Medimagazin logo

İlaçta Paraben kâbusu!

Fransa, gıda ve ilaçlarda bakteri oluşumunu engellemek için kullanılan ‘Paraben’i kanserojen etkisi bulunduğu için yasaklama noktasına gelirken, bu maddenin yüzlerce ilaçta ve kozmetik üründe olduğu ortaya çıktı
Kaynak: MİLLİYET
İlaçta Paraben kâbusu!
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Fransız Le Monde gazetesi ‘Paraben’ içeren 400’e yakın ilaç ve kozmetik ürünün listesini yayımladı. Listede bebek kremleri, ağrı kesiciler, ateş düşürücüler, antibiyotikler, diş macunları da bulunuyor

Fransa’da, gıda ve ilaçlarda bakteri oluşumunu engellemek için koruyucu olarak kullanılan ancak kanserojen etkisi bulunduğu için yasaklanma noktasına gelen ‘Paraben’ maddesinin yüzlerce ilaçta olduğu ortaya çıktı.

Geçtiğimiz 3 Mayıs’ta Fransız meclisinde oylanan yasada, plastiklere esneklik kazandıran ve boyalarda kullanılan bir kimyasal olan phtalate ile gıda, kozmetik ürünler ve ilaçlarda koruyucu madde olarak kullanılan Paraben’ler ve yine kozmetik ürünlerde kullanılan alkil fenoller sağlık için tehdide yol açtıkları nedeniyle yasaklanmak istendi.

Yasa çoğunluk oyu alarak meclisten yasaklanması yönünde geçti. Ancak üretimi durdurmak ve tamamen yasaklamak için senatodan geçmesi gerekiyor.

Fransız eczacılık şirketleri bu ani kararı tartışırken, ülkenin en prestijli gazetesi Le Monde bu maddelerin bulunduğu ilaçların listesini yayınladı. Listede bebek kremleri, mide ilaçları, parasetamol ve ibuprofen içeren ağrı kesici ve ateş düşürücüler ve antibiyotikler gibi sıklıkla kullanılan ürünler yer alıyor.

Le Monde gazetesi listeyi Afssaps isimli sağlık ürünleri güvenliği ajansının çalışmalarına dayanarak yayımladı.

Affsaps araştırmalarına İngiltere’de bulunan Reading Üniversitesi tarafından yapılan bir çalışmadan yola çıkarak başladı. Üniversitede öğretim üyesi olan Philippa Darbre, ‘Paraben’lerin meme kanserine yol açacak tümörler ürettiği sonucuna ulaşmıştı. ‘Paraben’lerin kozmetik ürünler vasıtasıyla cilt tarafından emilebileceği ve vücuda karışabileceği görülmüştü. Affsaps bu bilgiden yola çıkarak Fransa’da ‘Paraben’in hangi maddelerde bulunduğunu araştırmaya başladı. Ortaya çıkan 400 kalemlik listede hangi ilacın bu maddeden ne oranda etkilendiği ve maddenin yan etkileriyle ilgili kesin sonuçlar kasım ayında açıklanacak.

PARABEN NEDİR?

Meme kanserine yol açabilir


Paraben’ler gıda ve ilaçlarda bakteri oluşumunu engellemek için koruyucu olarak kullanılıyor. Metil, etil, propil, butil paraben ve sondum benzoat, paraben çeşitlerine örnek... Bu maddelere duyarlı kişilerde ağır cilt bulguları veya deride kızarıklık, şişlik, kaşıntı ve ağrıya neden oluyorlar. Tipik olarak, ürünlerin içinde birden fazla paraben kullanılıyor ve mikroorganizmaların geniş alanlarına karşı koruyuculuğu sağlamak için sık sık diğer koruyucu tipleriyle birlikte kullanılıyorlar. Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) de ‘paraben’lerin östrojen hormonu gibi davranarak meme kanseri riskini artırabileceğini belirtmekle birlikte, kozmetik ürünler üzerinde yetkisi olmadığı için herhangi bir karar ya da yaptırımda bulunamıyor.

Türkiye’de yüzlerce ilaçta var

İstanbul Eczacı Odası, Türkiye’de de 300’den fazla ilaçta paraben bulunduğunu bildirdi. Oda yetkilileri, ilaç ve kozmetik ürünlerde bakteriyolojik olarak mikrop üremesini engelleyen bir madde olarak kullanılan ‘parabe’nin özellikle şurup, solüsyon, enjekte edilen ilaçlar gibi sıvılarda ağırlıklı olarak kullanıldığını belirtti.

i̇laçta
paraben
kâbusu!
Yorum (1)
Ahmet Rasim Küçükusta
Parabenlerin en çok korkulan etkisi meme kanserine yol açma riskidir. Bir araştırmada 20 meme kanseri dokusunun 18’ inde gram başına 20 nanogram paraben olduğu gösterilmiştir. Bazı paraben türlerinin hayvan deneylerinde hafif derecede de olsa östrojen benzeri etkilerinin olduğunun anlaşılmasıyla bu kimyasalın meme kanserine sebep olabileceği iddiaları artmıştır. Parabenlerin erkeklerde sperm sayısını ve testosteron salgısını azaltabileceğini gösteren araştırmalar da vardır. Meme kanserlerinin çoğunun memenin üst dış kadranında ortaya çıkmasının da koltuk altına uygulanan kozmetiklerde bulunan parabenler yüzünden olabileceği ileri sürülmüştür. Northwestern Üniversitesinin 2004’ de yaptığı bir araştırma koltuk altına sıkılan deodorant ve ter önleyicilerin çok sık kullanılmasının erken yaşta meme kanseri riskini artırabileceğini ortaya koymuştur. Danimarka’ da gönüllü gençler üzerinde yapılan bir çalışmada ise paraben ihtiva eden losyonların deriye sürülmesinden birkaç saat sonra bu maddenin kana ve idrara geçtiğinin gösterilmiş olması da parabenlerin sağlığımızı etkileyebileceğine işaret eder. EWG’ nin (Çevre Çalışma Grubu) bir araştırması modern insanın günde ortalama 9 çeşit kişisel bakım ürünü kullandığını ve bunların çoğunda paraben bulunduğu dikkate alınacak olursa birçok insanın yüksek miktarda parabene maruz kalmasının muhtemel olduğunu göstermektedir. Gelelim neticeye Tüm dünyada etkili ve ucuz oldukları için yaygın olarak kullanılan parabenlerin kanser yaptığına dair kesin delil olmamakla beraber bu kimyasalların yüzde 100 emniyetli olduğunu söylemek de mümkün değildir. Amerikan Milli Kanser Enstitüsü parabenlerin meme kanserine sebep olduklarını gösteren yeterli bilgi olmadığı ama bu ilişkinin daha geniş gruplarda ayrıntılı olarak araştırılması gerektiği kanaatindedir. Bana sorarsanız: Herkes ama özellikle de çocuklar ve ailesinde kanser sık görülen kişiler paraben ihtiva eden ürünlerden titizlikle uzak durmalıdır. Birçok üreticinin artık paraben ihtiva etmeyen kozmetikler üretmeye başlaması da son derecede manalıdır.
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir