa, Kirsty tedavinin 2030’a kadar kullanıma geçmesini umuyordu. Hatta bu keşfiyle Nobel Kimya Ödülü almayı bekliyordu. Ancak Smitten’ın hayatı şubat ayında konulan bir teşhisle tepetaklak oldu. Kendisinde nadir görülen bir kalp kanserine rastlandı. Doktorlar birkaç ay ömür biçti. Yedi hafta önce durumu kötüleşen Smitten, Birmingham’daki Queen Elizabeth Hastanesi’ne kaldırıldı. Burada geçen hafta henüz 29 yaşında öldü. 

Ailesi ve sevenleri, onun insanlığa miras bıraktığı buluşu sayesinde ölümsüz olmasıyla teselli bulduklarını söyledi. Kimya alanında doktora derecesine sahip olan Smitten, 2020’de Forbes dergisinin bilim ve sağlık alanındaki prestijli ‘30 Yaş Altı Başarılı 30 Kişi’ listesinde yer almıştı.

 

kristy smitten
nobel
antibiyotik
Yorum (3)
Nadir Misafir
belki komplo teorisi diyeceksiniz ama, bu ölüm hastalık neticesi değil basbayağı ilaç endüstrisi mafyalari kadını öldürmüşler.
30
Cevapla
Tuba hanım
3 tür mafyanın avucunda dünya bilmeyen var mı? silah,ilaç ve gıda mafyası. aslında bütün hastalıkları iyilestirebilecek ilaçlar yapılabiliyor ama yapılmasına izin vermiyorlar bu tür sektör çünkü ve mafyanın elinde. hastalar müşteridir ,müşteri iyileşirşe para da biter.bunca günahın bedeli ödenmez
7
Cevapla
tahir komplo
@tuba hanım bizim millet kadar komplo teorisyeni bi millet daha yoktur.
3
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir