Medimagazin logo

Kunta Kinte'nin ülkesi ile sağlık anlaşması

TRT'nin siyah-beyaz yayın yaptığı dönemde ilgiyle izlenen "Kökler" dizisinin unutulmaz kahramanı "Kunte Kinte"nin vatanı, yüzyıllar boyunca köle ticareti yapılan Gambiya'ya Türkiye yardım eli uzattı.
Kunta Kinte'nin ülkesi ile sağlık anlaşması
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Bu ülkeye giden ilk Türk bakan olan Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Türk milletinin medeniyet anlayışında insan istismarı, sömürü anlayışı bulunmadığını, insani değerler çerçevesinde karşılıklı kazanımların öne çıkması için farklı coğrafyalarda mücadele verdiklerini belirterek, Gambiya'da tedavi edilemeyen 25 hastanın Türkiye'de ücretsiz tedavi edileceğini bildirdi.

Alex Haley'in romanından uyarlanan "Kökler" dizisi yayınlandığı dönemde büyük ilgi görmüş, dizinin kahramanı, ülkesinden koparılarak köle olmaya zorlanan "Kunta Kinte" herkesin gönlünü kazanmıştı.

Türkiye-Gambiya KEK 1. Dönem Toplantısı vesilesiyle "Kunta Kinte"nin anavatanı Gambiya'ya giden ilk Türk bakan olan Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, ziyareti sırasında incelemelerde bulundu, halkla bir araya geldi.

Müezzinoğlu, köle olarak çalıştırılmak üzere "yeni dünya"ya götürülen esirlerin toplandığı, tarihte "James Adası" olarak bilinen, daha sonra "Kunta Kinte Adası" olan, Gambiya Nehri'nin okyanusa döküldüğü açıklıkta bulunan tarihi adayla ilgili bu ülke yetkililerinden bilgi aldı.

Gambiyalı yetkililer, ülkenin farklı yerlerinden toplanan esirlerin, Gambiya nehrinden taşınarak stratejik bir konuma sahip bu adada toplandığını, daha sonra son derece kötü koşullarda, gemilerle Amerika'ya götürüldüğünü anlattı. Yetkililer, adanın, bugün çevresiyle beraber UNESCO'nun "Dünya Miras Listesi"nde olduğunu belirtti.

-Afrika Stratejisi

Gambiya ırmağı üzerindeki incelemeleri sırasında açıklamalarda bulunan Müezzinoğlu, Afrika ülkeleriyle siyasi, kültürel ve ekonomik ilişkilere ivme kazandırılması amacıyla 2003 yılında "Afrika Stratejisi"nin hazırlandığını anımsattı.

Gambiya ile de bu çerçevede ilişkilerin geliştirilmesinin amaçlandığını ifade eden Müezzinoğlu, iki ülke arasında her iki halkın da refahını artıracak ilişkiler kurulmasının hedeflendiğini bildirdi.

Müezzinoğlu, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Türk milletinin medeniyet anlayışında insan istismarı, sömürü anlayışı yok, olmadı ve olmayacak. Afrika kıtasında 5 asır süresince insanlar sömürülmüş, hala birçok sömürülme alanlarını 'medeniyim' diyen ülkeler oluşturmakta. İnsan hakları anlamında bana göre suç işlemekteler. Bu 5 asırlık süre zarfında yaklaşık 3 milyon Afrikalı, köle olarak dünyaya pazarlanmış. Bu coğrafyanın dünya tarihine geçmiş sembol ismi Kunte Kinte de bu nehrin üzerindeki bir adadan İngilizler tarafından Amerikalılara satılmış ve köle ticaretinin sembolü haline gelmiş."

Bunun, insan hakları mücadelesi verdiğini iddia eden medeni dünyanın tarihteki ayıbı ve insanlık lekesi olduğunu vurgulayan Müezzinoğlu, "Biz de milletçe böyle bir ayıbımızın olmamasının onurunu yaşıyoruz. Ekonomiden, ticaretten önce insani değerlere önem veriyoruz. İnsani değerler çerçevesinde karşılıklı kazanımların öne çıkması için farklı coğrafyalarda mücadele veriyoruz" diye konuştu.

-"25 hasta Türkiye'de tedavi olacak"

Müezzinoğlu, Gambiya ile bir taraftan ekonomik ve ticari ilişkilerin geliştirilmesini hedeflerken bir taraftan da insani yardım çerçevesinde çalışmalar yürüteceklerini bildirdi.

Sadece iki hastanenin bulunduğu Gambiya'daki sağlık koşullarının, hekim ve sağlık çalışanı kadrolarının ve tıbbi donanımın yetersiz olduğunu belirten Müezzinoğlu, "Gambiya'da tedavi edilemeyen 25 hasta ülkemizde ücretsiz tedavi edilecek" dedi.

Müezzinoğlu, Gambiya ile imzalanan anlaşma yürürlüğe girince de sağlık sistemlerinin güçlendirilmesi hususunda destek verileceğini, sağlık personelinin kısa süreli eğitimi, bulaşıcı hastalıklarla mücadele, ilaç ve tıbbi cihaz konularında işbirliği yapılacağını, anne-çocuk ölümlerinin azaltılmasına ilişkin tecrübe paylaşımına gidileceğini ifade ederek, yurt dışında tedavi olmak isteyen Gambiyalıların sağlık turizmi çerçevesinde Türkiye'ye gelmeleri için de alt yapı oluşturulacağını söyledi.

TİKA'nın da balık vermek yerine balık tutmayı öğreten destek alanı oluşturacağını belirten Müezzinoğlu, gençlere mesleki eğitim verilmesi için projeler geliştirileceğini söyledi.

Türkiye'nin farklı coğrafyalara gidişindeki temel mantığın insani gelişmişlik ve kalkınmanın sağlanması, bununla birlikte ticaret ve ekonominin geliştirilmesi, işbirliğinin artırılması olduğunu ifade eden Müezzinoğlu, böylece daha hakkaniyetle ve adil dünya coğrafyası oluşmasına katkı sağlanacağını belirtti.

Müezzinoğlu, Gambiya'nın Türkiye'den daha çok ekonomik gelişme için ulaşım, enerji ve turizm alanlarında katkı talebi olduğunu bildirdi.
 

kunta
kinte'nin
ülkesi
ile
sağlık
anlaşması
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir