Medimagazin logo

İki yıllık eğitim almış bir 'hekim' tarafından tedavi edilmek ister misiniz?

Doktorların iş yükünü hafifletmek için İngiltere'deki NHS'de doktor yardımcılarının kullanılması, rollerinin akıl hastalıklarının teşhisi ve küçük cerrahi prosedürlerin uygulanması gibi karmaşık tıbbi görevlere doğru genişlemesi nedeniyle endişelere yol açıyor. Eleştirmenleri endişelendiren asıl şey, asistanların sadece iki yıllık bir eğitimin ardından hastalarla doğrudan temasa geçmeleri
Kaynak: MEDİMAGAZİN
İki yıllık eğitim almış bir 'hekim' tarafından tedavi edilmek ister misiniz?
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

MEDİMAGAZİN - Peter Marshall, birkaç gün boyunca aile hekimi muayenehanesini aradıktan sonra nihayet bir randevu alabildiğinde çok mutlu oldu.

O gün, dayanılmaz mide ağrısının irritabl bağırsak sendromundan (IBS) kaynaklandığını söyleyen ve rahatsızlığı hafifletmek için reçetesiz satılan nane tabletleri öneren genç bir doktorla görüştü. Ve 69 yaşındaki emekli bilişim uzmanı, teşhis ve tedaviye kavuştuğu için mutlu bir şekilde gitti. Aslında Peter'ın bir pratisyen hekimle randevusu yoktu - bir hekim yardımcısı (PA) tarafından görülmüştü.

Bu, doktorların üzerindeki baskıyı azaltmak ve böylece en karmaşık ve ağır hastalara odaklanabilmelerini sağlamak amacıyla NHS'de sayıları artmak üzere olan bir sağlık çalışanı türüdür. Royal College of Physicians tarafından yapılan son sayıma göre, asistanların yaklaşık üçte biri GP muayenehanelerinde ve yüzde 10'u A&E departmanlarında çalışmaktadır. Ancak aslında üroloji ve cerrahiden kardiyoloji ve ruh sağlığına kadar 46 NHS uzmanlık alanına yayılmış durumdalar.

Bu görevde, bir doktorun gözetimi altında fiziksel muayeneler yapmak, hastalara tanı koymak ve test sonuçlarını analiz etmekten, klinikleri yönetmeye ve küçük prosedürler gerçekleştirmeye ve ev ziyaretleri yapmaya kadar bir dizi tıbbi görevi yerine getirmelerine izin verilir. Diğer bir grup olan anestezi yardımcıları (AA'lar) ise danışmanların gözetimi altında anestezi verebilmektedir. 

Daily Mail'de yer alan habere göre, birçok kişi daha önce 'asistan' adını duymamış olsa da, bu rol yeni değildir. PA'lar 2003 yılından bu yana NHS'de az sayıda çalışmaktadır ve Avrupa ve ABD'deki diğer ülkelerde sağlık ekiplerinin yaygın bir parçasıdırlar. Birleşik Krallık genelinde NHS'de halihazırda 2.500 PA ve 200 AA'nın çalıştığı tahmin edilmektedir - çoğu İngiltere'de, özellikle Batı Midlands ve Kuzey Batı'dadır - ve bu rol Kraliyet Doktorlar Koleji, Kraliyet Cerrahlar Koleji, Kraliyet GP'ler Koleji ve Kraliyet Anestezistler Koleji'nin desteğine sahiptir.

Ancak Hükümet, NHS üzerindeki mevcut baskılar ve kronik doktor açığı ile başa çıkmanın temel yollarından birinin PA ve AA'ların daha fazla kullanılması olduğuna inandığından, İngiltere'deki bu görevlerin sayısı artmak üzere.

İngiliz Tabipler Birliği (BMA), İngiltere'yi nüfus başına düşen doktor sayısı bakımından diğer ülkelerle aynı seviyeye getirmek için sağlık hizmetlerinin 46.300 ekstra tam zamanlı hastane doktoruna ve 16.700 ekstra GP'ye ihtiyacı olduğunu tahmin ediyor.

Bu açığı kapatmak için Hükümet Haziran ayında yaptığı açıklamada, bu yıldan itibaren İngiltere'de yılda en az 1.300 asistan yetiştireceğini ve böylece 2036/37 yılına kadar NHS'de 10.000 asistanın çalışacağını duyurdu.

Planlara göre, şu anda yılda 120 olan AA eğitim yeri sayısı da iki kattan fazla artarak 2031-32'ye kadar 280'e çıkacak.

Yetkileri genişleyecek

Hükümet, asistanların Genel Tıp Konseyi (GMC) tarafından denetlenmesini ve görevlerinin ilaç reçetesi yazmaya kadar genişletilmesini istiyor. Ancak son zamanlarda NHS'de PA'ların artan kullanımı ve esasen ne yapmalarına izin verildiği konusunda bir tartışma patlak verdi. Destekçiler, asistanların NHS için gerçek bir bonus olduğunu söylüyor; uygun eğitimle, rutin tıbbi işleri üstlenerek seçtikleri alanda oldukça yetenekli hale gelebilirler.

Ancak kan örneği almak gibi günlük görevlerin asistanlar için kabul edilebilir ve yararlı olduğu konusunda genel bir fikir birliği olsa da, eleştirmenler pelvik muayeneler ve doğum kontrol spiralinin takılıp çıkarılmasından 'psikiyatrik değerlendirmeler' yapmaya, lomber ponksiyonlar (test için omurilik sıvısı toplamak üzere omurganın alt kısmındaki kemikler arasına bir iğne sokulması) ve kemik iliği ve prostat biyopsileri yapmaya kadar bazılarının şu anda yerine getirdiği daha riskli roller konusunda derin endişe duyuyor.

Bir asistanın The Physician Associate Podcast'e artık 'subdural hematom gibi durumlarda ameliyata girdiğini' söylediği bildiriliyor ki NHS bu durumu 'kanın kafatası ile beyin yüzeyi arasında toplandığı ciddi bir durum' olarak tanımlıyor. Eleştirmenleri endişelendiren şey, asistanların sadece iki yıllık bir eğitimin ardından hastalarla doğrudan temasa geçmeleri.

Korkulan, bireysel olarak yetkin ve yeni beceriler öğrenmeye hevesli olsalar da, asistanların yetkinliklerinin ötesinde tıbbi işler yapmalarına izin verilmesi ve Hükümet tarafından personel açığını kapatmak için hızlı bir çözüm olarak kullanılmalarıdır.
Diğerleri ise, her ne kadar zamandan tasarruf etmeleri beklense de, asistanların düzgün bir şekilde denetlenmesinin doktorların iş yüküne 'önemli bir yük' getirdiğini söylüyor.

"Doktor yardımcısı diye bir kelimenin varlığından bile haberi yoktu"

Peter Marshall vakasında, kendisine konulan teşhisle rahatlamış olmasına rağmen, semptomları aslında bağırsak kanserinin bir işaretiydi ve dokuz ay sonra, bu yılın Ocak ayında hayatını kaybetti.

Good Health'e hikayesini takma bir isim kullanarak anlatan kız kardeşi şunları söylüyor: 'Kardeşimin uzman bir doktora değil de bir asistana göründüğüne dair hiçbir fikri yoktu - doktor yardımcısı diye bir kelimenin varlığından bile haberi yoktu, kimsenin yok.

PA'ların yaygınlaşmasıyla ilgili endişeler o kadar büyük ki, geçen hafta 200'den fazla doktor Kraliyet Doktorlar Koleji'ne açık bir mektup imzalayarak, NHS'de PA'ların düzenlenmesi ve genişleyen rolü hakkında 'acil bir tartışma' çağrısında bulundu.

Mektupta, hasta güvenliğinin tehlikeye atılması, iş unvanlarının belirsizliği ve "tehlikeli bir bireyin işten çıkarılması için bir seçenek olmadığı" anlamına gelen yetersiz düzenleme ve ücret seviyeleri ile ilgili "ciddi endişeler" dile getirildi.

Raporda şu ifadelere yer verildi: 'Normalde bir doktor tarafından yerine getirilmesi gereken bir görevi üstlenen bir asistan tarafından ciddi hastalıkların gözden kaçırıldığı çok sayıda yüksek profilli olay yaşanmıştır. Bazı vakalarda önlenebilir ölümler meydana gelmiştir.

Bu durumlardan bazılarının asistanın aldığından daha ileri bir eğitim gerektirdiği göz önünde bulundurulduğunda, nadir görülen ve önlenebilir ölümlerin, toplumun tıbbi personelin tıbbi olmayan personelle değiştirilmesi için ödemesi gereken bir bedel olduğu sonucu ortaya çıkmaktadır.

Üniversite, 'artan endişelerin' farkında olduğunu ve bu ay içinde doktorlarla özel bir konsey toplantısı yapacağını açıkladı.

doktor yardimcisi
ingiltere
nhs
doktor
Yorum (8)
nevzat kulukçu
zaten esas işi hemşire yapıyor. 4 5 aylık hızlandırılmış kurs hekim olmak için yeterli. ağzını aç aa de demek için 5 6 sene okumaya gerek yok yani.
3
Cevapla
İsmail kbb uzmanı
@nevzat kulukçu 5-6 ay gerek yok 3-5 saat eğitim yeter
7
Cevapla
adliyebaronu
@nevzat kulukçu seni ironici seni ...
5
Cevapla
ali özkurt
yani 4-5 yıl eğitim alanlar(!) farklı mı demek istiyorsunuz. önce insan sonra vicdan olamadıktan sonra ne işe yarar. 53 yıllık pratisyen hekim arkadaş o kadar tecrübe edinmiş ki, hastaya hiç dokunmadan (herhalde günah sayılıyor) tanı koyuyor maşallah !!!
2
Cevapla
uzman
@nevzat kulukçu seni 3 aylık eğitim alan ameliyat etsin. başvur hemen
5
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir