Medimagazin logo

İlaç firmasından eşantiyon kabul etmek suç sayılacak

Doktorların hastalarına ilaç firmalarının ürünlerini yazmak için para, tatil, bilgisayar gibi hediye almaları rüşvet olarak kabul edilecek ve suç sayılacak. Almanya’da ilaç endüstrisinin kendi ilaçlarını yazdırmak için 9,4 milyar Euro rüşvet verdikleri belirtiliyor.
İlaç firmasından eşantiyon kabul etmek suç sayılacak
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

BERLİN-Federal Meclis’te hükümet partileri Hıristiyan Demokrat Birlik Partileri (CDU/CSU) ve Hür Demokrat Parti'nin (FDP) kabul ettiği yasaya göre ilaç firmalarından hediye alan doktorlar da rüşvet almaktan yargılanacak.

Doktorlara yönelik rüşveti önleme düzenlemesinin ‘Ceza Hukuku’ kapsamına alınmasını isteyen muhalefet partisi Sosyal Demokratlar (SPD) ise yasanın Eyalet Temsilciler Meclisi’ne takılacağını ileri sürdü. Hükümetin düzenlemesini yetersiz bulan SPD’nin Sağlık Politikaları Sözcüsü Karl Lauterbach, federal seçim sonrası oluşacak Meclis’te yeniden bir yasa çalışmasının olacağını iddia etti.

Geçtiğimiz yıl bir ilaç firması kendi ilaçlarını yazdırmak için doktorlara 18 bin Euro'luk çek dağıtmış, olayın ortaya çıkmasıyla yargı süreci başlamıştı. Federal Yargıtay (BGH) verdiği kararda doktorların aldığı hediye ve paraların rüşvet olduğuna dair herhangi bir yasal dayanak olmadığını belirtmiş ve suç olarak görülse de işlem yapılamayacağına hükmetmişti. Bunun üzerine Federal Sağlık Bakanı Daniel Bahr, yasa hazırlanacağını duyurmuştu.

İLAÇ FİRMALARININ TEKLİFLERİNDEN BIKTIM

Brandenbrug eyaleti sınırlarında Hennigsdorf’a 1997 yılında klinik açtığını ve kısa süre sonra ilaç firmalarının temsilcilerinin yoğun ziyaretine şahit olduğunu söyleyen doktor Thomas Lindner, “Devamlı olarak muayenehanenin zili çalıyordu. İlaç firması yetkilileri yemeğe davet ediyordu. Kliniğimde yeterli bilgisayar ve teknik araç gerecin olup olmadığını ve yardım edebileceklerini söylüyorlardı.” sözleriyle ilaç firmalarının kendi ürünlerini satmak için yaptıkları baskıları anlattı.

Stern’e konuşan doktor Lindner, firmaların doktorları meslek içi eğitim seminerleri için uçak biletlerini alıp otel imkânlarını da sağlayarak başka şehirlere gönderdiklerini, doktorların eşlerini de yanlarında götürebildiklerini kaydetti. “İlk başta olayın bu kadar vahim olacağını bende düşünmemiştim.” diyen Lindner, bir zamandan sonra devamlı olarak gelen tekliflerin kendisini sıktığını ifade etti.

Artık ilaç firmaları temsilcilerine randevu vermediğini belirten Lindner, firmaların para teklifinin yanında doktorları tatile ve kongrelere gönderdiklerini sözlerine ekledi. İlaç firmalarının doktorlara ürünlerini yazdırmak için ödedikleri rüşvetin ülke genelinde 9,4 milyar Euro’yu bulduğu kaydediliyor.

i̇laç
firmasından
eşantiyon
kabul
etmek
suç
sayılacak
Yorum (15)
drm
Alamanci Aydin sinal abimiz her an öve öve bitiremedigi ALAMAN sisteminde ayyuka çıkan bu olaylara da açıklama getirse keske :)
0
Cevapla
HELİCONATÖR
Vay be ! böyle şeyler sadece Türkiye gibi 3. Dünya ülkelerinde olur sanırdım. İçimizdeki batı hayranı doktorlara duyurulur.
0
Cevapla
a.s
burada sadece kongre kısmına katılmıyorum. Kongre desteği zaten bütün dünyada ve sadece sağlık değil tüm sektörlerde zaten var. Eğer bir kongre kısıtlaması gelecekse önce tüm sektörlerde tam anlamıyla yasaklansın. Sonra acaba sağlıkta da yasaklansın mı diye bin kere düşündükten sonra verilmesi gereken bir karar. Ben bin kere düşününce yine kongre desteğinden yanayım. Çünkü aksi halde hiç bir çıkacak yeni uygulamayı paramla öğrenmek umurumda bile değil. Eski yöntemleri uygular geçerim. Olan hastalara olur.
0
Cevapla
Hakan Akyüz
Pazarlama sektörünün gerçeği budur ki zaten.Gıda,textil,otomotiv vb bir çok sektörde de pazarlama stratejileri benzerdir ki zaten..O zaman özel sektör tamamiyle sağlık sektöründen çekilsin,devletler kendileri üretsin..Ülkemiz için bile kamuya ait ne satabiliyorsak özelleştirmedik mi?Rekabet unsuru olmayınca gelişme hızı düşük olmaz mı?Sağlıktan önemli dünyada ne var.Ülkeler bir konuda para akıtacaksa öncelik sağlık sektörü olmalıdır.Eğitim bile sonra gelir.Sermaye sahiplerinin düşük kar marjlı sağlık sektöründen çekilip silah sektörüne yatırımlarını kaydırması daha mı iyi?İnsanlığın geleceği için meseleyi global ve uzun vadeli düşünmek gerektiği kanatindeyim.Bu konudada dünya ulusları ortak bir konsensus oluşturmalıdır.
0
Cevapla
heliconatör
Evet Almanya'dan Aydın abi. Hadi bu olayı açıkla vakalım. Öve öve bitiremiyon avrupayı. Bir de hep bizim para ile ilgili hususlarda yorum yazdığımızdan şikayetçi olup paragöz olmakla suçluyon (nitekim haklısın) . Bak senin kardeşlerin de aynı durumdaymış. Savun bakalım
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir