Medimagazin logo

İngiltere tıp eğitimini 4 yıla indirmeyi önerdi

İngiltere'de sendikalar, hükümetin tıp eğitimini bir yıl kısaltma ve çıraklık eğitimi getirme önerilerine, doktorların becerilerini olumsuz yönde etkileyebileceği eleştirisini getirdi
Kaynak: MEDİMAGAZİN
İngiltere tıp eğitimini 4 yıla indirmeyi önerdi
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

MEDİMAGAZİN - İngiltere'de sendika ve birlikler hükümetin tıp eğitiminin süresini beş yıldan dört yıla indirmeyi ve tıp stajını başlatmayı öngören tekliflerinden duydukları endişeyi dile getirdiler. İngiliz Tabipler Birliği (BMA) ve Hastane Danışmanları ve Uzmanları Birliği (HCSA), bu değişikliklerin sağlık çalışanlarının eğitim kalitesini tehlikeye atabileceği ve İngiltere'de Ulusal Sağlık Hizmetine (NHS) giren doktorların kalibresini etkileyebileceği konusunda uyarıda bulundu.

The Guardian'a göre endişeler, hükümet tarafından Cuma günü açıklanan ve personel eksikliğini gidermeyi ve hasta bakımını iyileştirmeyi amaçlayan uzun vadeli NHS iş gücü planına yanıt olarak dile getirildi.

Hükümet, planın doktor ve hemşire sayısında şimdiye kadarki en büyük artışı sağlayacağını iddia ederken, tıp sendikaları 2037 yılına kadar daha fazla sayıda yerli NHS personelinin yetiştirilmesine yapılan vurgunun, işe alınan doktorların yüksek standartlarının korunması pahasına gelebileceğinden endişe ediyor. Tıp diplomasının süresinin kısaltılması, etkili hasta iletişimi gibi bazı temel becerilerden yoksun geleceğin doktorlarını üretebilir. Ayrıca, Birleşik Krallık'ın yüksek eğitimli tıp uzmanları yetiştirme konusundaki itibarını da zedeleyebilir.

BMA tıp eğitiminin kısalmasının sonuçlarına karşı uyardı

BMA'nın Tıbbi Akademik Personel Komitesi Başkanı Profesör David Strain, eğitim ve öğretim standartlarının kısıtlanmaya çalışılmasından kaynaklanabilecek potansiyel tehlikelere ilişkin endişelerini dile getirdi. Teşhis ve müdahaleler konusunda geniş bir anlayışın yanı sıra iletişim, araştırma ve eğitim gibi "daha yumuşak becerilerin" geliştirilmesinin önemini vurguladı. HCSA Başkanı Dr. Naru Narayanan, mevcut tıp eğitiminin yoğunluğuna dikkat çekti ve programın hızlandırılmasının öğrencilerin öğrenme derinliğini etkileyebileceğini öne sürerek bunun sonuçlarına karşı uyarıda bulundu.

Doktor yardımcıları hasta güvenliğini tehdit edebilir

Önümüzdeki yıl uygulamaya konulması planlanan tıbbi çıraklık eğitimi, tıp sendikaları tarafından bilinmeyen bir miktar olarak görülüyor. Bu stajların geleneksel yolla aynı kaliteyi sağlayıp sağlayamayacağının değerlendirilmesi gerektiğini vurguluyorlar. Ayrıca, tipik olarak doktorlar tarafından yerine getirilen görevleri üstlenebilecek "doktor yardımcıları", "anestezi yardımcıları" ve ileri hemşire pratisyenleri için rollerin potansiyel genişlemesi, uygun şekilde yönetilmediği takdirde hasta güvenliği konusunda endişelere yol açmaktadır.

Doktor sendikalarından gelen eleştirilere rağmen Başbakan Rishi Sunak, NHS işgücü planını savunarak sağlık hizmetlerinin gelecekteki talepleri karşılamak için gelişmesi gerektiğini belirtti. Ancak hem BMA hem de HCSA, personel memnuniyetsizliği ve işten ayrılmalarda önemli bir faktör olan NHS ücretlerinden planda hiç bahsedilmemesinden duydukları hayal kırıklığını dile getirdiler.

ingiltere
tip egitimi
sendika
doktor
ciraklik
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir