BAKÜ-Gülüstan Sarayı'nda yapılan DSÖ'nün Avrupa bölgesi 61. dönem toplantısına katılan Bakan Akdağ, toplantının, sabah ve öğleden sonraki bölümlerinde 3 ayrı konuşma yaptı.
Akdağ, toplantının sabah bölümünde yaptığı konuşmada, DSÖ'nün vizyonu, insani değerlere bakışı, uzmanlık birikiminin oldukça faydalı ve güzel olduğunu ifade ederek, aynı şekilde örgütün doğal afet ve kuraklıkla mücadele eden bölge ve ülkelere daha çok yardım etmesi gerektiğini belirtti.
Açlık, susuzluk ve yoksullukla mücadele eden Somali halkına, Türkiye kamuoyunun desteğiyle yaklaşık 500 milyon dolar yardım toplandığını ve gönderildiğini altının çizen Akdağ, hükümetin de ayrıca bölgeye yardımda bulunacağını bildirdi.
Toplantının sabahki bölümünde yaptığı ikinci konuşmada ise Akdağ, dünyada var olan hükümetlerin asayiş konusunu temel bir görev kabul ederek hareket ettiğini ama konu sağlığa gelince hakkaniyetsiz davrandıklarını ifade ederek, ''Biz sağlık bakanları olarak hem kendi hükümetlerimize, hem uluslararası topluma sağlık hakkının en temel hak olduğunu sabırla anlatmalıyız. İyi anlatmalıyız. Bu konudaki farkındalığı artırmalıyız. Neden Birleşmiş Milletler'de sağlık konusunu temel bir konu olarak tartışılmasını sağlayamıyoruz'' diye konuştu.
Bazı insanlarda var olan şişmanlığın, hareketsizliğin, alkol ile sigara kullanımının insanların hastalanması ve ölmesine neden olduğunu hatırlatan Akdağ, ''Acaba insanlık bunu terör veya savaş sorunları kadar derinden algılayabiliyor mu'' dedi.
Ekonomik kriz olduğununda ekonomiyi yöneten insanların aklına ilk olarak sağlık harcamalarını kısmak geldiğini dile getiren Bakan Akdağ, bu durumun yanlış bir uygulama olduğunu kaydetti.
Türkiye Sağlık Bakanlığının son 9 yılda çok başarılı sağlık uygulamaları yaptığını kaydeden Akdağ, Türkiye'de yürütülen sağlık harcamalarının kişi başı 600 dolar olduğunu, bu rakamın dörtte üçünün ise hükümet kaynaklarından karşılandığını söyledi.
Akdağ, yurttaşlara yapılan özel sağlık hizmetleri karşılığında ekstra ücret alınmadığını belirterek, Türkiye'nin kişi başı 600 dolar sağlık harcama rakamları ile herkes için erişebilir ve hakkaniyetle sağlık hizmeti sunabileceğini dünyaya gösterdiğini ifade etti.
Toplantının öğleden sonra yapılan görüşmelerinde son defa konuşan Bakan Akdağ, dünyanın yaşadığı birinci ve ikinci ekonomik kriz dönemlerinde, büyümesini devam ettiren bir ülkenin sağlık bakanı olarak şanslı olduğunu bu toplantıda hissettiğini söyledi.
Türkiye'de en büyük sağlık sorununu ''insan kaynakları'' yetersizliği olarak tespit ettiklerini vurgulayan Akdağ, ''Türkiye'de her yüz bin kişiye 150 doktor ve 200 hemşire düşüyor. Avrupa ortalamalarını karşılaştırırsak bunlar son derece düşük rakamlar'' diye konuştu.
Sağlık Bakanı Akdağ ve beraberindeki heyetin, Azerbaycan ziyaretini tamamlayarak, bu akşam Türkiye hareket etmesi bekleniyor.