Yaşlı doktorlar, kalp hastalığı riski olan hastalara daha çok yaşam biçimi değişikliği önerirken, genç doktorlar ilaç reçete ediyor.
“International Journal of Clinical Practice”in haziran sayısında yayımlanan bir araştırmada, genç doktorların daha fazla ilaç tedavisine yöneldiği, hastaları için kalp hastalığı risklerini kontrol altında tutabilmek amacıyla daha iyi bir yöntem göremedikleri saptandı.
Çalışmanın yazarlarından Roma’daki Sapienza Üniversitesi Tıp Fakültesi profesörlerinden Dr. Massimo Volpe, genç doktorların kardiyovasküler riskler için daha fazla ilaç önermelerine karşın, bu konuda iyi sonuçlar elde edemediklerini ve başka faktörlerin de bunda rol oynadığını söyledi.
Prof. Dr. Volpe ve arkadaşları, bin 78 aile hekimi, kardiyolog ve endokrinoloğun reçete yazma alışkanlıklarını inceledikleri araştırmada, yaklaşık 10 bin hastaya ait veriyi değerlendirdi. Hastaların yüzde 75’inde yüksek tansiyon olduğu ve bunun da en sık karşılaşılan kardiyovasküler risk faktörü olduğu belirlendi. Bunu anormal lipid seviyeleri ve diyabetin izlediği saptandı.
Yüksek tansiyon ilaçlarının en sık yazılan ilaçlar olduğu, bu ilaçları yazan doktorların yüzde 83’ünün 45 yaşından genç, yüzde 78’inin 46-55 yaş arasında, yüzde 80’inin de 55 yaş üzerinde olduğu belirlendi.
Genç doktorların ayrıca diyabet ilaçlarını, lipid düşürücü ilaçları ve pıhtılaşma önleyici ilaçları yaşlı meslektaşlarına göre daha fazla reçete ettikleri görüldü. Elli beş yaşın üzerindeki doktorların ise daha çok sigarayı bırakmak, daha sağlıklı beslenmek ve spor yapmakla ilgili tavsiyelerde bulunduğuna dikkat çekildi.
Kaynak: www.nlm.nih.gov/medlineplus/news